Haberler

TBMM Genel Kurulu'nda "Vali" Tartışması

TBMM Genel Kurulu'nda, "Torba Kanun Tasarısı'nın" görüşmeleri devam ederken, HDP'lilerin Şanlıurfa Valisini şikayet etmeleri üzerine tartışma çıktı.

TBMM Genel Kurulu'nda, "Torba Kanun Tasarısı'nın" görüşmeleri devam ederken, HDP'lilerin Şanlıurfa Valisini şikayet etmeleri üzerine tartışma çıktı.

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, Urfa'nın Suruç ve Birecik ilçesinde, bölge halkının, IŞİD çetelerinin saldırılarını protesto etmek ve Rojava halkıyla dayanışmak, aynı zamanda, Türkiye'nin Rojava politikasının değiştirmesini görünür kılmak amacıyla bir kitlesel etkinlik düzenlendiğini söyledi. Baluken, dünden beri, özellikle güvenlik güçlerinin öldürücü müdahaleleriyle bu saat itibarıyla, 1'i ağır olmak üzere 10'un üzerinde yaralı olduğunu anlattı. Oradaki durumu anlatmak üzere Şanlıurfa Valisini aradıklarını ama ulaşamadıklarını söyleyerek şöyle dedi:

"Gece yarısından itibaren biz mevcut gerginliği çözmek ve krizi ortadan kaldırmak için defalarca İçişleri Bakanlığı yetkililerine ve sabah Dışişleri Bakanlığı yetkililerine ulaşmamıza rağmen gece yarısından beri Urfa Valisine ulaşamıyoruz. Gerek bölgede bulunan vekillerimiz gerekse de telefon aracılığıyla bizim yaptığımız bütün girişimlere Urfa Valisi konutta olmasına rağmen cevap vermiyor. Urfa Valisinin bu tarzı, bu tavrı her şeyden önce halkın iradesine saygısızlıktır. Seçilmiş Bakanlık yetkilileriyle görüşmemize rağmen Urfa Valisinin bizi konuyla ilgili bilgilendirme ve gerginliği azaltmak için ortaya koyacağımız çözüm önerilerini öğrenme doğrultusunda yapmış olduğumuz girişimlere kayıtsız kalmasını öncelikle ve Hükûmete şikâyet ediyoruz. Eğer "Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir." diyorsak atanmış bir devlet memurunun, seçilmiş halk iradesini bu kadar rencide edecek şekilde, itibarsızlaştıracak şekilde bir tavır içerisinde olmasını asla kabul etmiyoruz. Bu konuda hem Başkanlık Divanı olarak sizin hem de Hükûmet yetkililerinin bir an önce bu Urfa Valisine haddini bildirmesi gerekir. Urfa Valisi aile şirketini ya da kendi babasının özel çiftliğini orada yönetmiyor, devletin vergileriyle almış olduğu maaşla kamusal görevi yerine getiriyor. Kamusal görevi yerine getirirken de halkın seçilmiş iradesine saygılı olmayı öğrenmek zorundadır diyorum.Bu konuda hem sizi hem Hükûmeti gereğini yerine getirmeye davet ediyorum."

Oturumu yöneten sadık Yakut, bu meselenin muhatabının Meclis olmadığını, Hükümeti temsilen Genel Kurul'da bulunan bakanlara iletmesini önerdi. Sadık'ın bu sözleri üzerine İdris Baluken, "Olur mu öyle şey ya? Sayın Başkan, Meclisi dikkate almıyor. Meclis santralinden 10'uncu kez bağlatmışız (Urfa Valisini)Böyle terbiyesizlik olur mu?" şeklinde tepkisini gösterdi.

Aynı konu üzerine söz alan HDP Şırnak Milletkvekili Hasip Kaplan da Şanlı Urfa Valisi'nin telefonlarına çıkmadıklarını bir kez daha hatırlatarak şöyle dedi: "Ben bir konuya değinmek istiyorum: Birecik'in Ziyaret Köyü'nde -milletvekillerimiz orada- IŞİD çeteleri günlerdir Kobani'ye saldırıyor. Kobani'ye saldıran bu IŞİD çeteleri, 19 Temmuzda Kobani özgürlüğünü ilan ettiği için Kobani'ye 19 Temmuzda girip, Kobani'yi ele geçireceklerini ilan etmişlerdi ve bunun üzerine Musul'dan, ordudan aldıkları tanklarla, yüksek silahlarla, bütün güçlerini toplayarak Kobani'ye saldırıyorlar. Bu IŞİD unsurlarına Hükûmet yardım ediyor mu? Nasıl olarak görüyor? Neden Türkiye içinden rahat girip çıkıyorlar? Neden bu saldırıları yapabiliyorlar? Ve bütün Filistin saldırısını elbette hep beraber kınadık, yine de kınıyoruz.

Buradan şunu açık söylüyorum: Kürtlere saldırı olduğu zaman gıgı çıkmıyor. Yani bu Parlamentoda bizim dışımızda çıkıp da bu IŞİD saldırılarına karşı, bu çetelerin saldırılarına karşı ya bir insan çıkıp bunu kınıyorum. Bu kafa kesen, bu insanların ciğerini söken, camileri bombalayan, Filistin bayrağını yakan bu çeteler kimde besleniyorlar? Ama olay ondan da öte. Demokratik bir tepki gösteriyor partimiz ve Bölgelerin Demokratik Partisi dün gece saldırıya uğruyor, orantısız bir saldırı, milletvekillerimiz darbediliyor. Grup başkan vekilimiz sabahtan beri, 6 defadır Urfa Valisini arıyor. Şanlıurfa'nın Valisi telefona çıkmıyor."

Konuşmasını tamamlayan Hasip Kaplan, Hükûmet sıraları önüne giderek Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz'la konuştu. Bunun üzerine Baluken oturduğu yerden, "Ne diyor, ne? Hasip Bey, nedir, ne diyor? Bunun nesini savunuyor, nedir? Meclis santralini arayın ya. Böyle terbiyesizlik olur mu? Sen neyi savunuyorsun?" Hasip Kaplan ile Bakan Yılmaz'ın konuxması devem ederken Genel Kurul'da ise şu diyaloğlar yaşandı.

VALİ TARTIŞMASI-

Sadık Yakut- Sayın Kaplan, Sayın Kaplan, lütfen oturun.

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken - Hükûmeti duyarlılığa çağırıyoruz. Terbiyesizlik ya!

AK Parti sıralarından da HDP'lilere atılan laflar üzerine; Sadık Yakut Kaplan'ın yerine oturması uyarısını yaptı. Hükümetin bu konuda valinin niye yanıt vermediğine yönelik açıklama yapmasını isteyen Kaplan'a AK Parti sıralarından tepki geldi. Hasip Kaplan'ın "böyle vali olur mu?" Baluken, "Babasının çiftliği mi o makam" sözlerine CHP'den de destek gelince Genel Kurul'da HDP ile AK Partililer arasında sözlü tartışma çıktı. Baluken'in valiyi kast ederek, "IŞİD'çilerle iş tutuyor!" sözleri tartışmanın daha da artmasına neden oldu.

Karşılıklı tartışmalar devam ederken, kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz söz alarak, "Az önce Urfa Valimizin telefonlara cevap vermediğine ilişkin bir şikâyet oldu. Biz de, sayın vekilimizde numarası olduğu için buradan hemen arayıp bilgi aldık. Sayın Valimizin söylediği, sıkıntılı, sorunlu bir bölge durumu var. Suruç bölgemizde birtakım hadiseler oluyor ve sabaha kadar o bölgede çalıştığını, konutunda olmadığını, dolayısıyla bu cevabı veremediğini, cebinden herhangi bir kimsenin de aramadığını ifade ediyor" dedi. Bakanın bu sözleri üzerine HDP'liler, valinin bakana yanlış bilgi verdiğini savundular.

Vali tartışması bur bir süre Genel Kurul'a şöyle yansıdı:

İDRİS BALUKEN (Bingöl) - Söylediği her cümle yalan cümle ya, her cümle yanlış cümle.

HASİP KAPLAN (Şırnak) - Ama söz verirken de kafamıza vurmayın, Allah Allah!

BAŞKAN - Ne demek istiyorsunuz ya? Söz veriyorum, daha ne istiyorsunuz? Bunu sormayacak mıyım ben?

HASİP KAPLAN (Şırnak) - Tamam Başkan, tamam, tamam.

BAŞKAN - Maksadınız ne yani, onu söyleyin.

HASİP KAPLAN (Şırnak) - Bugün Meclis santralinden, arkadaşlar, Grup Başkan Vekilimiz 6 defa Şanlıurfa Valisini aradı, telefona çıkmadı ama Şanlıurfa Milletvekili Sayın Gök'ün bir arayışında çıktı, Sayın Bakan istediği zaman bir arayışta çıkıyor. Milletvekillerimiz dövülüyor, milletin iradesi dövülüyor. Bu Meclisin Başkanı milletin vekillerine saldırı olduğu zaman saldırıya uğrayan üyelerini korumak zorundadır, milletvekillerini korumak zorundadır, doğru bilgi vermek zorundadır. Burada sizler o valinin avukatı değilsiniz. Şanlıurfa'nın milletvekilleri, AKP'li milletvekillerinin valisi değil o, partinizin valisi değil o; devletin vergisiyle maaşını alan birisi. Ya devletin valisi olacak ya AK PARTİ'nin partizan valisi olacak ya da IŞİD'in valisi olacak, başka seçenek yok.

İDRİS BALUKEN (Bingöl) - Orada da oturamayacak.

HASİP KAPLAN (Şırnak) - Hukuk herkese eşit uygulanacak, bizim isyanımız bunadır Sayın Başkan. Bizim isyanımız yalan haberedir, yalan cevabadır, doğru söylenmeyenedir. Ne demek, burada bir grup başkan vekili bir valiyi arayacak, hem de Meclis santralinden -kayıtları getirtin efendim- çıkmayacak ama Şanlıurfa Valisini AKP'li iktidar partisi milletvekili arayınca pıt diye çıkacak? İşi bitiyor o zaman, rahata kavuşuyor ama öbür türlü çok sorunlu bölgede, hiç cevap veremiyor. Böyle bir yaklaşım olabilir mi? Hangi devlette yaşıyoruz? Bu, kabul edilebilecek bir şey değil. Milletvekillerinize Başkanlık Divanı olarak sahip çıkmanızı ve bilgi almanızı istiyorum Sayın Başkan.

BAŞKAN - Teşekkür ediyorum. Arayacağım.

HASİP KAPLAN (Şırnak) - Ayrıca Hükûmeti de bu konuda duyarlı olmaya çağırıyoruz. Artık, çocuk oyuncağı değil her şey. Orta Doğu'nun her şeyi ortada. Herkes doğru adım atmak zorundadır. "Hepimiz sorumluyuz." diyoruz.

Başkanvekili Yakut, Kaplan'a tepki gösteren AK Partilileri sakinleştirmek amacıyla oturama ara verdi. Verilen aranın ardından torba tasarının görüşmelerine devam edildi.

Kaynak: ANKA / Güncel

İdris Baluken Ak Parti Kobani Şırnak Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title