Haberler

Rum Tarafının Müzakereleri Askıya Alma Kararı

KKTC, Rum tarafını "müzakere masasına geri dönmeye" çağırdı.

Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, müzakerelerin herhangi bir bahaneyle sekteye uğratılmasının kabul edilebilir olmadığı ifade edildi. "Geleceğimiz, gerginlikler değil, işbirliği ve barış üzerine tesis edilmelidir" ifadelerinin kullanıldığı açıklamada, "Bu anlayıştan hareketle Rum tarafını bu çok ciddi hatadan en kısa zamanda vazgeçmeye ve müzakere masasına geri dönmeye davet ederiz" denildi.

Açıklamada, 50 yıla yakın süredir devam eden müzakerelerin herhangi bir bahaneyle sekteye uğratılması asla kabul edilebilir bir yaklaşım olmadığı belirtilerek, bu tip yaklaşımların adadaki iki halkın ve uluslararası camianın en kısa zamanda bir çözüm beklentisi ve liderlerin bu yöndeki taahhütleri ile tümüyle ters düştüğü kaydedildi.

Doğal kaynakların adadaki iki taraf ve bölge için bir işbirliği aracı olarak ele alınmasına yönelik Kıbrıs Türk tarafınca yapılan önerileri reddeden ve hidrokarbon yatakları konusunda tek yetkili kesimin Kıbrıs Rum Yönetimi olduğu iddiasıyla tek taraflı adımlar atmakta ısrarcı olan tarafın Kıbrıs Rum kesimi olduğu belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Ada ve çevresindeki doğal kaynaklar ile kapsamlı çözüm müzakerelerinin birbirinden ayrı konular olduğunu iddia eden Rum liderliğinin, doğal kaynaklar hususunu bahane göstererek görüşmeleri askıya alması samimiyetten uzak ve çelişkili bir yaklaşımdır.

Kıbrıs adası ile ilgili tüm ihtilafların hallinin tek yolunun kapsamlı bir çözümden geçtiği ilgili tüm taraflarca kabul edilmişken, Rum tarafından beklenen müzakerelere ilişkin engeller yaratmak yerine, samimi ve yapıcı bir şekilde müzakere masasında yer almaları ve gerekli siyasi iradeyi göstererek bir uzlaşının ortaya çıkmasına katkı koymalarıdır.

Geleceğimiz, gerginlikler değil, işbirliği ve barış üzerine tesis edilmelidir. Bu anlayıştan hareketle, Rum tarafını bu çok ciddi hatadan en kısa zamanda vazgeçmeye ve müzakere masasına geri dönmeye davet ederiz." - Lefkoşa

Kaynak: AA / Güncel

Dışişleri Bakanlığı Kıbrıs Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title