Haberler

Sırbistan'da Yeni Yasa Tasarısı

Güncelleme:

Sırbistan'da, diğer ülkelerdeki çatışmalara katılan vatandaşlara hapis cezası öngören yeni Ağır Suçlar Kanun Tasarısı, meclise sunuldu.

Kanun tasarısı, yabancı bir ülkedeki çatışmada yer alan ve savaşa katılmayı amaçlayarak çeşitli etkinlikler düzenleyen vatandaşları cezalandırmayı amaçlıyor. Tasarının kabul edilmesi durumunda, yabancı ülkelerdeki çatışmalara katılan Sırp vatandaşlar 6 ay ile 5 yıl, savaşa katılmayı organize eden vatandaşlara ise 2 ile 10 yıl arası hapis cezası verilecek.

Tasarıyı öneren Sırbistan Sosyal Demokrat Partisi (SDPS) Milletvekili ve Sırbistan Güvenlik Sistemleri Kontrolü Kurulu üyesi Meho Omeroviç, tasarının bu hafta parlamentoda görüşüleceğini ve oylamanın ardından yürürlüğe gireceğini düşündüklerini söyledi.

Omeroviç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, farklı ülkelerde savaşıp insanları öldüren Sırp vatandaşların, ülkelerine döndüklerinde cezasız kalmasının kabul edilemeyecek bir durum olduğunu ifade etti. Omeroviç, "Bu kanun tasarısının kabul edilmesiyle, Sırbistan hem devlet, hem de toplum olarak, sadece kendi vatandaşlarına değil, tüm dünyaya çok önemli bir mesaj vermiş olacak. Suç kanununun değiştirilmesi ile bu sorunu belki de kökünden çözmüş olmayacağız. Fakat, sadece bu şekilde bulunduğumuz durumu değiştirebilir ve ülkenin bulunduğu zor durumdan istifade etmek isteyen kimseleri durdurabiliriz" şeklinde konuştu.

Sırbistan'ın Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarına göre böyle bir sorumluluğu olduğunu anımsatan Omeroviç, kanun tasarısını meclisteki toplam 250 milletvekilinden 208'inin destekleyeceğini kaydetti.

Omeroviç, kanun tasarısının ayrıca Sırbistan'da yaşayan ve ülke vatandaşlarına yabancı ülkelerde savaşa gitmek için eğitim veren, finanse eden ya da herhangi şekilde yardımda bulunan yabancı ülke vatandaşları için de hapis cezası öngördüğünü açıkladı.

Kanun tasarısının en çok Suriye'deki savaşa katılan Sancaklı Boşnaklar ve Ukrayna'ya giden Sırpların yüzünden hazırlandığını belirten Omeroviç, sözlerine şu şekilde devam etti:

"Suriye, Irak ve Ukrayna'da savaşa giden Sırbistan vatandaşlarının tam olarak sayısını bilmiyoruz. Ancak bu kanun sayesinde, güvenlik güçlerimiz, uluslararası işbirliği sayesinde bu bölgelerde kaç Sırbistan vatandaşının savaşa gittiğini öğrenebilecek. Bunun büyük bir rakam olduğunu düşünmüyoruz ama büyümemesi için gerekli işlemleri yapmamız lazım."

Sırbistan'da İŞİD ile bağlantılı beş kişi aleyhine iddianame hazırlandı-

Bu arada, Sırbistan Organize Suçlar Savcılığı, İŞİD ile bağlantıları olduğundan şüphe edilen beş Sırbistan vatandaşı aleyhine iddianame hazırladı.

Savcılık'tan yapılan açıklamaya göre, beş şüpheli, kimlikleri henüz belirlenmeyen birçok vatandaş eşliğinde, 2013 yılında Sırbistan ve diğer ülkelerde, terör etkinliklerinde yer aldı ve bu tür etkinlikleri finanse etti.

Açıklamada, aleyhinde iddianame hazırlanan kişilerin Abid Podbiçanin (39), Sead Ployoviç (31), Tefik Muyoviç (34), İzudin Crnovrşanin (25) ve Ferat Kasumoviç (30) olduğunu belirtildi.

Şüphelilerin geleceğine ilişkin henüz bir kararın verilmediği belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Abid Podbiçanin ve Tefik Muyoviç'in, 2013 yılının başlangıcında Birleşmiş Milletler'in terörist olarak ilan ettiği İŞİD ve El Nusra Cephesi temsilcileri ile iletişime geçtiğinden, daha sonra ise Ployoviç ve Crnovrşanin ile birlikte, Sırbistan ve diğer bölge ülkelerinde para toplayarak, Sırbistan vatandaşlarının Suriye'ye giderek terörist kamplarında eğitim almasını, akabinde de savaşa katılmasını sağladıklarından şüphe duyuluyor." - Sırbistan

Kaynak: AA / Güncel

Ukrayna Suriye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Survivor Aysu Keskin kimdir? Aysu Keskin kaç yaşında, nereli? Berat Kandili ne zaman 2024? Berat Gecesi hani güne denk geliyor? Berat Kandili'nde oruç tutulur mu, hangi ibadetler yapılır? Mesut Turan kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Çukurca Belediye Başkan adayı Mesut Turan kaç yaşında, nereli? Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır? Yarın okullar tatil mi? 29 Mart Cuma günü okullar tatil edildi mi, kaç gün tatil edildi? SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI 2024: Seçim yasakları nelerdir, ne zaman başlıyor, bitiyor? OY KULLANMAMA CEZASI! Yerel seçimde oy kullanmama cezası var mı, ne kadar? Seçim tarihi değişir mi? Seçim ertelenirse ne zaman, hangi tarihte yapılır? İptal durumunda yeni seçim tarihini duyuruldu! NİSAN AYI MEMUR MAAŞLARI ERKEN ÖDENECEK Mİ? 2024 Nisan ayı memur maaşları bayramdan önce yatar mı? 2024 seçim görevi iptal etme! Seçim sandık görevi iptal edilir mi? Sandık görevine gitmeyenlere ne ceza verilir? YKS BAŞVURU TARİHİ | YKS son başvuru tarihi ne zaman? YKS'ye nereden başvurulur? ÖSYM Başvuru ekranı!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title