Haberler

Türkiye'de 2014 Böyle Geçti

Güncelleme:

Ağustosta Türkiye, cumhurbaşkanı seçmek için ilk defa sandık başına gitti, geçerli oyların yarısından fazlasını alan Başbakan Erdoğan, Türkiye'nin 12. Cumhurbaşkanı oldu.

Türkiye, cumhurbaşkanı seçmek için ilk defa sandık başına gitti. Ağustosta yapılan seçimde geçerli oyların yarısından fazlasını alan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin 12. Cumhurbaşkanı oldu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Çankaya Köşkü'nde, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'den görevi devraldı. 62. Cumhuriyet Hükümeti, AK Parti 1. Olağanüstü Büyük Kongresi'nde Genel Başkanlığa seçilen Dışişleri Bakanı ve Konya Milletvekili Ahmet Davutoğlu tarafından kuruldu. Başbakan Yardımcıları Yalçın Akdoğan ve Numan Kurtulmuş, AB Bakanı Volkan Bozkır ile Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli kabinenin yeni üyeleri oldu.

Ağustos ayının önemli gelişmeleri şöyle:

1 Ağustos:

Emniyetteki "paralel yapı" iddialarına ilişkin soruşturmanın başlamasını sağlayan İçişleri Bakanlığı Mülkiye Müfettişliği raporunda, yasa dışı dinlemelere takılan gazeteci, hakim, siyasetçi ve iş adamlarının "müşteki" sıfatıyla alınan ifadelerine yer verildi. Raporda, gerçek isimleri yerine yargıyı yanıltmaya yönelik yanlış ve eksik isim bilgileri kullanılarak dinlendiği belirtilen bazı isimlerin konuşmalarıyla ilgili detaylar da yer aldı.

2 Ağustos

-Galatasaray'ın antrenmanı öncesi, Florya Metin Oktay Tesisleri önünde geçirdiği kazada ağır yaralanan Sabah gazetesi foto muhabiri Erkan Koyuncu, hastanede vefat etti.

-İstanbul'da tedavi gördüğü hastanede vefat eden sanatçı Murat Göğebakan'ın cenazesi memleketi Adana'da toprağa verildi.

-Batman'ın Kozluk ilçesine bağlı Örensu köyünde meydana gelen silahlı saldırıda 7 kişi öldü.

-Kalp krizi geçiren Fikir Kulüpleri Federasyonu (FKF) eski başkanlarından avukat Kemal Bingöllü 75 yaşında hayatını kaybetti.

3 Ağustos

-Dünya Doğayı Koruma Birliği (IUCN) tarafından yayımlanan "Kırmızı Liste"de soyu kritik derecede tehdit altında olan tür olarak sınıflandırılan, dünyada sadece Doğu Akdeniz'de ve Doğu Atlantik kıyılarında yaşadığı tespit edilen Akdeniz foku, Bodrum'da görüldü.

4 Ağustos

-Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, görev süresinin dolmasına kısa süre kala Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve TBMM Başkanı Cemil Çiçek'e veda ziyaretlerinde bulundu.

-İstanbul'daki askeri casusluk ve şantaj davası sanıklarının yakınları Anayasa Mahkemesi önünde eylem yaptı.

-Bilim insanları ikinci Efes olarak adlandırılan Kütahya'daki "Aizanoi Antik Kenti'nde" Türklere ait izler bulundu. Zeus Tapınağı duvarlarında yapılan temizlik çalışmaları sırasında daha önce hiç görülmemiş, Çavdar Tatarlarına ait figürler ortaya çıkarıldı.

5 Ağustos

-Yüksek Seçim Kurulu (YSK), Cumhurbaşkanı adayı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın televizyon ekranlarında yayınlanan reklamının yayının durdurulmasına karar verdi.

-Yüksek Askeri Şura (YAŞ), ağustos ayı olağan toplantısında 34 general ve amiralin görev süreleri bir yıl uzatıldı, 37 general ve amiral bir üst rütbeye, 51 albay ise general ve amiralliğe yükseltildi. Jandarma Genel Komutanlığına Ege Ordu Komutanı Orgeneral Abdullah Atay getirildi.

-Kültür ve Turizm Bakanlığının, Anadolu'dan yurt dışına kaçırılan Lidya dönemi mezarları ile adak stellerini ABD'den geri getireceği açıklandı.

-Emniyette "paralel yapı" iddialarına ilişkin İstanbul merkezli 14 ilde gerçekleştirilen operasyonda gözaltına alınan 32 kişiden 8'i tutuklandı.

6 Ağustos

-Emniyette "paralel yapı" soruşturması kapsamında haklarında gözaltı kararı bulunan 33 polisten 31'i açığa alındı.

-Irak'ın Musul kenti Sincar ilçesini ele geçiren IŞİD'ten kaçan bazı Yezidi aileler, Şırnak'ın Silopi İlçesi'nden Irak'a açılan Habur Sınır Kapısı'ndan Türkiye'ye giriş yaptı.

7 Ağustos

-Emniyette "paralel yapı" iddialarına ilişkin İstanbul merkezli 14 ilde gerçekleştirilen operasyon kapsamında gözaltına alınanlardan 4'ü tutuklandı, 13'ü tutuklanmaları talebiyle nöbetçi hakimliğe sevk edildi ve 15 kişi de serbest bırakıldı. Nöbetçi hakimlik tarafından serbest bırakılan 6 şüpheli, gözaltına alınmalarına tepki gösterdi.

9 Ağustos

-Diyarbakır'da 8 Haziran'da düzenlenen cenaze töreni sonrasında, 2. Taktik Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nın kuzey nizamiyesinde bulunan gönderdeki Türk bayrağını indirdiği gerekçesiyle aranan Ömer M. Lice ilçesine bağlı Esenler köyünde yakalandı.

10 Ağustos

-Erdoğan halk oyuyla seçilen ilk cumhurbaşkanı oldu

Türkiye, cumhurbaşkanı seçmek için ilk defa sandık başına gitti. Geçerli oyların yarısından çoğunu alan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin 12. Cumhurbaşkanı oldu. Erdoğan'ın ardından ikinci sırada Ekmeleddin İhsanoğlu, üçüncü sırada HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş geldi.

Erdoğan, "Bugün bu seçimi kazanan sadece Recep Tayyip Erdoğan değildir. Bugün milli irade bir kez daha kazanmıştır. Bugün demokrasi bir kez daha kazanmıştır" dedi.

11 Ağustos

-Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin geçici sonuçlarını açıkladı. Buna göre, Recep Tayyip Erdoğan yüzde 51.79, Ekmeleddin İhsanoğlu yüzde 38.44, Selahattin Demirtaş da yüzde 9.76 oy oranlarıyla seçimi tamamladı.

-AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Erdoğan başkanlığında MKYK toplantısı yapıldı. Başbakan ve AK Parti Genel Başkanı Erdoğan'ın Türkiye'nin 12. Cumhurbaşkanı seçilmesi dolayısıyla 27 Ağustos'ta genel başkan seçimi için olağanüstü kongre yapılması kararlaştırıldı.

-Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Çankaya Köşkü'nde cumhurbaşkanlığı muhabirleriyle bir araya geldiği resepsiyonda "Cumhurbaşkanlığım bittikten sonra şüphesizki partime döneceğim. Benim için tabii ki doğal olan şeydir. İnanıyorum ki Türkiye çok güçlü bir şekilde her anlamda yoluna devam edecektir" dedi.

-Gazze'de İsrail'in saldırılarında ağır yaralanan Filistinlilerden 3'ü kadın, birisi çocuk 4 kişi, Sağlık Bakanlığına ait ambulans uçakla Türkiye'ye getirildi.

12 Ağustos

-Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, görev süresinin sona ermesinden önce devlet erkanına veda resepsiyonu verdi. Gül ve eşi Hayrünnisa Gül'ün ev sahipliğinde Çankaya Köşkü'nde verilen resepsiyona, Türkiye Cumhuriyeti'nin 12. Cumhurbaşkanı seçilen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan da katıldı. Erdoğan, "Abdullah Bey'in, partisine, partimize artık, bundan sonra, dönmesinden daha doğal, daha tabii hiçbir şey olamaz. Böyle bir adımı atması da doğaldır" diye konuştu.

14 Ağustos

-AK Parti'nin 13. kuruluş yıl dönümü kutlandı. 12. Cumhurbaşkanı seçilen AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Erdoğan, adli yıl açılış töreninde Türkiye Barolar Birliği Başkanının konuşmasıyla ilgili, "Eğer Yargıtay, Baro Başkanını çağırıp orada konuşturacak olursa oraya ben katılmam. Cumhurbaşkanı gelip de orada Baro Başkanını dinlemek durumunda değil" değerlendimesinde bulundu.

-14 Ağustos Dünya Rabia Günü'nde Türkiye çapında çeşitli etkinlikler ve anma törenleri düzenlendi.

-Yüksek Seçim Kurulu (YSK), CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç'in seçimin iptali, CHP Konya Milletvekili Atilla Kart'ın ise seçim sonuçlarının erken açıklanması yönündeki başvurularını reddetti.

15 Ağustos

-YSK cumhurbaşkanlığı seçimi kesin sonuçlarını açıkladı.

Yüksek Seçim Kurulu'nun internet sitesinde yer alan cumhurbaşkanı seçimi kesin sonuçlarına göre, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan oyların yüzde 51.79'unu alarak 12. Cumhurbaşkanı seçildi.

Adaylardan Ekmeleddin İhsanoğlu yüzde 38.44, Selahattin Demirtaş yüzde 9.76 oranında oy aldı.

-Yargıtay Başkanı Ali Alkan, Erdoğan'ın adli yıl açılışında Feyzioğlu'nun konuşması halinde törene katılmayacağını açıklamasıyla ilgili, "Başkanlar Kuruluna konuyu götürüp, sonucu kamuoyuyla paylaşacağız" dedi.

-Trabzon'un Maçka ilçesindeki tarihi Sümela Manastırı'nda 88 yıl aradan sonra bu yıl beşinci kez Hristiyan Ortodokslar tarafından ayin yapıldı. Ayini, Fener Rum Patriği Bartholomeos yönetti.

-"Ateş Böceği Yalçın" olarak tanınan komedyen Yalçın Otağı, Marmaris'te tedavi gördüğü özel hastanede 78 yaşında hayatını kaybetti.

16 Ağustos

-Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan ve sadece kadın ve çocukların girebildiği kadınlar plajı, açıldı. Açılış töreninde konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, plajın Antalyalı kadınların talebi üzerine hazırlandığını söyledi.

-New York Times'tan AFAD'a teşekkür mektubu:  New York Times gazetesi sahibi Arthur Sulzberger, Başbakanlık Afet ve Acil Durum (AFAD) Başkanı Fuat Oktay'a mektup yazarak, Irak'ta helikopter kazasında yaralanan muhabir Alissa Rubin ve fotoğrafçı Adam Ferguson'ın İstanbul'a getirilmeleri konusunda Türkiye'nin çabaları için teşekkür etti.

17 Ağustos

-Marmara Depremi'nin 15. yılında anma törenleri düzenlendi

18 Ağustos

-Diyanet İşleri Başkanlığınca geçen ramazan ayında İstanbul Dolmabahçe Sarayı'nda 32 ülkeden 100'ü aşkın alimin katılımıyla düzenlenen "Dünya İslam Bilginleri Barış, İtidal ve Sağduyu İnisiyatifi" toplantısında alınan karar gereği oluşturulan daimi temas grubu ilk toplantısını gerçekleştirdi. Beşiktaş'taki Ertuğrul Tekkesi'nde "Barış ve İtidal Daimi Temas Grubu" adıyla toplanan heyete Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez başkanlık yaptı.

-CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce, görevinden istifa ettiğini, partisinin kurultayında genel başkanlığa aday olacağını açıkladı.

19 Ağustos

-Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Çankaya Köşkü'nde verdiği ikinci veda resepsiyonunda, "Bundan sonra birikimlerimizi, tecrübemi yine davama, kendi kurduğum partinin başarılı olması için şüphesiz ki desteklemeye, aktarmaya çalışacağım" açıklaması yaptı.

-İzmir merkezli 13 ilde "yasa dışı dinleme" iddialarına ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınan 32 emniyet mensubu "tutuklanmaları" talebiyle nöbetçi mahkemeye sevkedildi. Aralarında eski Batman Emniyet Müdürü Hasan Ali Okan'ın da bulunduğu 11 kişi tutuklandı.

-Diyarbakır'ın Lice ilçesine bağlı Yolçatı köyünde bir örgüt üyesine ait heykele el konulması esnasında çıkan olaylarda 1 kişi öldü, 2 kişi yaralandı. Olayları bahane eden gruplar yurdun değişik yerlerinde izinsiz gösteriler düzenledi, polis, göstericilere müdahale etti.

20 Ağustos

-Van'ın Saray ilçesinde pusu kuran teröristlerin açtığı ateş sonucu 1 teğmen şehit oldu, 1 er yaralandı.

21 Ağustos

-Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti Genel Başkanı adayının Dışişleri Bakanı Davutoğlu olduğunu açıkladı.

22 Ağustos

-Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün talimatıyla kurulan Savunma Reformu Çalışma Grubu'nca hazırlanan ve Cumhuriyet tarihinde ilk defa sivil ve asker uzmanların ortak çalıştığı rapor kamuoyuyla paylaşıldı.

24 Ağustos

-"Hancı" ve "Kışlada Bahar" isimli şiirleriyle tanınan şair Bekir Sıtkı Erdoğan, 88 yaşında vefat etti.

-Özel bir şirkete ait hidroelektrik santralinden bırakılan su nedeniyle Botan Çayı'nda ani su yükselmesi oluştu. Yükselme esnasında Meydandere Köyü mevkinde piknik yapan ve çayda yüzen bazı vatandaşlar suya kapıldı, suya kapılan 6 kişi öldü.

-Bakanlar Kurulu, El Kaide ile bağlantılı altı kişinin mal varlıklarının dondurulmasını kararlaştırdı.

25 Ağustos

-Silopi ilçesine bağlı Görümlü beldesindeki termik santrale teröristlerce roketatarlı ve uzun namlulu silahlarla saldırı yapıldı - Saldırıda bir güvenlik görevlisi hafif yaralandı.

-Mardin'de 5 dilde haberlerin yayımlandığı "Merdin" gazetesi yayın hayatına başladı. Mardin Life Yayın Grubu tarafından "Ana dilimiz sevgidir" sloganıyla hazırlanan Merdin gazetesinde Türkçe'nin yanı sıra Kürtçe, Süryanice, Arapça ve İngilizce haberler yer aldığı bildirildi.

-Cumhurbaşkanı Gül, halka hitaben yayımladığı veda mesajında, "Siyasi kimliğime rağmen, tarafsızlığımı titizlikle korudum" değerlendirmesinde bulundu.

-Yargıtay Başkanlar Kurulu'nun, 1 Eylül'de yapılacak adli yıl açılış töreninde konuşma yapması için davetiye gönderilen Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu'nun durumunu görüştüğü toplantısı sonrasında yapılan açıklamada, yargının bileşenlerinden biri olan savunmanın, adli yıl açılış törenlerinde konuşması şeklinde süregelen uygulamanın, ifade özgürlüğünün de bir gereği olarak devam etmesi gerektiğinin kararlaştırıldığı bildirildi.

-Hakkari Cumhuriyet Başsavcılığı, 30 yıl önce Çukurca ilçesinde askeri birliğe yapılan saldırının ardından gözaltına alınan 69 yaşındaki Abdurahman Demir'e işkence yaptıkları iddia edilen 4 rütbeli asker hakkında 18 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açtı.

26 Ağustos

-28 Şubat dönemine ilişkin 103 sanığın, "Türkiye Cumhuriyeti hükümetini cebren devirmeye, düşürmeye iştirak" suçundan yargılandığı davaya bakan Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi, dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in tanık olarak bilgisine başvurmak üzere davetiye gönderdi.

-Anıtkabir'de rekor denemesi:  Zafer Haftası etkinlikleri kapsamında Anıtkabir'de bir araya gelen 6 bin kişilik gönüllü grubu, oluşturdukları Atatürk portresiyle rekor denemesinde bulundu. Gönüllüler, etkinlik öncesi "anitkabirdeyiz.org" sitesine başvurdu.

-Diyarbakır'ın Kayapınar ilçesinde birer gün arayla saldırıya uğrayan 2 polis memuru şehit oldu.

-Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) 3. Dairesi, "Paralel yapı" operasyonu kapsamındaki "casusluk" soruşturmasını yürüten savcı İrfan Fidan ile Hakim İslam Çiçek hakkında inceleme kararı aldı.

27 Ağustos

-Ankara Arena Spor Salonunda gerçekleşitirilen AK Parti 1. Olağanüstü Büyük Kongresi'nde Genel Başkanlığına, Dışişleri Bakanı ve Konya Milletvekili Ahmet Davutoğlu seçildi. Kongrede bin 245 delegenin imzasıyla genel başkanlığa aday gösterilen Davutoğlu, kullanılan bin 388 oyun bin 382 oy alarak AK Parti'nin yeni genel başkanı oldu.

-Adana Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen emniyetteki "paralel yapı" soruşturması kapsamında haklarında yakalama kararı çıkartılan, aralarında emniyet müdür yardımcılarının da bulunduğu 13 şüpheli Adana Emniyet Müdürlüğü'nde sorgulandı.

Adliyeye sevk edilen 13 şüpheli, adli kontrol şartıyla tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Soruşturması kapsamında tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılan 13 polis, açığa alındı.

28 Ağustos

-Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) cumhurbaşkanı seçimi kesin sonuçlarına ilişkin kararı, Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlandı.

-TBMM Genel Kurulu'nda, mazbatasını aldıktan sonra ant içerek görevine başlayan 12. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM üyeliğinin sona ermesi ve Başbakanlık makamının boşalması nedeniyle Başbakanlığa vekalet etmesi için AK Parti Genel Başkanı ve Dışişleri Bakanı Davutoğlu'na yetki verdi.

-Cumhurbaşkanı Erdoğan Anıtkabir Özel Defteri'ne "Bugün, Türkiye'nin küllerinden doğduğu, yeni Türkiye'nin inşa ve imar sürecinin güç kazandığı bir gündür" yazdı.

-Cumhurbaşkanlığında devir teslim töreni yapıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Çankaya Köşkü'nde, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'den görevi devraldı.

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, cumhurbaşkanlığı yemin törenine katılmamalarına ilişkin, "Yalana tanıklık etmeyeceğim" dedi.

-Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Vekili Ahmet Davutoğlu'na, 62. Hükümeti kurmakla görevlendirdi.

-Bir süredir karaciğer kanseri tedavisi gören gazeteci Arda Uskan, İstanbul'da hayatını kaybetti. Uskan'ın cenazesi, İstanbul'da toprağa verildi.

29 Ağustos

-Başbakan Davutoğlu, Bakanlar Kurulu üyelerini açıkladı. Başbakan Yardımcıları Yalçın Akdoğan ve Numan Kurtulmuş, AB Bakanı Volkan Bozkır ile Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli kabinenin yeni üyeleri oldu.

-AK Parti Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu'nun başkanlığında kurulan Bakanlar Kurulu'nun atanmasına dair tezkere Resmi Gazete'de yayımlandı.

-AK Parti Merkez Karar ve Yürütme Kurulu (MKYK) Toplantısı'nda alınan kararlar doğrultusunda, Genel Başkan Yardımcılıklarından üçünde değişiklik yapıldı. Parti Sözcülüğü ile Tanıtım ve Medya Başkanlığından Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığına Kırıkkale Milletvekili Beşir Atalay, Ekonomi İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığına İstanbul Milletvekili Mehmet Muş, Basın ve Halkla İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığına Malatya Milletvekili Öznur Çalık getirildi.

-Türk sinemasının "küçük eniştesi" vefat etti. Sinema oyuncusu Tuncay Gürel, KOAH nedeniyle yaklaşık 1,5 aydır tedavi gördüğü Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde yaşamını yitirdi.

30 Ağustos

-30 Ağustos Zafer Bayramı ve Türk Silahlı Kuvvetleri Günü dolayısıyla Anıtkabir'de tören düzenlendi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanı ve Başkomutan sıfatıyla ilk kez Anıtkabir'e geldi. Erdoğan, Anıtkabir'deki törenin ardından Çankaya Köşkü'ne geçti ve burada tebrikleri kabul etti.

-Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, "Balyoz davasına ilişkin Anayasa Mahkemesi kararını verdi, arkadaşlarımız özgür. Şu an rahatım ama davalar bitmedi. Beraat olursa mutlu olurum" dedi.

-Türk halk müziği sanatçısı Hacer Buluş, 88 yaşında hayatını kaybetti.

31 Ağustos

-Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Türk sinemasının 100. yılı dolayısıyla bakanlıkça başlatılan "En İyi 100 Türk Filmi" oylamasında ilk 10'a giren filmleri açıkladı. Türkiye'ye ilk uluslararası ödülü getiren "Susuz Yaz", üç kuşağın aynı anda hala severek izlediği "Hababam Sınıfı" ve izleyicinin belleğinde kalıcı izler bırakmayı başaran "Babam ve Oğlum" listede ilk üçe girmeyi başardı.

- Ankara

Kaynak: AA / Güncel

Recep Tayyip Erdoğan Ahmet Davutoğlu Çankaya Köşkü Ak Parti Politika Güncel Haberler

title