Haberler

Türk-İngiliz Tatlı Dil Forumu

İngiltere'nin Ortadoğu ve Kuzey Afrika'dan Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Ellwood: "Esed'in Türkiye için nasıl bir risk olduğunu biliyoruz.

İngiltere'nin Ortadoğu ve Kuzey Afrika'dan Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Tobias Ellwood, "Esed'in Türkiye için nasıl bir risk olduğunu biliyoruz. Suriye'de çok acılara neden oldu. Esed'in Suriye'nin geleceğinde olamayacağı yönünde düşüncemiz var. Ilımlı muhalefete desteğimizi sürdüreceğiz" dedi.

Ellwood, Le Meridien Otel'de düzenlenen Türk-İngiliz Tatlı Dil Forumu'ndaki konuşmasında, İstanbul'da bulunmaktan mutluluk duyduğunu, annesi ile babasının burada tanışmalarından dolayı İstanbul'a ayrı bir bağlılığı olduğunu söyledi.

İngiltere ile Türkiye arasında çok uzun yıllara dayalı bir ilişki bulunduğunu dile getiren Elwood, "Birinci Dünya Savaşı'nda farklı taraflarda kaldık ama Gelibolu'da Türkiye'nin nasıl bir mücadele verdiğini biliyoruz. Atatürk'ün bu savaştaki karşı cephede yer alan askerler için söylediği, 'Bu topraklarda hayatlarını kaybettiler ancak onlar artık bizim evlatlarımız' sözünü hala hatırlıyoruz. NATO'ya katıldıktan sonra Türkiye ile dostluğumuz farklı bir ivme kazandı" diye konuştu.

Türkiye'nin AB'ye katılımını desteklediklerini dile getiren Ellwood, şöyle devam etti:

"Her iki ülke de terörden çok etkilendi. PKK konusunda da ortak girişimlerimiz oldu. Esed'in Türkiye için nasıl bir risk olduğunu biliyoruz. Suriye'de çok acılara neden oldu. Esed'in Suriye'nin geleceğinde olamayacağı yönünde düşüncemiz var. Ilımlı muhalefete desteğimizi sürdüreceğiz. Esed'in ortaya koyduğu boşluk, El Nusra ve IŞİD gibi terör örgütlerinin ekmeğine yağ sürdü. Bunu kontrol altına almalıyız. Türkiye bu konuda çok katkı sunuyor. Peşmerge ile Özgür Suriye Ordusu'nun Kobani'de mevcudiyetine imkan sağladınız. Yaklaşık 1,5 milyon Suriyeli'ye kucak açtınız. Biz de 700 milyon poundluk yardım ettik. Türkiye hükumeti ve halkının yaptığı katkılar bunun çok ötesinde. IŞİD asla İslam'ı temsil etmiyor. Onlarla sadece askeri alanda mücadele etmek yetmez."

"Çözüm süreci oldukça yerinde"

Elwood, iki ülkenin Irak'ta da ortak hedefleri bulunduğunu vurgulayarak, "Irak'ın yeni başbakanının görüşlerini destekliyoruz. Türkiye'nin yürüttüğü 'çözüm süreci' de oldukça yerinde. Sayın Cumhurbaşkanı'nı bu konuda gösterdiği cesaretten dolayı tebrik ediyorum. Kıbrıs'ta da adil bir çözüm için çalışıyoruz. Gazze'deki olanlar da beni çok üzdü. Ortaklarımızla birlikte kalıcı ateşkesin sağlanması, kapsamlı bir anlaşma için çalışıyoruz. İsrail'in oradaki politikalarını ve yasa dışı yerleşimlerini sorgulamak lazım. Demokratik Ukrayna için de çalışıyoruz. Ukrayna halkı kendi geleceğine karar vermeli" şeklinde konuştu.

Prens Andrew'in konuşması

York Dükü Prens Andrew de dünyadaki sorunların çözümü için ne olursa olsun diyaloğun sürmesi gerektiğini kaydetti.

Diyaloğun sürmesi durumunda, ülkelerin birbirlerini, kültürlerini daha yakından tanıyacağını aktaran Andrew, "Birbirimizi daha iyi anlayalım ki sorunların bir kısmını çözelim. Bu muhteşem diyaloğu, sohbetleri canlı tutalım. İki ülke ilişkileri açısından da çok önemli bir program. Diğer toplantıyı dört gözle bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

Toplantıya, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, İngiltere'nin Ankara Büyükelçisi Richard Moore ile iki ülkenin siyaset ve ekonomi dünyasından isimler katıldı. - İstanbul

Kaynak: AA / Güncel

Kuzey Afrika Türkiye Suriye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title