Haberler

Prof. Dr. Arıkan: Işid Saldırıları, NATO Zirvesinde Ukrayna Krizinin Gölgesinde Kaldı

Çukurova Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Başkanı Prof. Dr. Harun Arıkan, Galler'de yapılan NATO Zirvesi'nde Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD) saldırıları ve Ortadoğu'daki gelişmelerin Ukrayna krizinin gölgesinde kaldığını söyledi.

Çukurova Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Başkanı Prof. Dr. Harun Arıkan, Galler'de yapılan NATO Zirvesi'nde Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD) saldırıları ve Ortadoğu'daki gelişmelerin Ukrayna krizinin gölgesinde kaldığını söyledi.

NATO üyesi 28 ülkenin devlet ve hükümet başkanlarının katılımıyla yapılan zirveyi değerlendiren Prof. Dr. Harun Arıkan, zirveye Ukrayna krizi ve Rusya ile NATO ilişkilerinin damgasını vurduğunu anlattı. NATO zirvesinde 5 önemli gündem maddesinin liderler tarafından tartışıldığını aktaran Prof. Dr. Arıkan, "Bu gündem maddeleri arasında, 'Ukrayna'da yaşanan kriz ve NATO-Rusya ilişkilerinin geleceği', 'Afganistan'ın geleceği', 'yeni tehditlerle mücadele', 'NATO askeri yapısının güçlendirilmesi' ve 'NATO üyesi olmayan ülkelerle ortaklıkların güçlendirilmesi' gibi konular ön plana çıktı" dedi.

YAŞANANLARI ANLATTI

NATO zirvesinde en çok Ukrayna'da yaşanan iç savaşın tartışma konusu olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Harun Arıkan, şunları kaydetti:

"Zirveyle ilgili açıklama yapan NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, Rusya'ya Ukrayna'daki Rus yanlısı ayrılıkçı güçlere sağladığı lojistik ve askeri desteğini kesmesi ve Ukrayna sınırındaki birliklerini geri çekmesi çağrısında bulundu. Ayrıca Rusya'dan gelebilecek olası tehditlere karşı NATO üyesi Doğu Avrupa ülkelerine 'NATO Acil Müdahale Gücü' konuşlandırılması kararı prensipte kabul edildi. Doğu Avrupa'da yaşanan gelişmeler ve 'NATO Acil Müdahale Gücü' ile ilgili alınan kararlar, bazı diplomatik gözlemciler tarafından 'Yeni Soğuk Savaş' olarak da değerlendirilmeye başlandı. Zirvede IŞİD ve El Nusra benzeri radikal terör örgütlerinin Ortadoğu güvenliğine etkileri ve İsrail-Filistin arasında varılan ateşkes kararının değerlendirilmesi konuları da görüşüldü. Rasmussen bu konuda, IŞİD'in Irak'ta ilerleyişinin durdurulması için bir koalisyon gücünün oluşturulması ve bu koalisyon gücüne NATO ülkelerinin destek sağlaması gerektiğini söyledi. Ayrıca Irak hükümetinden askeri yardım talebi geldiği takdirde bu talebin NATO tarafından mutlaka değerlendirileceğini açıkladı. Ancak belirtmek gerekir ki, NATO zirvesinin ana konusu Ortadoğu'daki yaşanan gelişmelerden çok, Ukrayna krizi ve Rusya ile ilişkiler oldu." - Adana

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Ukrayna Irak Işid Işid Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title