Haberler

Ölmeden Kendi Mezarını Yaptırdı

Bursa'da 84 yaşındaki kaşık sanatçısı Hüsnü Züber, ölmeden önce mezarını yaptırdı. Eserleriyle dolu evini müzeye çevirip belediyeye bağışlayan kaşık sanatçısı Züber, adına bir okul yaptırdı, şimdi de cami yaptırmayı hedefliyor. Arada bir mezarını ziyaret eden Züber, hem ölmüşlerine dua ediyor, hem temizlik yapıyor.

Bursa'nın merkez Osmangazi ilçesinde ikamet eden Emekli Harita Mühendis Yarbay Hüsnü Züber, ölmeden mezarını yaptı. Ressam, dağlamacı, folklor araştırmacısı, yazar, koleksiyoncu, müzeci gibi sanat alanlarda ustalığı olan Züber, yalnız yaşadığı için 10 sene önce merkez Osmangazi ilçesi Hamitler Kent Mezarlığı'ndan kendisine bir mezar satın aldı. Arada bir dostlarıyla mezarlığı ziyaret eden Züber, etrafını temizleyip, ölmüşlerine dua ediyor. Mezarına ilgilendiği alanları, mesleğini, ismini ve doğum tarihini yazdıran Züber'in bir tek ölüm tarihi eksik.

YAPTIĞI BAĞIŞLA ADINA İLKOKUL YAPILDI

1971 yılında Ordu'dan emekli olan Züber, 1990 yılında Bursa'ya geldi. Muradiye'de Osmanlı döneminde devlet misafirhanesi olan ve bir zamanlar Rus konsolosluğu olarak ta kullanılan evi satın alan Züber, yaptığı restorasyonla evi müzeye dönüştürdü. Bu zamana kadar 130 sergi açan Züber, yaptığı eserleri evinde sergiliyor. Hayırseverliği ile de dikkat çeken Züber, anne ve babası okuma-yazma bilmediği için yaptığı bağışla Özlüce'de okul yapıldı ve Bursa valiliği tarafından okula Hüsnü Züber İlköğretim Okulu adı verildi. Züber, şimdi ise Misi köyüne bir cami yaptırmak istiyor.

EVİNİ MÜZE YAPTIRIP, BELEDİYEYE BAĞIŞLADI

1992 yılında aldığı evi kimsesi olmadığı için şartlı şekilde Bursa Büyükşehir Belediyesi'ne bağışlayan Züber, sanat galerisinin yanlarına ve önüne Muradiye Külliyesi'nin manzarası kapanmaması için bina istemiyor. Bir zamanlar Osmanlı misafirhanesi olarak kullanılan evi satın aldığını açıklayan Züber, "Aldıktan sonra evi onardım ve evi müze yaptım. Benim çok geniş bir koleksiyonum var. Bu koleksiyonlar beni ben yapıyor ve onlara çocuklarım diyorum" dedi.

"MEZARIMIN TASARIMINI KENDİM ÇİZDİM"

Ölmeden önce kendisine mezar yaptığını açıklayan Züber, "Öldükten sonra bana mezarı kim yaptıracak? Beni götürürler bir mezara gömerler. Düşündüm ve mezarımın tasarımını kendim çizdim. Ondan sonra biraz param birikmişti. Bir Amerikalı arkadaşım vardı ve durup dururken kalpten öldü. Ondan sonra benim de öleceğim aklıma geldi. O zaman bir eğitim kampanyası vardı ve 500 bin lira bağışladım. O bağışla Özlüce'de okul yapıldı. Şimdi de cami yaptırmak istiyorum. 10 sene önce mezarımı yaptırdım. Dostlarım bazen merak ediyor ve onlarla gelip temizlik yapıyoruz. Herkes ölümü anlatışıma merak ediyor. Ölümün rahat konuşulması lazım. Ölümden korkmuyorum ama daha ölmek istemiyorum. Yapacak işlerim var ve bu beyinle yaşarım" diye konuştu. - BURSA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Osmangazi Muradiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title