Haberler

Türk Profesörün Başarısı

Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Türk Oftalmoloji Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Süleyman Kaynak, İngiltere Avam Kamarası'nın (House of Common) davetlisi olarak gittiği İngiliz parlamentosunda Türkiye'deki sağlık sistemini değerlendiren bir sunum yaptı.

Muhafazakar Parti North Enfield milletvekili Nick DeBois'den davet alarak İngiltere'ye giden Prof. Kaynak, Londra'nın merkezindeki tarihi parlamento binasında; İngiltere Avrupa Birliği Bakanı David Lidington başta olmak üzere, bazı milletvekilleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, basın ve konuya ilgi duyan vatandaşların da katıldığı toplantıda ilgiyle izlendi. Kaynak, "What is real in new Turkish healthcare system: Magic or reality (Türkiye'deki Yeni Sağlık Sistemi'nde Gerçekler ve Sihirli Rakamlar)" adlı sunumunda, Türkiye'deki sağlık sistemini Sağlık Bakanlığı verilerinden yararlanarak anlattı ve sağlık uygulamalarını artı ve eksileri ile değerlendirdi.

Türkiye ve Türk Oftalmoloji Derneği adına Dokuz Eylül Üniversitesi mensubu olarak böyle bir davet almaktan onur duyduğunu belirten Prof. Kaynak, "İngiliz parlamentosunda 'Açık Sunumlar' adı altında halka açık uygulanan programlar var. Bu programları milletvekilleri planlayıp düzenliyor. Milletvekillerine değişik konu ve konuşmacılar öneriliyor. Beni de ITSEB adlı sağlık profesyonelleri tarafından kurulmuş bir sivil toplum örgütü önerdi. Bunun üzerine Milletvekili DeBois'ten resmi davet aldım. Sunumumda, Türkiye'deki sağlık uygulamalarını rakamlarla anlattım. Türkiye'nin hala genç bir nüfusa sahip olmakla birlikte, yaşlı nüfusunda yüzde 7-8'leri bulacak şekilde giderek arttığını, 2050 yılı projeksiyonuna bakarak, orta yaşlı ve yaşlı nüfusunun batı ülkelerine yaklaşacağını belirttim. Avrupa Birliği'nde de 2025-50 yılı projeksiyonlarına baktığımızda bu ülkelerdeki nüfusun yüzde 50'ye yakınının 60 yaş üzerinde olacağını, bunun; üretimden çekilmiş, sadece tüketen ve uzun yaşadığı için maliyeti yüksek sağlık hizmetine ihtiyaç duyan bir nüfus anlamına geldiğini vurguladım. Ayrıca Türkiye'de, sağlık sistemine yılda 700 milyona yakın hastanın başvurduğunu, ortalama her vatandaşın yaklaşık ayda bir kez sağlık sistemine girdiğini ve bunun yaklaşık 90 milyonunun acile gittiğini, bu rakamların çok yüksek olduğunu vurguladım" dedi.

Kaynak, konuşmasında yer verdiği diğer konuları ise şöyle özetledi:

"Ülkemizde elektronik randevu sisteminde günde yaklaşık 6 milyon randevu talebi var. Bu hasta yüklenmesi, oransal olarak hekim yetersizliği olduğu kanısını uyandırmakla birlikte, aslında Türkiye'de yeterli hekim bulunuyor. Sadece aşırı ve gereksiz hasta yüklenmesi oluyor. Bunun sonucunda, hekimlerin hasta başına ayırdığı süre kısaldıkça aslında gerçek tedaviye ulaşmak zorlaşıyor. Bu aşırı yüklenmenin getirdiği en önemli sorun, hasta - hekim ilişkilerinde kriz diye değerlendirebileceğimiz sözlü ve fiili saldırılar olarak dikkat çekiyor. Bunun sonucunda son altı ayda yaklaşık 6 bin 580 dolayında sözlü ve fiili sorun kaydı yapılmıştır. Kısa hasta- hekim görüşme süresi, tetkik ve ilaç açısından yüksek maliyetlere yol açmakta, ciddi hastalar da diğerleri arasında yeteri kadar ilgiye ulaşamamaktadır. Bu nüfusun sağlık problemlerinin çözümünde, batı ülkelerindeki sosyal güvenlik sistemleri ile Türkiye'deki sağlık organizasyonu işbirliği yapılarak sağlık turizminin de ötesinde 'Entegre Sağlık Sistemleri' oluşturulabilir. Bugün sağlık turizmi başlığı altında yapılan uygulamalar aslında hekim kuruluşları ve devletler arasındaki işbirlikleri ile daha organize ve spesifik amaçlara ve çözümlere yönelik olabilir."

Sunumunun sonunda bazı doktorlar ve milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Kaynak, karşılıklı diyalogların geliştirilmesi açısından verimli bir toplantı olduğunu belirtti. Prof. Dr. Süleyman Kaynak'ı beğeniyle izleyerek takdirlerini belirten Milletvekili Nick Debois ise, Türk profesöre plaketle teşekkür etti. - İZMİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Dokuz Eylül Üniversitesi Süleyman Kaynak Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Oy sayımında iftar molası olacak mı? YSK açıklama yaptı mı, ne dedi? Yunanistan'da deprem mi oldu? Depremin büyüklüğü ne? CUMA HUTBESİ 29 MART | Bu haftaki Cuma hutbesi konusu nedir? Cuma hutbesi oku! KIZILCIK ŞERBETİ YENİ BÖLÜM FRAGMAN! Kızılcık Şerbeti 57. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? Resmi Gazete bugün (29 Mart) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! IC ENTERRA kaç lot verir? IC ENTERRA halka arz kaç lot düşer? Katılımcıya göre IC ENTERRA lot hesabı! HAVA DURUMU I Cumartesi günü hava nasıl? İstanbul, Ankara, İzmir hava nasıl olacak? Serik Belediyesi hangi parti? Serik Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? İşte 2019 İstanbul Serik yerel seçim sonuçları! Pazartesi bankalar açık mı? Seçimden sonra Pazartesi bankalar çalışıyor mu, saat kaça kadar çalışıyor? 29 MART BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU YAYINLANDI: Bu hafta neler var? Bu hafta BİM'e hangi ürünler geldi? İstanbul'da yangın mı var? İstanbul'da nerede, ne yangını var son dakika! Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 29 Mart Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Moritanya'da bir kadın evlenmek istiyorsa kaç kilo olmalıdır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! Basketbol tarihinde bir oyuncu kariyerinde en fazla toplam kaç sayı atmıştır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! Dünyanın en uzun öküzü günde kaç litre su içer? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title