Haberler

Türkiye'nin İlk Yerli Tasarım Patlayıcı Üretim Dolum Tesisi Açıldı

Güncelleme:

Savunma sanayi teknolojilerinde yüksek öz yeterlilik hedefi için büyük bir adım atıldı.

Makine Kimya Endüstrisi Kurumu (MKEK) tarafından TÜBİTAK'ın desteğiyle 2009 yılında yapımına başlanan ve 50 milyon TL'ye mal olan Türkiye'nin ilk yerli tasarım Duyarsız Patlayıcı Üretim Dolum Tesisi (DUPAT) hizmete açıldı. Açılışa Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Beşir Atalay, MKE Genel Müdürü İzzet Artunç, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak, TBMM Savunma Sanayi Komisyonu Başkanı ve AK Parti Kırıkkale milletvekili Oğuz Kağan Köksal, Kırıkkale Valisi Ali Kolat ve davetliler katıldı.

Törende konuşan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Türkiye'nin artık gıpta eden değil, gıpta edilen ülke konumuna geldiğini belirterek, "Türkiye artık dostuna güven, düşmanına korku veriyor" dedi.

Türk milletinin çok duyarlı olduğu yurt savunması alanında çok önemli bir tesisi hizmete açtıklarını dile getiren Bakan Işık, bunun gerçekten büyük bir gurur ve onur olduğunu söyledi. Bakanlık olarak üretimde üç temel önceliklerinin bulunduğunu açıklayan Bakan Işık, bunların yerli, yenilikçi ve yeşil anlayışı olduğunu belirtti.

Tesisin yüzde 100 yerli olduğunu anlatan Bakan ışık, "AR-GE'si yerli, mühendisliği yerli, üretimi yerli. Her şeyi ile yerli. Bu tesis Ar-Ge sonucu ortaya çıktı. Özellikle Türkiye'nin dışa bağımlılığını ortadan kaldıran önemli bir tesis. Üretim yapılırken hem inşaat aşamasında hem de işletme aşamasında insana ve çevre ye saygıyı en üst derecede dikkate alan bir üretim tesisi. Tesisimizin TSK ve ülkemize hayırlı olsun" diye konuştu.

Dünyada savunma sanayi sektöründe büyük bir rekabet ve yarış olduğuna dikkat çeken Bakan Işık, "Bu sektör birkaç açıdan diğer sektörlerden çok farklı. Bu sektör diğer sektörleri geliştirme, potansiyeline kabiliyetine kapasitesine sahip olan öncü sektör. İnternet buluşu bile bu sektörün bilim dünyasına hediye ettiği bir buluş. Savunma her açıdan önemli. Bu sektörde dünyanın 100 büyük şirketinin yıllık cirosu 411 milyar dolar. Türkiye'nin ihracatının 160 milyar dolar olduğunu düşünürseniz sadece 100 büyük şirketin yüz büyük şirketinin ne kadar anlamlı olduğunu düşünmek daha kolay" ifadelerini kullandı.

AK Parti'nin iktidarını devraldığında Türkiye'de savunma sanayi alanında önemli sıçramalar yapıldığını anlatan Bakan Işık, "2002 yılında savunma sanayinde yerlilik oranı yüzde 24 iken düşük teknoloji oranı çok yüksekti. Savunma sanayinde bugün yerlilik oranı yüzde 55 üzerine çıktı. Teknoloji düzeyimizi de yükseltiyoruz. Bu tür tesislerle teknoloji düzeyimiz daha da artacak. Hedefimiz savunma sanayinde yerlilik oranını daha yüksek seviyelere çıkarmak. Savunma sanayinde son bir yılda ihracat artışımız yüzde 24 oldu. 2010 yılından bugüne kadarda yüzde 84'lük bir ihracat artışı gerçekleştirdik. Savunma sanayi sektöründe şu anda 5.1 milyar dolarlık bir ciroyu yakaladık. Bunu daha da yükseltmek üst noktalara taşımak görevimiz. Savunma sanayinde ciromuzu artırmak, ihracatımızı artırmak, yerlilik oranını yükseltmek için bir tek yolumuz var. Oda Ar-Ge ve inovasyona daha fazla yatırım yapmak. Daha fazla kendi insanımızın bilgi ve emeğini üretime dönüştürmek. Çünkü paranızla bile bazı teknolojileri satın alamıyorsunuz. Bazen siz alıyorsunuz ancak ürüne bir şey ekleyip dışarıya satamıyorsunuz. Savunma sanayinde tam bir bağımsızlık elde etmemizin yolu Ar-Ge'yi yerli imkanlarla yapmak ve kendi silahımızı kendimiz geliştirmek zorundayız. Bugün burada savunma sanayi ile ilgili çok şey söylememiz mümkün ancak bu tesisimizin TSK'nın büyük bir ihtiyacını yerli kaynaklarla karşılayacak. Artık başımızı yastığa daha rahat koyabiliriz.

Bu ve bunun gibi tesislerle artık Türkiye gıpta eden değil, gıpta edilen ülke haline geldi. Dostuna güven veriyor, düşmanına korku veriyor. Bu tür tesislerimizin sayısını artırmanın gayreti içerisinde olacağız. Bu tesisin teknolojisi tasarımı tamamen yerli üretimlerde yapıldı" diye konuştu.

MKE, TÜBİTAK ve projede emeği geçen kurumlararası ortak çalışmanın bereketini ortaya koyduklarını anlatan Bakan Işık, konuşmasında şunları kaydetti:

"TÜBİTAK'ın en önemli öncelik alanlarından birisi savunma sanayi projeleri. Önemini daha fazla anlatmaya gerek yok. TÜBİTAK olarak yaptığımız çalışmaların bazılarını sizinle paylaşmak istiyorum. DAKAS projesi. Bugün dünyada en iyi simülatörlerden birisi Deniz Kuvvetleri Komutanlığımıza teslim ettik. Bunu dünyada kullanılan eyapan birkaç ülkeden birisi Türkiye. Aynı zamanda geçen temelini attığımız Nüfus edici bombanın seri üretimi başladı. Dünyada nadir. Başka bir ülkede olmayan önemli bir silah. SOM füzesi. Artık sadece Türkiye'nin değil NATO'nun uçaklarına dahi kullanabileceği füzeyi biz geliştirdik. Pek çok proje bir tek amaca vakıf dosta güven düşmana korku veren bir TSK'nın varlığını sürekli güçlendirerek devam ettirmek. Yurt savunmasına çok katkı veren çalışmaları yürütmek. Tüm sanayileri geliştiren çalışmalar yapmak. Bugün bu çalışmanın ürüne döndüğü tesisin açılışı için buradayız" - KIRIKKALE

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Fikri Işık Ak Parti Türkiye Mke Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Süleyman Ada kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Türkoğlu Belediye Başkan adayı Süleyman Ada kaç yaşında, nereli? CANLI maç izle! TÜM MAÇLAR! Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 29 Mart GÜNÜN MAÇLARI CANLI İZLE! Cengiz Gökçam kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Pazarcık Belediye Başkan adayı Cengiz Gökçam kaç yaşında, nereli? Kamber Harmankaya kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Onikişubat Belediye Başkan adayı Kamber Harmankaya kaç yaşında, nereli? Mehmet Akçiçek kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Nurhak Belediye Başkan adayı Mehmet Akçiçek kaç yaşında, nereli? Sümeyye Nur Mahide Gökbilgin kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Göksun Belediye Başkan adayı Sümeyye Nur Mahide Gökbilgin kaç yaşında, nereli? Hatice Kahraman kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Elbistan Belediye Başkan adayı Hatice Kahraman kaç yaşında, nereli? Yahya Kemal Akkurt kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Dulkadiroğlu Belediye Başkan adayı Yahya Kemal Akkurt kaç yaşında, nereli? Nazir Çuhadar kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Andırın Belediye Başkan adayı Nazir Çuhadar kaç yaşında, nereli? Kara Ağaç Destanı canlı izle! Kara Ağaç Destanı 6. bölüm TRT 1 HD izleme linki! 9 gün tatil ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? 9 gün bayram tatili hangi tarihte başlayacak? Çağatay Yurtsever kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Afşin Belediye Başkan adayı Çağatay Yurtsever kaç yaşında, nereli? Otobüs biletlerine zam gelecek mi? Otobüs biletleri ne kadar? Arefe günü resmi tatil mi? Arefe günü yarım gün mü, tam gün mü tatil olacak? 9 Nisan Salı Arefe günü tatil var mı? Serkan Sezgin kimdir? Zafer Partisi Isparta- Yenişarbademli Belediye Başkan adayı Serkan Sezgin kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title