Haberler

İran Cumhurbaşkanı Ruhani, Suudi Arabistan'a Ilımlı Mesajlar Verdi

Güncelleme:

İran Cumhurbaşkanı Ruhani, İran ile Suudi Arabistan arasındaki görüş ayrılıklarına rağmen iki ülke arasında güçlü bağlar olduğunu söyledi.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, İran ile Suudi Arabistan arasındaki görüş ayrılıklarının ikili bağlara ilişkin olmadığını vurgularken "Örneğin, Suriye konusunda farklı görüşlerimize rağmen Türkiye ile yakın bağlarımız var" dedi. IŞİD'e karşı ABD ile koordinasyon planlarının olmadığını anlatan Ruhani, nükleer müzakereler konusunda iyimser olduğunu gösterdi.

"SİYONİST REJİM YENİLGEYE UĞRATILDI"

Hasan Ruhani, Tehran Times gazetesiyle yaptığı mülakat sırasında İran'ın son dönemde Suudi Arabistan ile yaptığı temaslara ilişkin bir soruya İran'ın, Suudi Arabistan dahil olmak üzere tüm komşularıyla dostane ilişkileri geliştirmeye kararlı olduğunu söyledi.

Tahran ile Riyad arasındaki görüş ayrılıklarının ikili ilişkiler değil, Kuzey Afrika'dan Ortadoğu'ya kadar uzanan bir alana ilişkin bölgesel meselelerle ilgili olduğunu anlatan Ruhani, "Bölgedeki durum değişti. Siyonist rejim yenilgiye uğratıldı, Irak, Suriye ve Lübnan'daki teröristler bastırıldı şimdi İran ve Suudi Arabistan'nın müzakere etme zamanıdır" şeklinde konuştu.

Ruhani, buna karşı Suudi Arabistan ile bölgesel konulara ilişkin görüş ayrılıklarının daima sürebileceğini de vurguladıktan sonra "Örneğin, Suriye konusunda farklı görüşlerimize rağmen Türkiye ile yakın bağlarımız var. Suudi Arabistan ile de böyle. Genel olarak, terörle mücadele etmeye hazır olan her devletle işbirliğini yapmaya hazırız" şeklinde konuştu.

IŞİD SORUNU

IŞİD'e karşı operasyonda ABD ile işbirliğini yapma planlarının olmadığını da ifade eden Ruhani, ABD'nin operasyonunun "gerçek" bir kampanya olmadığını söyledi.

Hasan Ruhani, İran'ın nükleeer programı konusunda "kapsamlı" bir anlaşma konusunda "iyimser" olduklarını belirtirken de "Tahran, ABD'nin bir süre önce empoze ettiği yaptırımlara rağmen nükleer müzakerelerin geleceğine ilişkin iyimser" sözlerini kullandı.

İRAN'A UYGULANAN YAPTIRIMLAR

ABD'nin yaptırımları için "Cenevre Mutabakatına ayrıkı" diyen Ruhani, İran'ın yaptırımlara direneceğini söyledikten sonra yaptırımların sonrdaki müzakere turunun temellerini zedeleceğini sanmadığını da ifade etti.

İran Cumhurbaşkanı Ruhani, diğer bir sorunun karşılığında da bu ay BM Genel Kurulu toplantılarına sahne olacak New York'a yapacağı ziyaret sırasında ABD Başkanı Barack Obama ile buluşma gibi bir planının bulunmadığını da belirtti.

Kaynak: ANKA / Dünya

Suudi Arabistan Suriye İran Dünya Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title