Haberler

Rektör Alkan Kırgızistan'da Çeşitli Temaslarda Bulundu

Çorum Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan, Kırgızistan’da bir dizi temaslarda bulundu.

Çorum Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan, Kırgızistan'da bir dizi temaslarda bulundu.

Kırgızistan Mahmut Kaşgari-Doğu Üniversitesi'nin davetlisi olarak bu ülkeye giden Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan, Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi, Bişkek Türkiye Türkçesi Öğretim Merkezi (TTÖMER), Türkel Gazetesi, Kırgızistan Ahıska Türkler Derneği, Kırgız - Rus Slavik Üniversitesi ve Kırgızistan Türk-Ata Derneği yöneticileri bir araya gelerek görüşmelerde bulundu.

İlk olarak Mahmut Kaşgari-Doğu Üniversitesi'nin15. kuruluş yıl dönümü etkinliklerine katılan Prof. Dr. Alkan, Mahmut Kaşgari-Doğu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Almaz Ibraev'i ziyaret etti.

Ziyarette konuşan Alkan, Hitit Üniversitesi olarak bir dünya üniversitesi olma yolunda önemli atılımlar içinde olduklarını, her coğrafyada yer alan üniversitelerle ikili anlaşmalar yapmaya büyük bir gayret sarf ettiklerini belirterek Çorum'un gelişmiş ve aynı zamanda köklü tarihi olan bir şehir olduğunu söyledi.

Hitit Medeniyeti ile ilgili de genel bilgiler veren Rektör Alkan, üniversiteler arasında ikili işbirliklerinin daha da artırılmasının önemine dikkat çekerek, bu alanda atılacak adımlara Üniversitemizin hazır olduğunu belirtti.

Kaşgari-Doğu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Almaz Ibraev de, üniversiteler arasında yapılacak işbirliklerinden büyük bir memnuniyet duyduklarını belirterek etkinliğe katılımından ve ziyaretinden dolayı Alkan'a teşekkür etti.

Ziyaret sonrasında burada "Uluslararası Eğitimin Önemi" konulu bir sunum yapan Prof. Dr. Reha Metin Alkan, gelişmiş ülkelerde eğitime ayrılan bütçe, bu ülkelerde yabancı uyruklu öğrencilere verilen önem ile bu konudaki sayısal veriler, Ar-Ge çalışmalarının bütçe içerisindeki payı ve uluslararası öğrenci durumlarına ilişkin genel bilgi paylaşımında bulunarak, "Bizler de bu yarışta yer almak istiyorsak, bizler de ileri teknoloji sektöründe söz sahibi olmak ve eğitimde uluslararasılaşmak istiyorsak, bu alanda hep beraber gerekli somut adımları atmalıyız" dedi.

Panel sonrası etkinliğe Türkiye'den, Kuveyt'ten ve Türk Cumhuriyetlerinden katılan heyetler ile görüşmelerde bulunan Alkan, üniversite de teknik incelemelerde bulundu.

Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alkan daha sonra Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi'ni ziyaret ederek Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mahmut İzciler'le görüştü.

Ortak tarihe ve kültüre sahip oldukları bu bölgeyi çok önemsediklerini dile getiren Alkan, bu coğrafyada bulunan Türk üniversitelerinin ve bu bölgelerde ikili iş birliği yapmak suretiyle bu ülkelere katkıda bulunan ülke üniversitelerinin bölgede yer alan kardeş ülkelere ve Türkiye'ye büyük katkılar sağlayacağını, bunun önemsenmesi ve daha da geliştirilmesi gerektiğini vurguladı.

Rektörümüz Prof. Dr. Alkan bir sonraki ziyaretini Bişkek Türkiye Türkçesi Öğretim Merkezi (TTÖMER)'ne yaptı. TTÖMER Başkanı Ramazan Koç'u makamında ziyaret eden Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan, Kırgızistan'da Türkçe'nin öğretilmesinin ve üniversitenin uluslararası eğitime verdiği önemi vurgulayarak bu kapsamda özellikle Türk Cumhuriyetleri'nden daha çok öğrencinin Hitit Üniversitesi'nde öğrenim görmesini arzuladıklarını, bu doğrultuda yapılacak çalışmaların önemine dikkat çekti.

TTÖMER'nin yapmış olduğu çalışmalar hakkında bilgi alarak, Ülkemiz adına yapılan anlamlı ve önemli çalışmalardan duyduğu memnuniyeti belirten Rektörümüz Prof. Dr. Alkan, Üniversitelerarası anlaşmalarda aracı bir kurum olarak yapılan görüşmelerde sağlamış oldukları büyük katkılardan dolayı Bişkek Türkiye Türkçesi Öğretim Merkezi Müdürü Ramazan Koç'a teşekkür etti.

Daha sonra "Kırgızistan Ahıska Türkler Derneği" Başkanı Reşad Şamilov'u dernek merkezinde ziyaret eden Prof. Dr. Alkan, Ahıska Türklerinin geçmişte yaşadıkları sorunları ve bugün ki durumları hakkında dernek başkanından bilgi alarak dernek yönetimine yapmış oldukları çalışmalardan dolayı teşekkür etti.

Alkan, Şamilov'u Ahıska Türklerinin yurtlarından sürgün edilişlerinin yıl dönümü anısına 14-15 Kasım 2014 tarihlerinde gerçekleştirilecek olan "Sürgünün 70'inci Yılında Ahıska Türkleri Sempozyumuna" davet etti.

Dernek Başkanı Reşad Şamilov, Hitit Üniversitesi'nin düzenlediği sempozyumdan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, "Ahıska Türkleri tarihin en acımasız sürgün ve katliamlarına maruz kalmışlardır. 70 yıl önce resmi rakamlara göre en az 86 bin kişi yurtlarından alınarak bilinmeyen bir meçhule sürgün edilmişler ve bu sürgünde yine resmi rakamlara göre en az 17 bin insanımız can verdi. Bu acıların canlı tanıklarından hala hayatta olanlar var" dedi. - ÇORUM

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Hitit Üniversitesi Reha Metin Alkan Kırgızistan Çorum Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title