Haberler

Edirne Valisi'ne Cevap: Tarihi Edirne Büyük Sinagogu, Sinagog Kalacak

Güncelleme:

Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, restore edilen tarihi Edirne Büyük Sinagogu'nu İsrail'e kızarak müzeye çevrileceğini açıkladı. Valinin bu açıklamasından sonra bugün de Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem, müdürlükleri bünyesindeki yapılarda fonksiyonla ilgili kararların müdürlükleri tarafından alındığını ifade ederek, tarihi Edirne Büyük Sinagogu'nun ibadethane olarak hizmet vereceğini bildirdi. Bu açıklama sonrası Edirne Valisi Şahin, yeni bir açıklama yaparak müze olarak kullanılması kararının Vakıflar Genel Müdürlüğü'nce geçen eylül ayında alındığını ifade etti.

"1-2 AY İÇERİSİNDE TAMAMLANACAK"

Vakıflar Genel Müdürü Ertem, yaptığı açıklamada, Edirne'deki sinagogun Avrupa'nın en büyük sinagogu olduğunu belirtti. Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından yaptırılan ve yaklaşık 4 milyon liraya mal olacak yapının restorasyonunun 1-2 ay içinde tamamlanacağını ifade eden Ertem, şöyle konuştu:

"AVRUPA'NIN EN BÜYÜK SİNAGOGU"

"Öncelikle şunu ifade edeyim; Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne ait bütün yapılarda fonksiyonla alakalı kararı, Vakıflar Genel Müdürlüğü veriyor. Bu konuda gerek Başbakan Yardımcımızla, gerekse de Başbakanımızla görüşerek fonksiyon verme noktasında kararı biz veriyoruz. Burayla ilgili de 1 sene önce açıklamamızı yapmıştık. Sayın Başbakanımızın da talimatları doğrultusunda burayı ne olarak düşündüğümüzü ifade ettik. Öncelikle şunu söyleyeyim, bizim niyetimiz kesinlikle oranın öncelikli olarak bir ibadethane olarak fonksiyon üretmesidir. Türkiye'ye gelecek, Edirne'yi ziyaret edecek veya Musevi cemaatine mensup vatandaş dışarıdan olur, içeriden olur, oraya gidip ibadetini, onların ifadesiyle duasını rahatlıkla yapabilmeliler. Ona zemin hazırlıyoruz ve imkan vereceğiz. İkinci olarak da burası bir kültürel varlık. Ortak tarihimizin, ortak değerlerimizin ve dünyanın bir kültürel varlığı. Onun için de diyoruz ki tıpkı Süleymaniye Cami, Sultanahmet Cami gibi hem ibadet işlevi görsün hem de müze olarak da gelen ziyaretçilerin, ibadet harici, Museviler dışında diğer insanlar da gelip bu yapıyı, Avrupa'nın en büyük sinagogunu gelip yerinde ziyaret edebilsinler. Niyetimiz bu."

"ÖNCELİĞİMİZ MUSEVİ CEMAATİN İHTİYAÇLARINA CEVAP VERMESİ"

Sinagogun daha önceden kütüphane olarak kullanılan bölümüyle ilgili kararı henüz vermediklerini vurgulayan Ertem, "Önemli olan burada sinagogla alakalı ne yapılması gerektiğidir. Sinagogla ilgili düşüncemiz bunun dışında bir şey değildir. Bu açıklamayı yapmak zorunda hissediyorum. Bunun haricindeki söylemlere itibar edilmemesi gerekiyor. Biz Musevi cemaati temsilcileriyle de ki onlar vakıf olarak da bizim sorumluluğumuzda, diyalog içindeyiz. Bu konuda her türlü görüşmeyi, teması sağlamış vaziyetteyiz. Ne yapılmasıyla alakalı istişare içindeyiz. İki hafta içinde görüşmede bulundular. Ben de orada bulundum. Ne yapılması gerektiği ortada, onun için başka söylemlere itibar edilmesin. Bizim niyetimiz burada öncelikli olarak Musevi cemaatinin ihtiyaçlarına göre burayı dizayn etmek" ifadelerini kullandı.

EDİRNE VALİSİ'NİN AÇIKLAMASI

Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, "Mescid- i Aksa'nın içinde savaş rüzgarları estiren o eşkıya kılıklı insanlar Müslümanları katlederken, biz de onların sinagoglarını yapıyoruz. İçimde büyük bir kinle söylüyorum bunu. Biz de onların mezarlıkların etrafını temizliyor, projelerini kurula gönderiyoruz. Buradaki tadilatı sona gelen sinagog sadece müze olarak tescil edilecek. İçinde bir sergileme vitrinleme yapılmayacak."

EDİRNE VALİSİ AÇIKLAMASINI DÜZELTTİ

Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, restorasyonu süren tarihi sinagogla ilgili açıklamalarına gelen tepkilerin ardından durumu düzeltmeye çalışarak, binasının kullanım şekliyle ilgili kararın Vakıflar Genel Müdürlüğüne ait olduğunu söyledi. Vali Şahin, müze olarak kullanılması kararının Vakıflar Genel Müdürlüğü'nce geçen eylül ayında alındığını ifade etti.

Edirne Valiliği'nden bugün akşam saatlerinde yazılı açıklama yapıldı. Vali Dursun Ali Şahin'in dünkü "Mescid- i Aksa'nın içinde savaş rüzgarları estiren, bizzat savaş tatbikatı yapan o eşkıya kılıklı insanlar orada Müslümanları katlederken, biz de onların burada sinagoglarını yapıyoruz. İçimde büyük bir kinle söylüyorum bunu" sözlerinin 'yanlış mecraya çekilmesini önlemek' amacıyla yapıldığı belirtilen yazılı açıklamada, şöyle denildi:

"İlimizde yer alan ve restoresine 2010 yılında başlanılan Büyük Edirne Sinagogu, idare binası ve müştemilat binası Edirne Vakıflar Bölge Müdürlüğü marifetiyle onarılmaktadır. 2014 yılı içerisinde restorasyonu bitirilmesi planlanan Sinagog binasının kullanım şekliyle ilgili karar, Vakıflar Genel Müdürlüğüne aittir ve müze olarak kullanılmasına karar verilmiştir. Eylül 2014 tarihinden itibaren de bu karar doğrultusunda ilgili birimlerle yazışmalar gerçekleştirilmiştir. Dolayısıyla 21 Kasım 2014 tarihindeki açıklamalar üzerine, 'Yaşanan Olaylar Nedeniyle Müze Yapılmasına Karar Verilmiştir', 'Edirne Valisi Mescid-i Aksa baskınına kızdı', 'Sinagogu Musevilere kapattı', 'Vali İsrail'e kızdı, sinagogu müzeye çevirdi' ve benzeri şekilde medyada yer alan haberler gerçeği yansıtmamaktadır."

Yazılı açıklamada, Vali Dursun Ali Şahin'in, dünkü sözlerinin 'Mescid-i Aksa da yaşanan olayları tasvip etmediğini ifade etmek adına yapıldığı' ifade edildi.

Kaynak: AA / Güncel

Dursun Ali Şahin İsrail Eylül Politika Güncel Haberler

500

Yorumlar (20)

DÜSÜNDÜREN TÜRK:

AKP HÜKÜMETLERI: TÜRKIYENIN GELMIS GECMIS EN KORKAK VE PISIRIK HÜKÜMETIDIR. . . .

11
4
yanıtYanıtla
Ah Türkiyem ahMobil-IOS:

Vakıf müdürü git İsrail'e seni baş haham yaparlar ne işin var TÜRKİYEMDE

9
4
yanıtYanıtla
ZAMANLA ÖĞRENİRSİN:

SAYIN VALİ YÖNETTİĞİNİ ZANNETTİĞİN İLDE, SÖZÜNÜN GEÇMEDİĞİNİ GÖRDÜN. DEVLETİ YÖNETENLER İSRAİLE SADECE KAMRA ÖNÜNDE KIZARLAR, AMMA İSRİLLE TİCRET YAPAR İŞ TUTARLAR. . . SEN NE DERSEN DE SANA AĞALARIN İZİN VERMEZ BUNU BİL. . . SİZİN YETKİNİZ PEŞMERGE ARABALARINA YAKIT KOYMAK, GARİP KÖYLÜYE LASTİK AYAKKABI GÖNDERMEK FALANDIR. BURADAN DAHA İLERİYE GİTME :)

12
1
yanıtYanıtla
PrimerMobil-ANDROID:

Edirne'de musevi olması önemli değil Avrupa'da da bu sinagog çok önemli ismi geçiyor. Ne kadar büyük o kadar turizm. Bence çok güzel. Ayrıca eskiden en çok musevi Balkanlarda Selanik'te sonra Edirne'de imiş. Ama baskı sonucu Edirne'deki cemaat Istanbul'a yerleşmek zorunda kalmış. Ki aslında oralarda doğmamış müslümanlardan daha çok hakediyorlar Edirneli olmayı ya neyse. Bu ayrı bi yorum konusu olsun.

4
7
yanıtYanıtla
karadenizmobilWeb@haberler.com:

Herkesin dinine inancina saygi gostermek gerekir. Medeni ulkeler azinliklara gosterdigi toleransla belirlenir karar dogrudur dokunulmamali

2
9
yanıtYanıtla
cemil aydın:

sayın valim arkandayız çok doğru yerlere temas etmişsiniz,

10
1
yanıtYanıtla
M.AKİF:

Onlar bizim Mescidi Aksamızı kapatırlar, basarlar, engellerler. Biz onlarınkini asla. Kapatacak olsak derinden eller çıkar. Gizli güçler devreye girer. Engellerler. Hani bizim bir dünya liderimiz vardı. Dünyayı başlarına yıkıyordu. Hepsi hikaye.

8
2
yanıtYanıtla
dikkatli vatandaş:

cami olsaydı iş kolaydı da, sinagogu veya kiliseyi müze yapmak sıkar biraz. . .

7
1
yanıtYanıtla
GaripMobil-IOS:

Oh ne güzel İsrail mescidi aksayı yıka dursun bizde sinagog restorasyonu için 4 milyon harcayalım hemde yiyecek ekmek bulamadığımız halde bay vakıflar müdürü

6
2
yanıtYanıtla
doğu:

sen kimsin ki sinagogu müze yapıyorsun cami mi zannettin sen orayı ayasofyamı zannettin ahhh valim ahh sen bilmiyormusun kiliseleer sinagoglar budist tapınakları her neyse hepsi kutsal ibadethane ama camilerin beş kuruş değeri yok bu ülkede camiyi çevirseydin anında izin alırdın ama sinagog bu bizi yönetenlerin ibadethaneleri onlar bırakırlarmı ahh valim ahhh ne zaman tam bağımsız bir ülke olursak inşallah o zaman başarırsın

7
1
yanıtYanıtla
Tüm 20 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title