Haberler

Trabzon Prof. Dr. Osman Bektaş Irak Depremi, Güneydoğu'da Deprem Riskini İleriye Taşıdı

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) eski öğretim üyesi Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş, Irak'ın güneydoğusunda meydana gelen 7.

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) eski öğretim üyesi Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş, Irak'ın güneydoğusunda meydana gelen 7.3 büyüklüğündeki depremin Türkiye'ye etkisi ile ilgili açıklamalarda bulundu, depreminin Türkiye'nin Güneydoğu Bölgesi'nde deprem riskini bir adım daha ileriye taşıdığını iddia etti. Irak'taki depremin, Arap levhası denilen ve yılda 24 milimetre kuzeye doğru hareket ederek, Avrasya'yı sismik kuşak boyunca kıran bir hat üzerinde meydana geldiğini belirten Prof. Dr. Bektaş, Hakkari'den Türkiye sınırlarına giren bu fayın üzerinde oluşan deprem, bizim ülkemizin bulunduğu kısmı da etkileyecektir dedi.

Irak'ın güneydoğusunda meydana gelen 7.3 büyüklüğündeki depremin Türkiye'ye etkisi ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Bektaş Türkiye'nin güneyinde Irakla, İran arasındaki Süleymaniye kentinde oluşan 7.3 büyüklüğündeki deprem gözleri ister istemez Türkiye'nin Güneydoğu bölgesine çevirdi. Merak edilen şu 'Bu depremin Güneydoğu Anadolu bölgemizde olma olasılığı nedir'. Depremin oluştuğu yer 'Arap levhası' dediğimiz yer. Bu levha yılda 24 milimetre kuzeye doğru hareket ederek ve Avrasya'yı sismik kuşak boyunca kırıyor. bu sismik kuşakta Türkiye'ye Lice'ye kadar devam ediyor. Demek oluyor ki bu Zağroz sismik kuşağı Hakkari'den Türkiye sınırlarına girerek Lice'ye kadar ilerliyor. Aynı deprem kuşağı üzerinde oluşan bu deprem fayın bizim bulunduğumuz kısmı da etkileyecektir dedi.

HAKKARİ VE LİCE ARASINDA DEPREM RİSKİ

Yaklaşık 500 yıldan buyana suskun olan bölgelerin deprem acısından tehlikeli olduğuna işaret eden Bektaş şunları kaydetti

1975 tarihinde Lice depremini yaşamıştık. Lice ve Hakkari arasında Tarihsel Depremlerimiz var. Bölgede 1500 ile 1800 yılları arasında yıkıcı birçok deprem yaşanmış. Yaklaşık 500 yıldan buyana suskun olan bölgeler deprem acısından tehlikelidir. Tıpkı İstanbul depremi gibi. Bu bölgede bir sıkışım var ve yakın zamanda güncel bir deprem yaşanmamıştı. Lice-Hakkari arası zaten yıllardır enerjinin biriktiği deprem olma olasılığının yüksel olduğu bir bölgedir. Bu Süleymaniye'de yaşanan 7.3 büyüklüğündeki deprem de bizim bölgemizdeki fay hattında deprem olma riskini bir adım daha ileriye taşıyacaktır. Bu Süleymaniye'de yaşanan deprem bir çeşit enerji boşalması oluştururken bu başka bir yerde de enerji birikmesine neden olacaktır. Süleymaniye ile Hakkari arasındaki fayda bir dengesizlik olma olasılığı mevcuttur. Bu olay Türkiye acısından ne kadar tehlikeli olduğu yönünde kesin bir şey söylemek mümkün olmamakla birlikte, mevcut olan deprem tehlikesini de bir adım daha ileriye götürmüş durumdadır. Deprem tehlikesi ile deprem riski farlı şeylerdir. Bu bölgelerde deprem riski az. Çünkü buralarda nüfus yoğunluğu yok. Bana göre bu yüzden can kaybı da beklenenin altında oldu. Hakkari ve Lice arasındaki bölgenin nüfus yoğunluğu Süleymaniye'den daha fazla olduğu için bu bizim bu bölgedeki deprem riski daha fazla. Türkiye'nin en kötü yapısal stoğu da bu alandadır. Taş ve kerpiçten derme çatma binalar, deprem nizamnamesine uymayan yapılar bölgede çoğunlukta.

SÜLEYMANİYE'DE OLUŞAN DEPREM SÜRPRİZ DEĞİL

Komşu ülkede oluşan depremin ister istemez Türkiye'yi de tedirgin ettiğini ve Türkiye'nin deprem bölgesinde yer aldığını ifade ederek şöyle konuştu

Deprem bizim bu bölgemizdeki daha fazla can kaybına sebebiyet verir. Komşuda oluşan bu olay ister istemez bizi de tedirgin etti. Bizim depremselliğimizde yeniden tartışmaya acık tutacak. Türkiye bir deprem bölgesinde, şu da bir gerçek Süleymaniye'de oluşan deprem sürpriz değil. Çünkü bu depremim oluştuğu yer bilinen bir deprem kuşağı. Halen daha depremi zamanı ve büyüklüğü tam bilinmiyor. Depremleri daha önceden haber verecek bir aletsel sistem ve teknoloji olamadığı için 'Yarın deprem olacak, şu zaman olacak' diye bir şey söyleyemiyoruz. Depremler halen daha bir muamma

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Süleymaniye Hakkari Türkiye Irak Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title