Haberler

Türkiye'nin İlk Klon Sığırları, Dünyanın En Uzun Yaşayan Klonları Oldu

Güncelleme:

TÜBİTAK projesi çerçevesinde 2009 yılında doğan Türkiye'nin ilk klon sığırları Efe, Ece ve Ecem, dünyanın en uzun yaşayan klonları olarak tarihe geçtiler.

TÜBİTAK projesi çerçevesinde 2009 yılında doğan Türkiye'nin ilk klon sığırları Efe, Ece ve Ecem, dünyanın en uzun yaşayan klonları olarak tarihe geçtiler. Prof. Dr. Sezen Arat tarafından üretilen klonlar, normal sığırlar kadar sağlıklı ve hiçbir problem yaşamadan doğaya adapte oldular. Sağlıklı yavrular da veren klonların ikinci jenerasyon yavruları da oldukça sağlıklı görünüyor.

KOPYASINDAN DAHA YAŞLI

Namık Kemal üniversitesi'nden yapılan açıklamada, "Dört yaşındaki bir Boz ırk boğanın klonu olan Efe ve 5 yaşındaki boz ırk bir ineğin klonları olan Ece ve Ecem şu an 8 yaşında ve çok sağlıklılar. Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Biyoteknoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Sezen Arat tarafından üretilen klonlar, normal sığırlar kadar sağlıklı ve hiçbir problem yaşamadan doğaya adapte oldular. Sağlıklı yavrular da veren klonların ikinci jenerasyon yavruları da oldukça sağlıklı görünüyor.

DÜNYANIN EN UZUN YAŞAYAN KLONLARI OLDULAR

Dünyada ilk defa klonlanan koyun "Dolly" 6 yaşında ölmüştü. Oysa bu klonların şu an itibari ile asıllarından daha yaşlı olmaları ve halen hiçbir sağlık problemi göstermemeleri ve üremeye devam etmeleri teknolojinin ülkemizde başarıyla uygulandığını göstermektedir. Dünyanın en uzun yaşayan klonları olan Türkiye'nin ilk klon sığırları birçok uygulama alanı olan teknoloji için umut verici olmaya devam ediyor" denildi.

"DOĞRU UYGULANIRSA SAĞLIKLI BİREYLER OLUŞTURULABİLİR"

Bir canlının birebir kopyasının üretilmesi anlamına gelen bu teknolojiye sahip ülkelerin, bunu ekonomik kazanca dönüştürmeye başladığı belirtilen açıklamada, şu bilgilere yer verildi:

"Örneğin üstün damızlık değere sahip boğaların klonlanması çalışmaları ABD'de devam ediyor ve bir tanesinin sperması satışa sunulmuş durumda. Yine ABD'de ve Arjantin'de yüzün üzerinde klon yarış ve polo atı üretildi ve birçok ülkeye satıldı. Kore klon narkotik köpekleri üretiyor. Çin bir milyon klon hayvan üretmek üzere bir fabrika kurdu. Bu teknoloji bilimde bir çığır açmıştır. Bir deri hücresinin, bir meme hücresinin komple bir canlıyı oluşturabilmesi vücuttaki her hücrenin geriye programlanabildiğini gösterdi ve Tıp dünyası bu bilginin ışığında şu anda daha farklı yöntemler geliştirerek deri hücresinden kök hücre üretmeye çalışıyor. Bu kök hücreler birçok hastalığın tedavisinde kullanılabilecek. Amerika, Japonya gibi bu teknolojide başı çeken ülkeler klonların normal hayvanlardan hiçbir farklarının olmadığını söylerken, halen bazı çekinceler yüzünden üretilen klonlar izleniyor. Ülkemizde üretilen 5 klondan doğan yavrular ve onların yavrularıyla birlikte sayıları yirmiyi bulan bir sürü oluştu. Bu sonuç klonlamanın doğru uygulanırsa sağlıklı ve normal bireyler oluşturabileceğini açıkça göstermektedir."

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Namık Kemal Üniversitesi Tekirdağ Türkiye Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Hasan Can Kaya sağlık durumu nasıl? Hasan Can Kaya sakatlandı mı, neden sakatlandı? Hasan Can Kaya hastalığı ne? Kargolar Cumartesi açık mı 2024? Kargolar Cumartesi günü çalışıyor mu, dağıtım yapıyor mu? Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 20 Nisan Cumartesi Survivor yeni bölüm! AZ ÖNCE DEPREM NEREDE OLDU SON DAKİKA! AFAD Kandilli Rasathanesi son depremler 20 Nisan! Malatya deprem mi oldu? SON DAKİKA az önce Malatya'da deprem mi oldu, kaç büyüklüğünde deprem oldu? 20 Nisan Malatya depremi! Ihlara Vadisi nerede? Ihlara Vadisi hangi şehirde, ilde? Ihlara Vadisine nasıl, nereden gidilir? Gaziosmanpaşa Belediyesi hangi parti? Gaziosmanpaşa Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? İstanbulspor - Fatih Karagümrük maçı kaç kaç? İstanbulspor - Fatih Karagümrük maçı bitti mi, ilk yarı mı, ikinci yarı mı? İstanbulspor - Fatih Karagümrük maçı hangi kanalda, saat kaçta? İstanbulspor - Fatih Karagümrük maçı şifreli mi, nereden izlenir? Bandırmaspor - Tuzlaspor maçı hangi kanalda, saat kaçta? Bandırmaspor - Tuzlaspor maçı şifreli mi, nereden izlenir? 23 Nisanda noterler açık mı? 23 Nisanda noterler çalışıyor mu, kapalı mı olacak? 23 Nisan 2024 Salı günü noterler çalışıyor mu? Pazar günü noter açık mı? Pazar günü noterler saat kaça kadar açık? 2024 noter mesai saatleri! Bu akşam hangi diziler var? 20 Nisan TV yayın akışı! Bugün TV'de hangi dizi ve filmler var? 1 MAYIS OKULLAR TATİL Mİ 2024: 1 Mayıs'ta okullar tatil edilecek mi, resmi tatil mi? Diyarbakır'da belediye meclis salonunda Türk bayrağı kaldırıldı mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title