Haberler

Ürgüp'de Üzüm Yemek İçin Yarıştılar Gözleri Kapalı Üzüm Yarışında Altını Kaptılar

Nevşehir'in Ürgüp ilçesinde bu yıl 44. sü düzenlenen Uluslararası Bağbozumu Festivali'nde, 10 metrelik bir uzunlukta belirli aralıklarla ipe asılı üzümleri gözleri bağlı ve ellerini kullanmaksızın 3 dakikalık süre içerisinde yiyen 3 genç, altın ile ödüllendirildi.

Nevşehir'in Ürgüp ilçesinde bu yıl 44. sü düzenlenen Uluslararası Bağbozumu Festivali'nde, 10 metrelik bir uzunlukta belirli aralıklarla ipe asılı üzümleri gözleri bağlı ve ellerini kullanmaksızın 3 dakikalık süre içerisinde yiyen 3 genç, altın ile ödüllendirildi.

Ürgüp ilçesinin Üç Güzeller Mevkiindeki bir bağ alanında gerçekleştirilen Ürgüp 44. Uluslararası Bağbozumu Festivali renkli görüntülere sahne oldu.

Ürgüp Cumhuriyet Meydanında Ürgüp Halk Oyunları ekiplerinin gösterisi eşliğinde kortej geçici ile başlayan Bağbozumu Festivali'nin ikinci günü, yarışmalarla renk kazandı.

Yaklaşık 10 metrelik iki direk arasına aynı eşit ağırlıkta asılan emir üzümünü elleri ve gözleri bağlı bir şekilde, 3 dakikalık süre içerisinde en çok yiyebilen gençlerin belirlenmesine yönelik yarışmaya 10 kişi katıldı.

4 kişilik jürinin gözetiminde gerçekleştirilen yarışma oldukça renkli görüntülere sahne oldu. Elleri ve gözleri bağlı bir şekilde havada asılı haldeki üzümü yiyebilmek için yarışmacılar oldukça zorlandı.

Yarışma sonunda Ahmet Can Öztürk 18)birinciliği elde ederken Hamza Utku Özcan(15) ve Muzaffer Can(19)?da üçüncülüğü kazandı.

Yarışmada dereceye giren gençlere altın ödülleri AK Parti Nevşehir Milletvekilleri Ahmet Erdal Feralan,Murat Göktürk ve Ebubekir Gizligider tarafından verildi. Festival etkinlikleri kapsamında düzenlenen en kaliteli üzüm yetiştiren üreticilerin belirlenmesine yönelik yarışma ise, yöre üreticilerini bir araya getirdi.

Parmak üzümü dalında düzenlenen yarışmaya Ürgüp ve yöresinde üzüm yetiştiren 43 çiftçi katıldı. Nevşehir ve Ürgüp Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından oluşturulan 6 kişilik bir jüri, üzümleri salkım sıklığı, görünüşü, salkım büyüklüğü,dane iriliği ve tat 'aroma açısından değerlendirdi.

Yaklaşık 1,5 saat süre ile devam eden jüri değerlendirmesinde birinciliği Ulaşlı köyünden Recep Yazgı kazanırken, ikinciliği Ürgüp ilçesinin Aksalur Mahallesi'ndeki üzüm üreticisi Bekir Yaman ve üçüncülüğü de Sofular köyünden Nezaket Gül elde etti.

Yarışmada dereceye giren çiftçilere ödülleri protokol mensupları tarafından verildi. BAĞBOZUMU, BAĞI YOK ETMEK DEĞİL, YAŞATMAK

Ürgüp Belediye Başkanı Fahri Yıldız, geçmişi M.Ö. 3000 li yıllarda Hititlere kadar uzanan Kapadokya bağcılığının bundan sonraki dönemde de yaşatılması gerektiğini dile getirdi. Bölgede yetiştirilen üzüm türlerinin tadıyla ve görünümü ile dünyanın en önde gelen üzüm türleri arasında yer aldığını kaydeden Yıldız, bu tür etkinliklerle üzüm üretiminin artırılmasına katkı sağlayacağını ifade ederek 'Bağbozumu, bağın yok edilmesi değil, yaşatılmasıdır. dedi.Yıldız, belediye başkanı olmasına rağmen,kendisinin de halen üzüm yetiştiriciliği yaptığını dile getirdi ve ilçe halkına bağ alanlarında çalışmaya davet etti. Yıldız, ilçede bazı vatandaşların aşırı kilolarından şikayetçi olduğunu ifade ederek ' Bağlara giderek aşırı kilolarınızdan kurtulabilirsiniz. Bağda çalışmak gibisi yok. Beni kimi zaman eleştiriyorlar. Ürgüp ilçesinde belediyle başkanı olmam, bağ alanında çalışmama engel değil ki. Hem bu sadece kilo da yapmıyorum. Eğer bağlarda çalışırsanız, kilolarınızdan kurtulmak için onca ilaca ve diğer uygulamalar için para harcamamış olursunuz. Paranızı aşırı kilolardan kurtulmak için değil, üzüm bağlarınızı geliştirmek ve daha kaliteli üzüm yetiştirmek için kullanın tavsiyesinde bulundu.

44. Uluslararası Ürgüp Bağbozumu festivalinde Yunanistan Halkida Ürgüplüler Derneği halk oyunları topluluğu, 1800-1900'lü yıllarda Ürgüp yöresinde oynanan oyunları sergilediler. Festival daha sonra protokol mensupları tarafından bir bağda bağbozumu ve pekmez kaynatılması ile sona erdi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Nevşehir Ürgüp Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title