Haberler

Ürgüp, Çerezlik Kabak Çekirdeğiyle Adından Söz Ettirmek İstiyor

Ürgüp Ziraat Odası Başkanı Korkmaz: "Ürgüp bölgesinde yetiştirilen kabak çekirdeği, kalitesiyle Türkiye'de birinci sırada"

FARUK ÖZZENGİN - Nevşehir'in Ürgüp ilçesi, çerezlik kabak çekirdeği üretiminde söz sahibi olmak istiyor.

Ürgüp Ziraat Odası Başkanı Mustafa Korkmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bölgede "Ürgüp sivrisi" ve "Kadın tırnağı" isimleriyle iki çeşit kabak çekirdeği üretildiğini söyledi.

Bunlardan "Kadın tırnağı"nın marka tescil belgesinin 2011 yılında alındığını, "Ürgüp sivrisi"yle ilgili çalışmaların devam ettiğini belirten Korkmaz, Ürgüp Ziraat Odası olarak ilçede yetiştirilen kabak çekirdeğine sahip çıktıklarını dile getirdi.

Kabak çekirdeğinin bölgede ekim alanı açısından ikinci sırada yer aldığını ifade eden Korkmaz, "Patates, bölgemizde üretilen en önemli ürün olmasına rağmen son dönemlerde çeşitli nedenlerle yerini kabak çekirdeğine bıraktı. Üzüm, tahıl ve patatesin olmaması nedeniyle çiftçimiz kabak çekirdeği yetiştirmeye yöneldi. Bölgede yaklaşık 12 bin dekar alan üzerinde kabak çekirdeği üretilmektedir. Bu, hem 'Ürgüp sivrisi' hem de 'Kadın tırnağı' çeşitlerinden oluşmaktadır" diye konuştu.

Korkmaz, her yıl ortalama dekar başına 100 ila 150 kilogram kabak çekirdeği elde ettiklerini belirterek, verimin bu sene kuraklık nedeniyle düştüğünü ve dekar başına 50 ila 90 kilogram arasında ürün alındığını söyledi.

Ürgüp çekirdeğinin pazarda satışa sunulduğunu ifade eden Korkmaz, "Fiyatlar 10 ila 13 lira aralığında. Ürün, yaş olarak satışa sunuldu ve üreticiler fiyattan memnun. Yüzde 40 fire verilerek kurutulan kabak çekirdeğinin kilogram fiyatı ise 15 ila 20 lira arasında değişiyor" dedi.

Ürünün kalitesine dikkati çekti

Korkmaz, sütle odun ateşinde kavrulan kabak çekirdeğinin bölgeye gelen misafirlere kuru yemiş olarak sunulduğunu, bunun yöre has bir lezzet olduğunu söyledi.

Bu yıl 3,5 ton tohumluk kabak çekirdeği satışı yaptıklarını ifade eden Korkmaz, Türkiye'nin çeşitli bölgelerinden çiftçilerin kabak çekirdeği tohumunu Ürgüp Ziraat Odasından temin etmesine rağmen Ürgüp'teki kaliteyi yakalayamadıklarını belirtti.

Ürgüp bölgesinde yetiştirilen kabak çekirdeğinin kalitesiyle Türkiye'de birinci sırada olduğunu savunan Korkmaz, kaliteli ve özel çekirdekleriyle anılan Ürgüp'ün üretimde söz sahibi olmasını, daha fazla tanıtılmasını hedeflediklerini söyledi.

Mustafa Korkmaz, bu hedef doğrultusunda, tarım fuarlarına katılarak tanıtım standı açtıklarını sözlerine ekledi. - Nevşehir

Kaynak: AA / Yerel

Mustafa Korkmaz Nevşehir Türkiye Ürgüp Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title