Haberler

Şair Necip Fazıl Kısakürek'in Doğumunun 110. Yılı

Zeytinburnu Belediye Başkanı Aydın: "Necip Fazıl, Türkiye'nin kurucu ruhu, temel direğidir" Yazar Özdenören: "Kısakürek, Müslümanca düşünmenin ilk örneğidir"

Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın, Necip Fazıl Kısakürek'in, Türkiye'nin kurucu ruhu, temel direği olduğunu belirtti.

Şair Necip Fazıl Kısakürek, doğumunun 110. yılında Zeytinburnu Belediyesi tarafından düzenlenen "Kalır Dudaklarda Şarkımız Bizim" başlıklı sempozyumla anıldı.

Sempozyumun açılışında konuşan Aydın, Necip Fazıl Kısakürek'in ülkenin önemli bir şairi olduğunu belirterek, Kısakürek gibi şairlerin, toplumun kimliği ve ruhunun oluşmasında önemli rol oynadığını söyledi.

"Necip Fazıl, Türkiye'nin kurucu ruhu, temel direğidir" diyen Aydın, Kısakürek'in sanatının günümüzde hala taze olduğuna dikkati çekti.

Aydın, "Üstadın baştan başa bir tavır olan fikriyatı, bu toplumun dertleriyle dertlenmiştir. Üstadın fikri, ithal edilmiş hastalıklara karşı bir tepkidir. Aynı zamanda bir derlenme toparlanma çağrısıdır. Aynı zamanda Türkiye'ye ve insanlığa söylenmiş büyük bir vasiyettir. Bugün hepimiz onun enerjisi, tavrı ve ufkuyla baş başayız. Bu zenginliği bizlere sunacak yazar, şair ve sanatçı dostlarımıza içtenlikle teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Yazar Rasim Özdenören de Kısakürek'in hayatını, kişiliğini ve anılarını anlattı. Kısakürek'in yazdığı kitapları aktaran Özdenören, şairin kitaplarının tamamında yol göstericilik olduğunu vurguladı.

Kısakürek'in ilk gençlik yıllarından beri sürekli kendisini aşmak istediğini belirten Özdenören, "Fazıl eserlerinde 'İslam kültür unsuru değil, kültür İslam'ın yaşanması ortamı olarak tezahür ediyor' der. Düşüncesinin teması da Doğu ve Batı muhasebesidir. Kısakürek, Müslümanca düşünmenin ilk örneğidir. Şair, günümüz Müslüman düşüncesinin belirleyicisi olmuştur" ifadelerini kullandı.

Sempozyumda "Necip Fazıl Öyküleri ve Öykücülüğü", "Necip Fazıl'da İslamcı Refleksler", "Necip Fazıl'ın Düşüncesinde Tasavvuf" konuları ele alındı. - İstanbul

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Necip Fazıl Kısakürek Kadir Aydın Zeytinburnu Türkiye Kültür Sanat Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title