Haberler

TBMM Genel Kurulu

HDP'nin polis şiddetinin ve orantısız güç kullanımının araştırılmasına ilişkin önergenin gündeme alınmasına ilişkin önerisi reddedildi.

TBMM Genel Kurulu'nda, HDP'nin polis şiddetinin ve orantısız güç kullanımının araştırılmasına ilişkin önergenin gündeme alınmasına ilişkin önerisi reddedildi.

HDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, partisinin grup önerisi üzerine yaptığı konuşmada, sadece 2011 yılında Marmara Bölgesi'nden 818 kişinin işkence ve kötü muameleye maruz kaldığı gerekçesiyle başvuruda bulunduğunu söyledi.

İktidarın polis şiddetini kınar nitelikte caydırıcı açıklamalar yapmadığını, bunun da olumsuz yansımaları olduğunu savunan Kürkçü, "Demek ki polis şiddeti ile devleti yönetenlerin zihniyetleri arasında da yakın bir ilişki, orantı vardır" dedi.

AK Parti Kırıkkale Milletvekili Oğuz Kağan Köksal da konuşmasında, polisin kanunlarda yer alan görevleri hakkında bilgi verdi. AK Parti'nin iktidarı geldiğinde özgürlük ve güvenlik dengesinin sağlanacağı, işkence ve kötü muameleye sıfır tolerans gösterileceği, insan haklarının korunacağı ilkelerini ortaya koyduğunu belirten Köksal, buna yönelik de düzenlemeler gerçekleştirdiğini kaydetti.

-"2014 yılında 299 polis için idari soruşturma açılmış"

İktidarları döneminde bütün karakolların kameralarla donatıldığının altını çizen Köksal, böyle bir yaklaşım içinde olanları, işkenceye duyarsız kalmakla suçlamanın kabul edilemez olduğunu belirtti.

Polis teşkilatının kamu düzeni noktasında görevini yapmak zorunda olduğuna işaret eden Köksal, teşkilat içinde ferdi de olsa görev sınırlarını aşanlar olabileceğini, bu kişiler hakkında da gerekli soruşturmaların geciktirmeden yapıldığını söyledi. Köksal, "2012 yılında 500 polis için idari soruşturma açılmış. 2013 yılında 420 polis için idari soruşturma açılmış. 2014 yılında 299 polis için idari soruşturma açılmış. Bunlardan 98'ine ceza verilmiş, devam edenler de var" diye konuştu.

-"Destan düşmana karşı yazılır"

CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça da HDP grup önerisi üzerine söz aldı.

Polis şiddetinin herkesin üzerinde durması gereken bir sorun haline geldiğini savunan Havutça, Gezi Parkı eylemlerinde hayatını kaybedenlerin isimlerini okudu. Hükümet sözcülerinin açıklamalarının polislerin üzerinde siyasi baskı yarattığını ileri süren Havutça, "Olaylardan sonra 'polise destan yazdınız' dediler. Destan Çanakkale'de yazıldı. Destan düşmana karşı yazılır" ifadelerini kullandı.

Polislerin kötü uygulamalarının Türkiye'nin itibarına zarar verdiğini de kaydeden Havutça, "Tüm polis teşkilatını suçlamak istemiyoruz ama şu da bir vaka; Türkiye, AB raporlarında Rusya'dan sonra en fazla tazminat ödeyen ülkedir. Gelin kurtaralım ülkeyi" dedi. Türkiye gerçekten demokratik bir ülke olacaksa korkularıyla yüzleşmesini, gerekli yasal düzenlemeleri yapmasını isteyen Havutça, söz konusu araştırma önergesinin buna katkıda bulunacağını söyledi.

AK Parti Isparta Milletvekili Recep Özel ise kendisinden önceki konuşmacıların şehit polislerden de bahsetmesini beklediğini ancak bu beklentisinin gerçekleşmediğini kaydetti. Özel, kamu düzenin önemine değinerek, zor koşullarda görev yapan polislerin demoralize edilmemesinin önemine işaret etti.

Görüşmelerin ardından HDP Grup önerisi oylanarak, reddedildi. - TBMM

Kaynak: AA / Politika

Oğuz Kağan Köksal Namık Havutça Ak Parti Türkiye Politika Güncel Haberler

title