Haberler

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Makedonya'da

Güncelleme:

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, " Türkiye'nin AB'ye tam üyeliği iki tarafın da yararınadır. Türkiye'nin sağlayacağı avantajları bir başka ülkenin sağlaması kesinlikle mümkün değildir" dedi.

Çiçek, Makedonya ziyaretini kapsamında, Türk basın mensuplarıyla bir araya gelerek temaslarını değerlendirdi. İki ülke arasında ilişkilerin iyi bir seviyede olduğunu belirten Çiçek, siyasi, ekonomik ve kültürel alanda yapılan ve bundan sonraki süreçte yapılması planlanan çalışmalar hakkında gazetecileri bilgilendirdi.

Makedonya'da okuyan Türk öğrencilerinin karılaştığı vize sorununa değinen Çiçek, "Biz Makedonya'nın aynı zamanda bir eğitim üssü olmasını, bir üniversiteler ülkesi olmasını istiyoruz. Açılmış Balkan Üniversitesi var. Buraya da çok sayıda ister Türkiye'den, ister başka yerlerden öğrencilerin gelmesini arzu ediyoruz. Bu hem ekonomik bir faaliyettir. Ayrıca Makedonya'nın geleceği açısından, burada yetişen gençler devlet hayatında, iş hayatında, inanıyorum ki Makedonya'yla ilgili önemli kararlarda söz sahibi olacaktır. Onların vize sorunlarının çözülmesi noktasında zannediyorum gerekli talimatlar verilmiş. Çabalar önümüzdeki günlerde yoğunlaşacak. Böyle bir haberi de duymuş olmaktan memnun olduğumu belirtmek isterim" diye konuştu.

Çiçek, geçenlerde Makedonya'da kurulan Besa Partisi'nin " Türkiye'deki iktidar parti tarafından kurulduğuna dair iddiaları sert bir şekilde yalanladı ve bu iddianın siyaset biliminde istismara örnek gösterilebilecek bir söyleşi olduğunu" kaydetti.

Siyasi partileri her ülkenin kendi vatandaşlarının kurduğuna dikkati çeken Çiçek, "Partileri o ülkenin kendi vatandaşları kurar, kararı da vatandaşın kendisi verir. Biz Türkiye olarak böyle bir saygısızlığı Makedonya halkına yapmayız. Tarihe ilgi duyan birisi olarak ifade edebilirim ki biz de bir Balkan ülkesiyiz. Balkanlarda biraz da dedikodu fazla köpürtülür. Dedikodular üzerinden siyaset yapma zafiyeti içerisinde olanlar varsa, bilsinler ki Türkiye bu dedikoduların hepsinin dışındadır. Böyle bir ciddiyetsizlik içerisinde Türkiye hiçbir zaman bulunmamıştır. Siyaset biliminde istismara örnek gösterilebilecek bir iddiadır bu" şeklinde konuştu.

Çiçek, siyasi partilerin kendi gücüne dayanarak kurulduğunu ve bu konuda kimsenin Türkiye'yi istismar etmemesini söyledi. Bu tür söylentileri, ziyaretinin başından beri dinlediğini ve bugün partisinin yetkilileriyle konu hakkında görüştüğünü ifade eden Çiçek, tekrar bu iddianın kesinlikle doğru olmadığını vurguladı.

"AB, üstüne düşen bazı görevleri yapmamıştır"

TBMM Başkanı Çiçek, "Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) tercihinin bir stratejik tercih ve devlet politikası olduğuna, AB'nin önde gelen ülkelerinin, Türkiye'nin üyeliğine soğuk baktığını" söyledi.

Bazı ülkelerin Türkiye'ye belli fasıllarla ilgili ambargo koyduğunu belirten Çiçek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bazı ülkeler, Türkiye'nin tam üyeliği yerine, imtiyazlı ortaklık gibi asla kabul etmeyeceğimiz bir statü öngörmektedir. Bazı ülkeler, belli fasıllarla ilgili ambargo koymuşlardır. Şu an Türkiye'nin müzakere edilebilecek faslı kalmamıştır. Mesela Fransa gibi, Güney Kıbrıs Rum Kesimi gibi, iki ülkenin koyduğu engeller var. Bazı ülkeler de Rumların arkasına saklanarak Türkiye'nin üyelik müzakerelerini sabote etmektedir. Diğer taraftan, AB kendi üzerine düşen bir takım görevleri de yerine getirmemiştir. Sadece bir fasıl açıldı, kapandı. Diğer açılmış fasılların kapanış kriterlerini henüz Türkiye'ye bildirmediler. İkincisi, açılacak fasıllarla ilgili de açılış kriterlerini bildirmediler. Dolayısıyla 'Biz neyi müzakere edeceğiz, ortada ne var?' Bu bir temel sorudur.

Şunu da ifade edeyim:  Türkiye'nin AB'ye tam üyeliği iki tarafın da yararınadır. Türkiye'nin sağlayacağı avantajları bir başka ülkenin sağlaması kesinlikle mümkün değildir. Türkiye, AB üyeliği olsun ya da olmasın, demokrasi, insan hakları, hukukun üstünlüğü gibi artık Avrupa'nın da medeni dünyanın da kabul ettiği değerlerin en üst düzeyde gerçekleşmesi bakımından, yasal ve yapısal reformları yapmaya devam ediyor. Türkiye'nin bir tek beklentisi var AB'den, bize karşı adil, dürüst ve eşit davranılmalıdır. Bizim yaptığımız reformların çeyreğini bile yapmamış bazı ülkeler AB üyesidir. Biz yapmışız, halen bize kırk dereden su getiriyorlar. Ortada bazı ülkeler bakımından da bir samimiyetsizliği olduğu da ortadadır."

Makedonya ziyareti kapsamında Türk İşbirliği ve Kalkınma Ajansı Üsküp Program Koordinatörlüğünü de ziyaret eden Çiçek'in yarın Arnavutluk'ta temaslara başlaması bekleniyor. - Üsküp

Kaynak: AA / Güncel

Avrupa Birliği Cemil Çiçek Makedonya Türkiye Politika Güncel Haberler

500

Yorumlar (1)

Uyan artik:

Gercekten komiksiniz. AB sevdasi bu hükümetle bitmistir! Avrupa basiniyla birazcik ilgilenseydiniz bilirdiniz. Hatta bazi üyeler Türkiyenin Nato dan ayrilmasi gerektigini acik acik konusuyorlar.

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title