Haberler

PKK'nın Yeni Yol Haritası!

Güncelleme:

Grup grup Kuzey Irak'a çekilen PKK terör örgütünün yeni yol haritası belli oldu.

Kandil, silahların bırakılmasının ardından siyaset provasını Erbil'de yapacak. Erbil'den kimlik ve örgütlenme izni talep eden PKK, siyasete KCK ismiyle devam edecek

Sabah'tan Hazal Ateş'in haberine göre terör örgütü PKK, çekilmenin ardından silahsız siyaset provasına çözüm sürecinde katalizör rolü üstlenecek olan Erbil'den başladı. PKK liderlerinden Murat Karayılan'ın örgüt üyeleri için Irak Bölgesel Kürt Yönetimi'nden talep ettiği "statünün" ayrıntıları belli oldu.

Karayılan, Kandil'de yaptığı toplantıda, çekilmenin ardından sayıları 5 bini bulacak olan örgüt üyelerinin resmi varlığı konusunda Erbil'in anlayış göstermesini istedi. Silahların bırakılmasının ardından siyasete KCK adıyla hazırlanan PKK'nın Erbil'den istediği statü talebine yönelik Kuzey Irak'taki kaynaklar, şu bilgileri verdi:

PKK, KCK OLACAK

"Kandil, PKK'nın Kuzey Irak'taki üssü olarak biliniyor. Örgütün yöneticileri ve üyelerinin vatandaşlık, siyasi kimlik, ikametgâh gibi hiçbir yasal hakları bulunmuyor. Çekilme sürecinin tamamlanması ile birlikte bu bölgedeki militan sayısı ikiye katlanacak. Yaklaşık 5 bine ulaşacak. Kandil'de yapılacak eğitim programı süresince halkın arasına inmeyecekler. Bir süre kamplarda yaşayacak. Çekilme tamamen sonuçlandığında demokratik ve yasal adımların ardından silahların tamamen bırakılması sürecine geçilecek.

Bu süreçte örgüt üyelerinin resmi olarak bir siyasi kimliğe sahip olmaları gerekiyor. Siyasi konumlarından dolayı rahat edebilmeleri için örgütlenme, siyaset yapma konusundaki hukuku kısıtlamaların kalkması gerekiyor. Bu bölgede otonomi olsa da yasal konularda ciddi sıkıntılar bulunuyor. Kürt Yönetimi'nin siyasal statüye izin vermesi durumunda örgüte legal örgütlenme yolu açılacak. Böyle bir statü örgütün bölgedeki varlığının sıkıntı yaratmasının önüne geçecektir. Hem diplomatik hem siyasi boyutuyla Erbil normalleşmeye uzanan süreçte önemli bir köprü olacak."

Irak Dışişleri Bakanlığı ise çekilen PKK'lıları istemediklerini belirterek, "Çekilme topraklarımıza müdahaledir" demişti. Ortadoğu gerçeği dikkate alındığında Mahmur ve diğer kampların bir süre daha varlığını koruyacağına dikkat çeken yetkililer, "Silahsızlanma sürecinde bu kamplar önemli bir nitelik kazanacak. Daha önce de dile getirildiği gibi silahların BM denetimindeki bu kamplarda bırakılması da söz konusu olabilir" yorumunu yaptı.

KAMPLARDA BIRAKILACAK

Bugüne kadar Barzani'nin partisi KDP ve KYB ile gizli görüşmeler yapan örgüt ilk kez Süleymaniye'ye basının karşısına çıktı. Aralarında Sabri Ok'un da yer aldığı KCK heyeti, Bölgesel Kürt Hükümeti eski Başkanı Berham Salih ve bölgedeki diğer siyasi partilerle görüşme yaptı.

Kaynak: Haberler.Com / Güncel

Murat Karayılan Kandil Dağı Erbil Irak Barış Süreci Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Bugün hangi sınav var? Bugün ne sınavı var? 20 Nisan Cumartesi hangi sınav yapılacak? İşte ÖSYM Sınav Takvimi Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title