Haberler

Türk Eximbank 2014 Yılı Ülke Limitleri Listesi Onaylandı

Türkiye İhracat Kredi Bankası'nın (Türk Eximbank) yabancı ülkelere yönelik nakdi ve gayrinakdi resmi destekli ihracat kredileri ile 2 yılı ve daha uzun vadeli sigorta işlemlerine ilişkin olarak 2014 yılı ülke limitleri listesi onaylandı.

Türkiye İhracat Kredi Bankası'nın (Türk Eximbank) yabancı ülkelere yönelik nakdi ve gayrinakdi resmi destekli ihracat kredileri ile 2 yılı ve daha uzun vadeli sigorta işlemlerine ilişkin olarak 2014 yılı ülke limitleri listesi onaylandı. Buna göre ülke kredileri kapsamında 700 milyon dolar nakdi ve 250 milyon dolar gayri nakdi olmak üzere toplam 950 milyon dolar kredi kullandırılacak, Orta Uzun Vadeli Sigorta Programı kapsamında ise 200 milyon dolar tutarında destek sağlanacak.

Türkiye İhracat Kredi Bankası Anonim Şirketinin Yüksek Danışma ve Kredileri Yönlendirme Kurulu Tarafından Yabancı Ülkelere Yönelik Nakdi ve Gayrinakdi Resmi Destekli İhracat Kredileri ile İki Yıl ve Daha Uzun Vadeli Sigorta İşlemlerine İlişkin Olarak 2014 Yılı Programı'nda Belirlenen Türk Eximbank 2014 yılı Ülke Limitleri Listesi'nin Onaylanması Hakkında Karar Resmi Gazete'de yayımlandı. Bakanlar Kurulu'nca onaylandığında yürürlüğe giren Karar, Başbakan Yardımcılığı'nın talebi üzerine, Bakanlar Kurulu'nca 16 Haziran 2014 tarihinde kararlaştırıldı. Buna göre ülke kredileri kapsamında 700 milyon dolar nakdi ve 250 milyon dolar gayri nakdi olmak üzere toplam 950 milyon dolar kredi kullandırılması, Orta Uzun Vadeli Sigorta Programı kapsamında ise 200 milyon dolar tutarında destek sağlanması öngörüldü.

-ERMENİSTAN, GÜNEY KIBRIS RUM KESİMİ VE KUZEY KORE KAPSAM DIŞI TUTULDU-

Ermenistan, Güney Kıbrıs Rum Kesimi ve Kuzey Kore kapsam dışı tutuldu. OECD risk sınıflandırmasında belirli bir risk sınıflamasına tabi tutulmamış ülkelerden, OECD internet sayfasında yayınlanan "Ülke Risk Sınıflandırması" dokümanında yer alan yüksek gelirli OECD ülkeleri ile diğer yüksek gelirli Avro Bölgesi ülkeleri Türk Eximbank tarafından sıfır kategori ülke limiti kapsamında değerlendirilecek olup, sınıflamaya tabi tutulmamış diğer ülkeler 7. kategori kapsamında değerlendirilecek.

İşlemin Türk Eximbank Yönetim Kurulu'na sunulduğu aşamada ilgili ülkenin içinde bulunduğu grubun limitleri dikkate alınacak. Bir yıl içinde bir ülkeye açılacak ülke kredisi ve kapsama alınacak orta ve uzun vadeli sigorta toplamı belirlenen grup içi ülke tavanını aşamayacak. Türk Eximbank tarafından Bakanlar Kurulu Kararları uyarınca verilen yetkiye dayanarak açılan krediler bu limitlerin dışında olacak. Bölgesel ve çok uluslu kalkınma bankaları ile diğer ihracat kredi kuruluşlarına açılacak krediler bu limitlerden bağımsız olup, söz konusu kuruluşlara açılacak kredilerin toplam limitinin 1.5 milyar doları aşmayacağı öngörüldü.

/**

Türk Eximbank 2014 Yılı Ülke Limitleri Listesi

(milyon dolar)

Grup Ülke

Limiti Tavanı

OECD 0-2 Grup Ülkeler 1.500 750

OECD 3. Grup Ülkeler 1.500 600

OECD 4. Grup Ülkeler 1.000 450

OECD 5. Grup Ülkeler 1.250 400

OECD 6. Grup Ülkeler 1.250 350

OECD 7. Grup Ülkeler 1.250 350

Toplam 7.750

**/

Kaynak: ANKA / Ekonomi

Ermenistan Türkiye Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title