Haberler

Demokratik Ekonomi Konferansı Başladı

Güncelleme:

Van'da Demokratik Toplum Kongresi (DTK) ile Diyarbakır, Van, Mardin Büyükşehir Belediyeleri ve Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) tarafından düzenlenen iki gün sürecek 'Demokratik Ekonomi Konferansı' başladı.

Van Büyükşehir Belediyesi'ne ait Nuda Kültür Merkezi'nde başlayan konferansa DTK Eş Başkanı Hatip Dicle, DBP Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksek, HDP Milletvekilleri Özdal Üçer, Nazmi Gür, Demir Çelik, Afrin Kantonu Ekonomi Bakanı Dr. Ahmet Yusuf, Van Büyükşehir Belediye Başkanı Bekir Kaya, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Başkan Yardımcısı Fırat Anlı, bölge belediye başkanları, akademisyenler, Diyarbakır, Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanları ve 230 delege katıldı.

"Toprağımızı, Suyumuzu, Enerjimizi Komünleştirelim Demokratik Özgür Yaşamı İnşa Edelim" sloganıyla başlayan 'Demokratik Ekonomi Konferansı'nın açılış konuşmasını yapan DTK Eş Başkanı Hatip Dicle, çok kritik bir dönemden geçtiklerini söyledi. Dicle, "Gerek Kürdistan gerekse Ortadoğu coğrafyasında çok önemli gelişmeler yaşanıyor. Siyaset ekonominin en yoğunlaşmış halidir. Siyasi konjöktere değinilmeden ekonomi konuşulamaz" dedi.

IŞİD'in Ortadoğu'da bir sopa şeklinde kullanıldığını söyleyen Dicle, "Uluslararası bir koalisyon kuruldu. Ne zamana kadar ? Kobani'nin düşmesine ramak kala. 'Amerika olmasaydı Kobani düşecekti' deniliyor. Günde bir iki zırhlı aracı bombalayarak bunun başarıldığını söylüyorlar ancak Kobani halkların ortak mücadelesiyle özgürleşiyor. Kobani bizim için gazi değil şehit kenttir" dedi. Afrin Başbakanının El-Nusra çetelerinin Afrin'e doğru yola çıktığını, ikinci Kobani yaşanmaması için Türkiye'nin kendilerine kapı açması gerektiğini belirten Dicle, Afrin'in Kobani'ye dönüşmemesi için Türkiye'nin bu talebe olumlu yanıt vermesi gerektiğini de söyledi.

Devletin iki yıldır Abdullah Öcalan ile bir diyalog süreci yürüttüğünü anlatan Dicle, "Kürtler artık eski Kürtler değil. Birbirlerine karşı savaştırılan Kürtler artık yok. Gerek Güney'de gerek Rojava'da oluşan Kürdistan ulusal birliğini dikkate almayan Kürt fobisine süratle son verilmelidir. Kürtlerle eğer çözüme gidilecekse bugün somut adımların atılması gerektiği bilinmelidir. Bu sürecin askeri yollarla sonuç almayacağını bilerek ve siyasi görüşme yolları tercih edilerek bu süreci her türlü sabır zorlamasına rağmen devam ettirmeye çalışıyoruz. Türkiye'nin dünya kamuoyu nezdinde yaşadığı böylesi zorlu bir süreçte Kürtlerle sürdürülecek görüşmelerin devamı, Kürtlerle anlaşma yolların bulunması ve gerçekten tarihsel önem arz ediyor. Kazanacaksak hep birlikte kazanacağız, acıyı da hep birlikte yaşayacağımızın bilinmesi gerekiyor"dedi.

"ÇÖZÜM SÜRECİNE GÖZÜMÜZ GİBİ BAKIYOR VE SAHİP ÇIKIYORUZ"

"Çözüm sürecine gözümüz gibi bakıyor ve sahip çıkıyoruz" diyen Dicle, şu an yaşanan sorunların Kürtlerden kaynaklanmadığını söyledi. Ekonominin savaş ortamında asla inşa edilemeyeceğini anlatan Dicle, insanların kendi köylerine geri dönüş yapması için projelerin hazırlanması gerektiğine DTK birimleri, siyasi partiler ve bu konuda çalışma yürütenlerin bu çalışmaları yapması gerektiğini söyledi.

"Kürdistan'da geniş maden ve petrol rezervlerinin olduğuna değinen Dicle, "Kendi coğrafyamızın zenginliğinden pay istiyoruz. Aramızda mühendis arkadaşlarımız var. Bu arkadaşlar, hayatın her alanında Kürdistan'ın envanterini çıkarmak zorundadır. Biz de bunu bilmek zorundayız. Hangi zenginliğimizin ne kadar olduğunu tüm Kürtlerin bilmesi gerekiyor." 2 gün sürecek konferans Dicle'nin konuşmasının ardından basına kapalı olarak devam etti. - Van

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Demokratik Ekonomi Konferansı Hatip Dicle Mardin Politika Güncel Haberler

title