Haberler

Salça Makinesi Kadınların "Ekmek Teknesi" Oldu

Salça makinesi kadınların "ekmek teknesi" oldu- Nilüfer ilçesi Gümüştepe Mahallesi'nde yaşayan kadınlar, Valiliğin hibe ettiği makineyle hem ihtiyaçlarını daha kolay karşılama hem de aile bütçelerine destek imkanına kavuştu- Makineyi imece usulüyle kullanan kadınlar, daha önce günlerce süren salça hazırlama sıkıntısından kurtulduBURSA (AA) - ALİ ATMACA - Bursa Valiliği tarafından Nilüfer ilçesi Gümüştepe Mahallesi'nde kadınlar tarafından kurulan derneğe hibe edilen salça makinesi, onları günlerce kış hazırlığı yapmaktan kurtardı.

Salça makinesi kadınların "ekmek teknesi" oldu- Nilüfer ilçesi Gümüştepe Mahallesi'nde yaşayan kadınlar, Valiliğin hibe ettiği makineyle hem ihtiyaçlarını daha kolay karşılama hem de aile bütçelerine destek imkanına kavuştu- Makineyi imece usulüyle kullanan kadınlar, daha önce günlerce süren salça hazırlama sıkıntısından kurtulduBURSA (AA) - ALİ ATMACA - Bursa Valiliği tarafından Nilüfer ilçesi Gümüştepe Mahallesi'nde kadınlar tarafından kurulan derneğe hibe edilen salça makinesi, onları günlerce kış hazırlığı yapmaktan kurtardı. Eski adı "Misi Köyü" olan Gümüştepe'de yaşayan kadınlar, imece usulüyle makinede yaptıkları salçanın bir bölümünü ihtiyaçları için evlerine götürüyor, kalanını ise satarak aile bütçelerine katkı sağlıyor.Kent merkezinden uzak mahallelerde ikamet eden kadınlar, sonbahar mevsiminin başlamasıyla salça, tarhana, erişte gibi kışlık yiyecek hazırlama telaşına girdi.Geçim kaynağı genellikle tarım ve hayvancılık olan mahalledeki kadınların kış hazırlıkları, Valiliğin verdiği salça makinesiyle kolaylaştı.Tarlalarından domateslerini toplayan kadınlar, imece usulüyle çalışıp bunları makinede salçaya dönüştürdükten sonra ihtiyaç fazlasını köye gelen ziyaretçilere ve marketlere satarak aile bütçesi için eşlerine destek oluyor.- "Bir fabrika gibi çalışıyoruz"Nilüfer Misi Köyü Kadınları Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Nagihan Dülger, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Valiliğin verdiği salça makinesiyle hayatlarının değiştiğini söyledi.Önceleri kendi salçalarını yapmakta dahi zorlandıklarını vurgulayan Dülger, şimdi bu ürünün geçim kaynakları olduğunu ifade etti.Adeta birilerinin balık vermesini beklemek yerine balık tutmayı öğrendiklerini dile getiren Dülger, şunları söyledi: "Eskiden salça yapmamız çok zordu. Salça yapıyorduk ama çok zorlanıyorduk. İhtiyacımız kadar ürettiğimiz için yetmeyince marketlerden satın alıyorduk. Bunun bir gelir kapısı olacağını da düşünemiyorduk. Birkaç hafta önce, Sayın Valimiz Münir Karaloğlu'nun girişimiyle mahallemizin bir salça makinesi oldu. Biz de kadınlar olarak bu makinenin etrafına toplandık. Herkes ürününü topladı ve salçasını yaptı. Evlerimizin ihtiyaçlarını karşıladıktan sonra kalanını satarak paraya dönüştürdük. Sadece geçen hafta bir ton salça yaptık. Bir fabrika gibi çalışıyoruz. Kadınlarımız zorlanmadan üretime katkı sağlıyor."Daha önce birkaç kilogram salça için günlerce vakit harcadıklarını belirten Dülger, makineyi kullanmaya başlayınca hem uzun süre yorulmaktan hem de ellerinde yaralara yol açan kevgirden kurtulduklarını sözlerine ekledi. ...

Kaynak: AA / Güncel

Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title