Haberler

Salça Makinesi Kadınların "Ekmek Teknesi" Oldu

Nilüfer ilçesi Gümüştepe Mahallesi'nde yaşayan kadınlar, Valiliğin hibe ettiği makineyle hem ihtiyaçlarını daha kolay karşılama hem de aile bütçelerine destek imkanına kavuştu Makineyi imece usulüyle kullanan kadınlar, daha önce günlerce süren salça hazırlama sıkıntısından kurtuldu.

ALİ ATMACA - Bursa Valiliği tarafından Nilüfer ilçesi Gümüştepe Mahallesi'nde kadınlar tarafından kurulan derneğe hibe edilen salça makinesi, onları günlerce kış hazırlığı yapmaktan kurtardı. Eski adı "Misi Köyü" olan Gümüştepe'de yaşayan kadınlar, imece usulüyle makinede yaptıkları salçanın bir bölümünü ihtiyaçları için evlerine götürüyor, kalanını ise satarak aile bütçelerine katkı sağlıyor.

Kent merkezinden uzak mahallelerde ikamet eden kadınlar, sonbahar mevsiminin başlamasıyla salça, tarhana, erişte gibi kışlık yiyecek hazırlama telaşına girdi.

Geçim kaynağı genellikle tarım ve hayvancılık olan mahalledeki kadınların kış hazırlıkları, Valiliğin verdiği salça makinesiyle kolaylaştı.

Tarlalarından domateslerini toplayan kadınlar, imece usulüyle çalışıp bunları makinede salçaya dönüştürdükten sonra ihtiyaç fazlasını köye gelen ziyaretçilere ve marketlere satarak aile bütçesi için eşlerine destek oluyor.

"Bir fabrika gibi çalışıyoruz"

Nilüfer Misi Köyü Kadınları Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Nagihan Dülger, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Valiliğin verdiği salça makinesiyle hayatlarının değiştiğini söyledi.

Önceleri kendi salçalarını yapmakta dahi zorlandıklarını vurgulayan Dülger, şimdi bu ürünün geçim kaynakları olduğunu ifade etti.

Adeta birilerinin balık vermesini beklemek yerine balık tutmayı öğrendiklerini dile getiren Dülger, şunları söyledi:

"Eskiden salça yapmamız çok zordu. Salça yapıyorduk ama çok zorlanıyorduk. İhtiyacımız kadar ürettiğimiz için yetmeyince marketlerden satın alıyorduk. Bunun bir gelir kapısı olacağını da düşünemiyorduk. Birkaç hafta önce, Sayın Valimiz Münir Karaloğlu'nun girişimiyle mahallemizin bir salça makinesi oldu. Biz de kadınlar olarak bu makinenin etrafına toplandık. Herkes ürününü topladı ve salçasını yaptı. Evlerimizin ihtiyaçlarını karşıladıktan sonra kalanını satarak paraya dönüştürdük. Sadece geçen hafta bir ton salça yaptık. Bir fabrika gibi çalışıyoruz. Kadınlarımız zorlanmadan üretime katkı sağlıyor."

Daha önce birkaç kilogram salça için günlerce vakit harcadıklarını belirten Dülger, makineyi kullanmaya başlayınca hem uzun süre yorulmaktan hem de ellerinde yaralara yol açan kevgirden kurtulduklarını sözlerine ekledi. - Bursa

Kaynak: AA / Yerel

Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

MHK nedir, açılımı nedir? MHK üyeleri kimlerdir? MHK başkanı kimdir? Beşiktaş Ankaragücü maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) BJK Ankaragücü maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Survivor Birleşme partisi ne zaman 2024? Yalı Çapkını dizisi nerede çekiliyor, hangi yalıda, nasıl gidilir? Hucurat Suresi kaç sayfa? Kur'an-ı Kerim'de Hucurat Suresi kaçıncı cüz, hangi sayfada, sayfa kaçta? Hucurat Suresi kaç ayettir, ayet sayısı kaç? Dünyanın en güzel kadını kim seçildi 2021? Dünyanın en güzel 100 kadını listesi ve isimleri! Türkiye'nin ve dünyanın en güzel kadını kim? Ünlü Harfler (Sesli Harfler) hangileridir? Sessiz harfler neler? İnce ve Kalın ünlü harfler nelerdir? Ünlü (Sesli) Harfler ve Ünsüz (Sessiz) Harfler! İstanbul ilçeleri! İstanbul'un tüm ilçeleri nelerdir? İstanbul'un kaç ilçesi var? İstanbul Avrupa Yakası ve Anadolu Yakası ilçeleri hangileri? Dünya karizma günü nedir? Dünya Karizma Günü ne zaman? Karizma nedir? Karizmatik ne demektir? Okulu kim buldu? Okulu kim çıkardı? Okulu kim icat etti? Okula gitmek kimin fikriydi? Küçük Prens sözleri: En güzel Küçük Prens sözleri nelerdir? Küçük Prens kitabından alıntı sözler, Küçük Prens gün batımı sözleri! Beşiktaş Ankaragücü maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! BJK Ankaragücü maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Bein Sports CANLI izle! (HD) Bein Sports kesintisiz donmadan canlı yayın izleme linki! Diyarbakır Belediyesi bayrak olayı ne? Türk Bayrağı Belediye meclisinden kaldırıldı mı? Beşiktaş Ankaragücü maçı CANLI izle! 19 Nisan BJK Ankaragücü Konferans Ligi maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title