Haberler

Türkiye'de 140 Yıl Sonra Görülen Kutup Martısı Tehlike Altında

Güncelleme:

Türkiye'de ilk 1874 yılında görülen kutup martısının, 140 yıl sonra görüldüğü Rize sahilinde, üzerine bulaşan petrol atıkları nedeniyle risk altında olduğu belirtildi.

Türkiye'de ilk kez görülerek kayda alındığı 1874 yılından itibaren kuş gözlemcilerinin fotoğraflamak için peşine düştüğü kutup martısının, 140 yıl sonra görüldüğü Rize sahilinde, üzerine bulaşan petrol atıkları nedeniyle risk altında olduğu belirtildi. Kuş gözlemcileri, kutup martısının üzerine bulaşan ve gagası ile temizlerken yuttuğu petrol atıkları nedeniyle mikrop kapmasından endişe ettiklerini bildirdi.



Kuş gözlemcisi Murat Saltık'ın Rize sahilinde 10 gün önce fotoğrafladığı martının, Türkiye'nin önde gelen kuş gözlemcileri ile yapılan değerlendirmeler sonucunda 1874 yılında İstanbul'da kayda alınan 'Kutup Martısı' türü olduğu anlaşıldı.

GÖZLEMCİLER RİZE'YE AKIN ETMİŞTİ

Türkiye'de fotoğraflanan 475'inci kuş türü olarak kayda geçen kutup martısını fotoğraflamak isteyen 100'ü aşkın kuş gözlemcisi Türkiye'nin dört yanından Rize'ye geldi. Kuş gözlemcileri, kendilerini farklı şekillerde kamufle ederek Rize sahilinde Kutup martısını fotoğraflamayı sürdürüyor.



KUŞ GÖZLEMCİLERİ ENDİŞELİ

Kuş gözlemcilerinin sosyal medyada buluşma adresi olan 'Türkiye'nin Anonim Kuşları' (TRAKUS) forum sitesinde Kutup martısının üzerine bulaşan petrol atıkları nedeniyle duyulan endişe dile getirildi. Tüylerine bulaşan ve gagası ile temizlerken yuttuğu petrol atıkları nedeniyle risk altında olduğunu düşündükleri Kutup martısının bilmediği sularda mikrop kapmasından da endişe duyan gözlemciler, kışı sağlıklı bir şekilde Rize sahilinde geçirmesi ve baharda kuzeye göç etmesi temennisinde bulundu.



KUŞ GÖZLEM İSTASYONU İSTEĞİ

Rize Fotoğraf Sanatı Derneği (RİFSAD) Yönetim Kurulu üyesi ve Kuş Gözlemcisi Yusuf Berber, ülkemizde Kutup martısının 140 yıl sonra görüldüğü sulak alanın kuş popülasyonu için oldukça sakin ve elverişli bir alan olduğunu belirterek, "Yıl içerisinde dönemsel olarak 250 farklı kuş türü gözlemleniyor. En büyük arzumuz, bölgede sayılı olan bu alanın kuş gözlem istasyonu yapılmasıdır. Eğer olursa Rize'nin tanıtımına ve turizmine önemli katkıda bulunacaktır. İlgililerden destek bekliyoruz" dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Murat Saltık İstanbul Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 25 Nisan dün gece deprem mi oldu? ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi!
500

Yorumlar (5)

REFERANSLI MELEK:

10. KAT TECELLİ HZ. ''NİN OĞLU TUTTURDU. . . BEN ALMANYA''YI ADAM YERİNE KATMAM DİYE. . . BU KONUDA RUSYA VE ÇİN VE TÜRKİYE VE ARAPLAR VE BELKİDE JAPONLAR HATTA HİNDİSTAN VE AFRİKA VE GÜNEY AMERİKA. . . VS . . VS. . . . DESTEĞİNE İHTİYACIM VAR DİYORDU. . . ŞİMDİ NE DİYOR . . . BİLMİYORUM. . . !

2
1
yanıtYanıtla
pınar:

Keşke belirtmeseydiniz artık o martının hayatı tehlikede

2
0
yanıtYanıtla
REFERANSLI MELEK:

p5 1. . . ALMANYA VE AVRUPA ASKERİ YÖNDEN CAN ATIYOR DÜNYA ASKERİ SAHNESİNDE BOY GÖSTERMEYİ. . . ANGLO SAKSON ABD ALMANYA''DA OLSUN DİYOR DÜNYA SATRANCINDA. . . MARTIDAN ÇIKAN TABİİKİ ANLAM BU. . . BİRDE ALMAN SAVAŞ GEMİLERİNİN BOĞAZLARI GEÇİP RUSYA''YI BOMBALAMASI. . . ALMANLARIN ŞERRİNDEN DÜNYA''YI KORUSUN RABBİM. . . ZATEN OSMANLI''NIN YIKILMASINA SEBEP ONLAR OLDU. . . HERNEYSE. . . AGLO SAKSON ABD ALMANYA''NIN DÜNYA SATRANCINDA BOY GÖSTERMESİNİ İSTİYOR. . . ÖYLE YA. . PARA. . TEKNİK. ASKERİ TEÇSİZAT. . . HERŞEY VAR. . . BİR AĞIRLIKLARI YOK. . 3. DÜNYA SAVAŞINA SEBEP YİNE ALMANLAR OLACAK HERHALDE. GİBİ GÖZÜKÜYOR. . . . . . . . . . . . . ?

1
1
yanıtYanıtla
REFERANSLI MELEK:

ANGLO SAKSONLAR ACABA SİYAH NURLU TECELLİ HZ''E DANIŞTI MI. . ALMANLARDA BM''DE GÜVENLİK KURULUNDA OLSUN DİYE. . !

1
0
yanıtYanıtla
REFERANSLI MELEK:

ŞİMDİ EFEM. . . ANGLO SAKSONLAR DÜNYAYI YÖNETMEK İSTİYORLAR. . . ABD, İNGİLTERE VE ALMANYA''DA OLDU MU ÜÇ KRİPTO OY CEPTE DEMEKTİR. . . ANGLO SAKSON ZİHNİYYETİ DÜNYAYI YÖNETMEK İSTİYOR MAALESEF. . . TAVANA BOYU DEYEN NUR ABD BİR KARIŞ CİDDİRİK BOYU İLE DÜNYA''YA SORUN ÇIKARIYOR. . . TÜM DEVLETLERE SORUN MAALESEF DURUMLAR BÖYLE BÖYLE BÖYLE. . !

1
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title