Haberler

Türk ve Müslümanlar Bulgaristan'daki Seçimle Kaderlerini Değiştirme Fırsatına Sahip"

Bulgaristan'daki DOST Partisinin Merkez Karar Yönetim Kurulu (MKYK) üyesi Kamuran Ramis, 26 Mart'ta Bulgaristan'da yapılacak erken seçimlerde Türklerin ve Müslümanların kaderlerini değiştirme fırsatına sahip olduğunu belirtti.

ZUHAL DEMİRCİ - Bulgaristan'daki DOST Partisinin Merkez Karar Yönetim Kurulu (MKYK) üyesi Kamuran Ramis, 26 Mart'ta Bulgaristan'da yapılacak erken seçimlerde Türklerin ve Müslümanların kaderlerini değiştirme fırsatına sahip olduğunu belirtti.

Ramis, Bulgaristan'daki parlamento seçimlerinde Türkiye'de yaşayan Bulgaristan vatandaşlarının oy kullanmasına ilişkin, AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Türkiye'de Bulgaristan vatandaşı yaklaşık 100 bin seçmenin oy verebilmek için merkez seçim kurulunun internet sitesinden kimlik bilgileriyle beyannamede bulunması gerektiğini bildiren Ramis, Kiril alfabesiyle doldurulan dilekçelerin elçiliğe posta ya da elden de ulaştırılabileceğini söyledi.

Bulgarcayı ve Kiril alfabesini unutan Türkiye'deki Bulgaristan vatandaşlarının dilekçe doldurma işlemi sırasında birtakım zorluklar yaşadığına dikkati çeken Ramis, "Oy kullanabilmek için beyannamede bulunma ve dilekçe verme işlemiyle ilgili bu davaya gönül vermiş kişiler ve sivil toplum kuruluşları, soydaşlarımıza yardımcı oluyor. 28 Şubat'ta da beyannamede bulunma işlemi sona eriyor. Posta yoluyla gönderilen dilekçeler de zaman aldığı için benim seçmenlere tavsiyem STK ve bu işte gönüllü çalışan, emek veren arkadaşlarımıza başvurup, onlardan yardım talep etmeleridir." diye konuştu.

Kamuran Ramis, beyannamede bulunma ve dilekçe verme işlemine gerek duyulmadan her vatandaşın serbestçe oy kullanabilmesi gerektiğinin altını çizerek, "Bu durum, ülkedeki bazı siyasi mercilerin, Bulgaristan Türkleri ve Müslümanlarının oy kullanma hakkını engellemeye yönelik bir zorlaştırmadır." dedi.

Türkiye genelindeki sandık sayısının 135'ten 36'ya düşürüldüğünü hatırlatan Ramis, "500 binin üzerinde çifte vatandaşlık hakkına sahip soydaşımız var. Bu kişilerin sağlıklı bir şekilde oy kullanması bu şartlarda mümkün gözükmüyor." diye konuştu.

Bulgar hükümetinin iki seçim üst üste oy kullanmayan vatandaşların seçmen kütüğünden çıkartılması yönünde bir yasa çıkarttığını söyleyen Ramis, "Bulgaristan'da çöreklenmiş bir siyasi yapı var ve onlar biliyorlar ki ne kadar fazla seçmen sandığa ulaşırsa onlar kaybedecek. Bu yüzden bu tarz kısıtlamalara gidiliyor." değerlendirmesinde bulundu.

"Korku imparatorluğunu yıkacağız"

Ramis, DOST Partisinin, Hürriyet ve Şeref Halk Partisi (HŞHP) ile ittifak yaparak seçimlere "Dost Birliği" adı altında katılma kararı aldığını belirterek, "Bu birlikten güç doğacağına hiç kimsenin şüphesi olmasın. Biz tüm bu oligarşik yapı ve bu korku imparatorluğunu yıkmak için yola çıktık." şeklinde konuştu.

Hak ve Özgürlükler Hareketi Partisinin (HÖH) ülkedeki Türk, Müslüman ve diğer azınlıkların hak ve özgürlüklerini savunacağı iddiasıyla yola çıktığını ancak bunun aksine korku imparatorluğu yarattığını savunan Ramis, seçmenlerin DOST Birliğine üye olmamaları ve oy vermemeleri için özellikle küçük yerleşim yerlerinde kapı kapı dolaşılarak tehdit edildiğini öne sürdü.

Seçmenleri tehdit edenlerin başarılı olamayacağını ifade eden Ramis, "Dost Birliği olarak bu korku imparatorluğunu yıkacağız ve insanımız, eşit haklara sahip, eşit vatandaş gibi Bulgaristan toplumu içerisinde hiçbir etnik unsur ayırt edilmeden iyi komşuluk ilişkileri içerisinde yaşayacaktır. Biz bu yola başımızı koyduk. Başaracağız, başaracağız, başaracağız." ifadelerini kullandı.

Bulgaristan'da geçen hafta sonu yapılan belediye başkanlığı ara seçimlerine de değinen Ramis, "Rusçuk ili Locva kasabasındaki seçim bizim için sembolik bir anlam taşıyor. Biz bir kez daha üstün olduğumuzu gösterdik. Korkutarak değil tatlı dille insanlarımıza anlatarak bunu başardık. Bu hafta sonu yapılacak ikinci tur seçimlerin sonucunda HÖH'e karşı ilk zaferimizi orada ilan edeceğiz, bundan eminim." diye konuştu.

Oy kullanmayanların seçmen listesinden çıkarılması

Ramis, Türk ve Müslüman toplumun Bulgaristan'daki seçimle kaderini değiştirme fırsatına sahip olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Bir saat olsun, iki saat olsun, üç saat olsun zamanımızı ayıralım, oyumuzu kullanalım çünkü iki seçim üst üste oy kullanılmaması durumunda seçmen listesinden çıkarılma durumu var. Bu da vatandaşlık haklarının kısıtlanması demektir. Bu sadece sandık sayısının azaltılması meselesi değil sandıkların sayısını düşürerek seçmenleri caydırmayı amaçlıyorlar. Amaçları caydırma yoluyla seçmenler üst üste iki seçime katılmasın, ilk başta seçmen listesinden çıkartılsın ve seçme hakkı elinden alınsın. Bir sonraki aşamayı dile getirmek bile istemiyorum. Bu vatandaşlıktan çıkartılmaya kadar gidebilecek bir süreçtir ki bunu dile dahi getirmek istemiyorum. Biz buna müsaade etmeyeceğiz, etmemeye çalışacağız ama lütfen seçmenler de bu konuda duyarlı olsunlar ve oylarını kullansınlar."

Türkiye'nin 24 Kasım 2015'te hava sahası ihlali yapan Rus savaş uçağını düşürmesi, Bulgaristan'da Türklerin en fazla temsil edildiği Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) partisinde görüş ayrılığına neden olmuştu. Türkiye'nin tutumunu destekleyen Genel Başkan Lütfi Mestan, Onursal Başkan Ahmet Doğan'ın baskılarına maruz kalarak partiden ihraç edilmişti. Mestan ve bir grup milletvekili 10 Nisan 2016'da DOST Partisi'ni kurarak, kısa sürede örgütlenmişti. .

Kaynak: AA / Güncel

Lütfi Mestan Bulgaristan 28 Şubat Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Hasan Can Kaya sağlık durumu nasıl? Hasan Can Kaya sakatlandı mı, neden sakatlandı? Hasan Can Kaya hastalığı ne? Kargolar Cumartesi açık mı 2024? Kargolar Cumartesi günü çalışıyor mu, dağıtım yapıyor mu? Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 20 Nisan Cumartesi Survivor yeni bölüm! AZ ÖNCE DEPREM NEREDE OLDU SON DAKİKA! AFAD Kandilli Rasathanesi son depremler 20 Nisan! Malatya deprem mi oldu? SON DAKİKA az önce Malatya'da deprem mi oldu, kaç büyüklüğünde deprem oldu? 20 Nisan Malatya depremi! Ihlara Vadisi nerede? Ihlara Vadisi hangi şehirde, ilde? Ihlara Vadisine nasıl, nereden gidilir? Gaziosmanpaşa Belediyesi hangi parti? Gaziosmanpaşa Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? İstanbulspor - Fatih Karagümrük maçı kaç kaç? İstanbulspor - Fatih Karagümrük maçı bitti mi, ilk yarı mı, ikinci yarı mı? İstanbulspor - Fatih Karagümrük maçı hangi kanalda, saat kaçta? İstanbulspor - Fatih Karagümrük maçı şifreli mi, nereden izlenir? Bandırmaspor - Tuzlaspor maçı hangi kanalda, saat kaçta? Bandırmaspor - Tuzlaspor maçı şifreli mi, nereden izlenir? 23 Nisanda noterler açık mı? 23 Nisanda noterler çalışıyor mu, kapalı mı olacak? 23 Nisan 2024 Salı günü noterler çalışıyor mu? Pazar günü noter açık mı? Pazar günü noterler saat kaça kadar açık? 2024 noter mesai saatleri! Bu akşam hangi diziler var? 20 Nisan TV yayın akışı! Bugün TV'de hangi dizi ve filmler var? 1 MAYIS OKULLAR TATİL Mİ 2024: 1 Mayıs'ta okullar tatil edilecek mi, resmi tatil mi? Diyarbakır'da belediye meclis salonunda Türk bayrağı kaldırıldı mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title