Haberler

TBMM'de 4 Eski Bakanla İlgili Tarihi Oylama Başladı

Güncelleme:

Meclis Genel Kurulu'nda AK Partili 4 eski bakan hakkında 'Yüce Divan' oylaması başladı. Milletvekilleri, Adana'dan başlayarak il sırasına göre 4'erli şekilde gizli bir şekilde oy kullanıyor. Bakanların Yüce Divan'da yargılanabilmeleri için en az 276 oy gerekli. Oylama öncesi en çok merak edilen konularından birisi, bakanların konuşup konuşmayacağıydı.

3 BAKAN KÜRSÜDE KONUŞMA YAPMADI

3 eski bakan Egemen Bağış, Erdoğan Bayraktar ve Muammer Güler, kürsüye çıkmayarak yerlerinden kısa bir açıklama yaptı. TBMM Başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı, ayrıca Zafer Çağlayan'ın annesinin vefatından dolayı Genel Kurul'a katılamayacağını ifade etti.

GÜLER: KARAR VE TAKDİR YÜCE HEYETİNİZDE

Kısa bir açıklama yapacağım diyerek yerinden söz isteyen İçişleri eski Bakanı Muammer Güler, "Soruşturma Komisyonuna verdiğim sözlü ve yazılı savunmama ilave edecek başkaca bir husus bulunmamaktadır. Karar ve takdir yüce heyetinizdedir. Arz ediyor ve saygılar sunuyorum." dedi.

BAĞIŞ: KOMİSYON KARARINA SAYGI DUYUYORUM

Avrupa Birliği eski Bakanı Egemen Bağış da kürsüye çıkmayarak yerinden yaptığı konuşmasında "Hakkımızdaki iftiralarla ilgili olarak gerek Cumhuriyet Başsavcılığı gerek TBMM'nin Soruşturma Komisyonu gerekli kararları vermiştir. Komisyon kararına saygı duyuyorum. Takdir yüce Meclis'indir" ifadelerini kullandı.

Çevre ve Şehircilik eski Bakanı Erdoğan Bayraktar ise açıklama yapmayarak teşekkür ettiğini belirtti.

ZAFER ÇAĞLAYAN OYLAMAYA KATILMADI

Öte yandan annesinin cenaze töreni için Muş'a giden eski Bakanlardan Zafer Çağlayan salonda yer almadı.

- TARİHİ OTURUMDAN DETAYLAR -

TBMM Genel Kurulu'na eski bakanlardan ilk olarak Erdoğan Bayraktar geldi.

BAYRAKTAR: KONUŞMAK İSTİYORUM AMA...

Genel Kurul'a ilk genel Erdoğan Bayraktar oldu ve şunları söyledi:

"Konuşmak istiyorum, hala da istiyorum. Ama yakın arkadaşlarım dostlarım konuşmamamın daha hayırlı olacağını söylediler. O yüzden konuşmayacağım. Arkadaşlar sizi sevdiğim için bunu açıklıyorum. Siz de beni sevin, sevgiye ihtiyacım var."

BAYRAKTAR'IN ARDINDAN GÜLER VE BAĞIŞ GELDİ

Bayraktar'dan sonra TBMM Genel Kurulu'na sırasıyla eski İçişleri Bakanı Muammer Güler ve eski Bakan Egemen Bağış geldi.

EGEMEN BAĞIŞ: SİYASETÇİLERİN A, B, C PLANLARI VARDIR

Egemen Bağış, Meclis'e geldiğinde gazetecilerin ''Konuşacak mısınız?'' şeklindeki sorusuna ''Dur bir bakalım. Duruma göre. Siyasetçilerin duruma göre A, B, C planları vardır'' yanıtını verdi.

Bağış, ''Nasıl bir sonuç bekliyorsunuz'' sorusuna ''Yüce Meclis'in takdiridir. Hayırlısı olsun'' cevabını verdi.

MUAMMER GÜLER'İN KONUŞMASI

Genel Kurulu'na gelen eski İçişleri Bakanı Muammer Güler'in konuşması halinde kürsüde neler söyleyeceğini önündeki deftere yazdığı görüldü.

Güler yazısında şu ifadeleri kullandı: "Sayın Başkan, Soruşturma Komisyonu'na verdiğim sözlü ve 41 sayfalık yazılı savunmama ilave edeceğim başkaca bir..."

İLK GELEN LİDER BAHÇELİ OLDU

Yüce Divan oylaması nedeniyle Genel Kurul Salonuna ilk gelen lider MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli oldu.

Uzun bir aradan sonra HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş da Genel Kurul'daki HDP sırasında yerini aldı. Bir süre burada oturan Demirtaş, ardından salondan dışarı çıktı.

Başbakan Ahmet Davutoğlu ise İngiltere'de temaslarda bulunduğu için oturuma katılamadı.

AÇILAN DÖVİZ GERGİNLİĞE YOL AÇTI

Öte yandan, Genel Kurul'da komisyon adına AK Partili Yılmaz Tunç söz aldı.

Tunç'un konuşması sürerken CHP İstanbul Milletvekili İhsan Özkes üzerinde Hz. Muhammed'in "Hırsızlık yapan kızım Fatıma da olsa mutlaka cezalandırırdım" sözünün yer aldığı dövizi kaldırdı.

Açılan döviz Genel Kurul'da tansiyonu yükseltti. Bunun üzerine Meclis Başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı, İhsan Özkes'i uyardı.

Bahçekapılı, "Bir pankart açtınız, basın mensupları da gördü. Bakın çok ciddi bir konu konuşuyoruz. Sizden hassas davranmanızı ve o pankartı kaldırmanızı rica ediyorum." dedi.

ÖNERGELER BİRLEŞTİRİLECEK

Görüşmelerin ardından Komisyon'un "sevk etmeme" kararına karşılık, CHP, MHP ve HDP milletvekilleri eski bakanların Yüce Divan'a sevki yönünde önerge verecek. Önergeler birleştirilerek ve gerekçeleriyle birlikte okunacak.

Önergeler, Soruşturma Önergesi'ndeki suç isnatlarıyla sınırlı olacak, yeni suç isnatları eklenemeyecek.

Ardından her eski Bakan ile ilgili ayrı ayrı gizli oylama yapılacak.

KADERLERİNİ ÜÇ RENK BELİRLEYECEK

Genel Kurul'da gizli oylama için kabinler konuldu. Milletvekilleri, il sırasına göre ve isimleri okundukça kabinlere girerek kendilerine verilen önergenin kabulü için beyaz (evet), reddi için kırmızı (hayır), çekimser için yeşil pulları zarfın içine koyacak ve kupalara atacak.

MHP'Lİ VURAL: DAVUTOĞLU DA, CEMİL ÇİÇEK DE KAÇTI

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, TBMM'de yapılacak tarihi oylamaya, ne Başbakan Ahmet Davutoğlu, ne de TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in katılmayacağına vurgu yaptı.
Vural, "Davutoğlu da, TBMM Başkanı Cemil Çiçek de oylamaya katılmıyorlar. İkisi de oy kullanmamak için kaçtı" ifadesini kullandı. (Kaynak: Hürriyet)

Davutoğlu, resmi ziyaret için İngiltere'de. TBMM Başkanı Çiçek de, İslam Birliği Teşkilatı Parlamento Birliği Konferansı için İstanbul'da. Çiçek'in katıldığı toplantı sabah 10:00'da Hilton Oteli'nde gerçekleşti.

YÜCE DİVAN'A GİDEBİLMELERİ İÇİN 276 OY GEREKİYOR

Bakanların divanda yargılanabilmeleri için en az 276 oy gerekiyor. Meclis'te Muhalefet partileri ile bağımsızların 223 sandalyesi bulunuyor. Bunlar arasında hiç fire olmazsa, en az 53 AK Partili vekilin de kabul oyu kullanması gerekiyor. Ancak muhalefetteki beklentinin tersine AK Partili vekiller böyle blok bir görünüm sergilemiyor ve aralarında rahatsızlık duyanlar olsa da parti yönetimiyle benzer görüşleri paylaşıyorlar.

17 Aralık 2013'te başlayan ve 1 yıl içinde takipsizlikle sonuçlanan 17-25 Aralık soruşturmasında karar günü geldi. Meclis Genel Kurulu'nda bugün yapılacak görüşmeyle, AK Partili eski bakanlar Zafer Çağlayan, Muammer Güler, Egemen Bağış ve Erdoğan Bayraktar'ın Yüce Divan'a gönderilip gönderilmeyeceklerine karar verilecek. Tarihi günün arifesinde üvey annesini yitiren Çağlayan, AK Parti yöneticilerinden görüşmenin ertelenmemesini istedi.

BAŞBAKAN YOK

4 AK Parti Milletvekili hakkında, bakanlık dönemlerine ilişkin suçlamalarla ilgili, "Yeterli şüphe oluşturan delil bulunamadığından Yüce Divan'a sevk edilmemeleri" yönünde çıkan Meclis Soruşturma Komisyonu raporunun görüşmesi saat 15.00'te başlayacak. Başbakan Ahmet Davutoğlu Londra'da olacağı için, bazı bakanlar da yurtdışı programları nedeniyle Genel Kurul'da bulunamayacak. Davutoğlu'nun yerine Başbakan vekili gizli oy kullanacak.

SÜREÇ YÖNETİMİ

Soruşturma Komisyonu'nun çalışmasını tamamlandığı 22 Aralık'tan beri AK Parti grubundaki süreci parti yöneticileri yürüttü. Kararın alındığı 5 Ocak'tan itibaren, parti yöneticileriyle eşgüdümlü hareket eden eski bakanlar, basına değerlendirme yapmaktan kaçındılar. Bu süreçte AK Parti Grup Yönetim Kurulu'nu oluşturan 15 Milletvekili, 15'erli gruplar halinde milletvekilleriyle nabız yoklamaları yaptı. Yüce Divan'dan yana veya çekimser olan milletvekillerini ikna amacıyla eski bakanlar da kuliste ve telefonlarla görüşmeler yürüttü. Eski bakanlar, kuşku oluşturan konularla ilgili partili arkadaşlarını ikna etmeye çalıştılar. AK Parti yönetimi de yaklaşan seçim nedeniyle süreci uzatmadan raporu hızla Genel Kurul'da görüştürmeyi tercih etti.

GÖZLER 3 DÖNEMLİKLERDE

Eski bakanların yargılanabilmeleri için gizli oylamada en az 276 oyun Yüce Divan yönünde çıkması gerekiyor. Meclis'te tüm Muhalefet partileri ile bağımsızların 223 sandalyesi bulunuyor. Bunlar arasında hiç fire olmasa bile, bir Yüce Divan kararı çıkarabilmek için en az 53 AK Partili vekilin kabul oyu kullanması gerekiyor. Oylamada 276 bulunmazsa, katılım sayısına göre kabul oyları fazla olsa bile Yüce Divan'a sevk gerçekleşmiyor. AK Parti'den olası firelerle ilgili daha çok 3 dönemini tamamlayan deneyimli milletvekillerinin tavrı izleniyor. Ancak muhalefetteki beklentinin tersine 3 döneme takılan 73 Milletvekili blok bir görünüm sergilemiyor. Siyasi beklentisi sınırlı olan veya Yolsuzluk iddialarından rahatsızlık duyan bazı milletvekilleri bulunsa da, bazıları da parti yönetimiyle benzer görüşleri ifade ediyor.

8 SAAT SÜREBİLİR

Rapor "Yüce Divan'a sevk edilmeme" yönünde olduğundan, onunla ilgili bir oylama olmayacak. Ancak Muhalefet partileri, 4 Milletvekili için ayrı ayrı, gerekçeli olarak Yüce Divan önergeleri verecek. Önergeler üzerine konuşma olmayacak. Önergelerin gerekçeleri okunacak ve doğrudan gizli oylamaya geçilecek. Gizli oylama kırmızı (ret), beyaz (kabul) ve yeşil (çekimser) renkli karton pullarla yapılacak. Oylama için Tbmm matbaasında 10 bin dolayında pul bastırıldı. Oylamada teamüle göre, sadece mazeretli olan bakanların yerine vekalet verdiği bir başka bakan oy kullanabilecek. Katılmayan milletvekillerin yerine vekaleten oy kullanılamayacak. AK Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın görüşmenin yaklaşık 8 saat süreceğini tahmin ettiklerini söyledi. Yüce Divan kararı çıkarsa, önergeler, Muhalefet şerhleriyle birlikte komisyon raporu ve ekleri iddianame yerine geçecek. Bu durumda dosya 7 gün içinde Anayasa Mahkemesi'ne gönderilecek ve yargılama süreci hemen başlayacak.

KİM NEYLE SUÇLANDI

- Eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan: Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu'na Muhalefet, Türk Ceza Kanunu (Tck) 204-Resmi belgede sahtecilik, Tck 252-Rüşvet

- Eski İçişleri Bakanı Muammer Güler: TCK-204 Resmi belgede sahtecilik, TCK-255 Nüfuz ticareti, TCK-252 Rüşvet, TCK-285 Gizliliğin ihlali.

- Eski Ab Bakanı Egemen Bağış: TCK-255 Nüfuz ticareti, Tck 252-Rüşvet.

- Eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar: TCK-255 Nüfuz ticareti, TCK-251 Görevi kötüye kullanma, Tck 252-Rüşvet.

İlgili Haberler
Kaynak: Haberler.Com / Güncel

Meclis Genel Kurulu Ak Parti Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

İnci Taneleri CANLI izle! 28 Mart İnci Taneleri 11. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi?
500

Yorumlar (161)

YORUMCU:

ALLAHA SÜKÜR AK PARTI DIYE BIR PARTI RECEP TAYYIP ERDOGAN DIYE BIR LIDER VAR, YOKSA MEMLEKETI HALI HARAP!! ONLARIN SAYESINDE ACLIKTAN KURTULDUNUZ AC KÖ. . . . LER, DAH DÜNE KADAR AGAZINIZ ACLIKTAN KOKUYORDU SAYELERINDE ADAM OLDUNUZ!!!GERCI SIZE ADAM DENILMEZDE NEYSE ADAMCIKLAR DIYELIM!!!

21
28
yanıtYanıtla
TIRRSIK:

ABDEST NAMAZ BILMEZLER, KARILARI SOYUNUR, KIZLARI BARLARDA DOLASIR SONRA GELIR AK PARTIYE LAF SÖYLER !! DINGILLER

4
43
yanıtYanıtla
HAAAAAA:

genelevler 12 yıldır açık koyunlar nerdesiniz devlt vergi alıyor ordan o maaşla hocaların maaşı ödeniyo şimdi bu maaşı yemek caiz mi değil mi evet diyanet e bağlanıyoruz evet söz sende merinos bey. . . . .

43
4
yanıtYanıtla
erol:

sonuç belli kırk haramiler kazanacak aptallar uyutulacak

36
2
yanıtYanıtla
gerçek:

koyunlara soralım yolsuzluk yok demi aferin mememeeeeeeeeee

38
0
yanıtYanıtla
çvş:

erdogan bayraktar ben konuşmak istiyorum ama arkadaşlar için konuşmam diyor ben sizi seviyorum sizde beni sevin diyor bu ne demek 1 bunlardan demekki çok var 2 ben yanarsam sizide yakarım tehdidi var 3 bu meclis bunları yüce divana göndermez neden hepsin, n açıkları var 4yüce divana getsede bir şey olmaz mahkemede dayısı var

38
0
yanıtYanıtla
YORUMCU:

AK PARTIYE SÜREKLI IFTIRA ATAN VATAN DÜSMANLARINA SESLENIYORUM!! SIZLERIN SAYESINDE BIZ PARTIMIZE VE LIDERIMIZE DAHA COK BAGLANIYORUZ!! ALLAH SIZDEN RAZI OLSUN!!YANLIS YOLA GIRMEKTEN KORUYORSUNUZ BIZI TESEKKÜRLER VATAN HAINLERI

3
34
yanıtYanıtla
YORUMCU:

CHP, MHP, BDP HEPINIZ AYNI YOLUN YOLCULARISINIZ NE MAL OLDUGUNUZ BELLI HEPINIZ DÖNEKSINIZ, MHP OLMUS CHP, CHP OLMUS BDP, BDP OLMUS MHP ORTADA TEK NAMUSLU DIK DURAN AK PARTI VAR ISTE TAM BUDA ZORUNUZA GIDIYOR!! AMA YÜZDE 50 YIDE UNUTMAYIN DÖNEKLER TOPLULUGU

7
29
yanıtYanıtla
akpye oy verdim:

akp ye oy verdim için sırf chp zihniyetinden kurtulmak hizmet için islam düşmanları din düşmanları ile mücadele ettiği için osmanlıyı tekrar özümüze döndürebieleceğine inandığım için krizlerden bıktık babaların çocuğuna ayakkabı alamadığı için intaar ettiğini haberlerini okumamak için akpye oy verdim lakin yolsuzluk konusunda kesinlikle rahatsızım kesinlikle yapılan bir haksızlık varsa ortaya çıkmalı tüyü biten yetimin hakkı var her kim bu duruma kulak arkası yaparsa buna ortak olur zaten chp gelse başa en büyük hırsızlığı onlar yapar ne zaman sol hükümetler başa geçtiyse ülkeyi yedi bitirdiler bankaları hortumladılar

6
30
yanıtYanıtla
Hoşgörülü dinimiz!Mobil-IOS:

Sizin kalbiniz gözünüz mühürlenmiş. Hala şu adamları mı savunuyorsunuz? Hırsızı suçluyu savunan onun kadar haysiyetsizdir.

35
0
yanıtYanıtla
Tüm 161 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title