Haberler

Independent Muhabiri Fisk: Erdoğan'da Siyasi Megolamani Var

Güncelleme:

Independent yazarı Robert Fisk,  Türkiye'nin Suriye'de geçen yaz sivillere karşı kimyasal silah kullanmasıyla bağlantılı olduğu iddiasını kaleme aldığı yazısında, Erdoğan'da "siyasi megalomani izleri" olduğunu söyledi.

FISK, HERSH'İ DOĞRULADI

Fisk, ABD'li gazeteci Seymour Hersh'in ' Suriye'ye sarin gazı yollandı' iddialarına göndermede bulunduğu makalesinde, Şam yakınlarında kullanılan kimyasal malzemenin Suriye rejminin cephaneliğinde bulunmadığı iddiasını yineledi.

Fisk'in ayrıca atıfta bulunduğu bir başka konu ise, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Milli İstihbarat Teşiklatı Müsteşarı Hakan Fidan'ın aralarında olduğu yetkililerin Suriye hakkındaki görüşmelerini içerdiği belirtilen ses kaydı.

FISK'TEN ERDOĞAN'A: ADİ DİKTATÖR

İlgili makalenin adı, "Erdoğan: Model güçlü adamdan adi diktatöre" başlığını taşıyor.

Makalenin giriş paragrafında şu ifadeler yer alıyor:

"DİNDAR AMA LAİK, GÜÇLÜ AMA DEMOKRATİK..."

" Recep Tayyip Erdoğan, [ABD Başkanı] Barack Obama'nın en sevgili müttefiklerinden biriydi. Dindar ama laik, güçlü ama demokratik, bağımsız ama güvenilir bir NATO kankası; tam da Beyaz Saray ve Pentagon'un, Osmanlı imparatorluğunun Arap kısmında kılavuzluk için güvenebilecekleri bir adamdı. Ayrıca, Suriye'deki nefret edilen Beşar Esad'ı devirebilecek isyancılar için bir kanaldı."

Robert Fisk, ABD'deki bazı düşünce kuruluşu uzmanlarının Arap dünyası için "rol modeli" gösterdiği Türkiye hakkında; Kürtlerin haklarının çiğnendiği, 1915'te on binlerce Ermeni'nin öldüğü olayların 'soykırım' olduğunu reddettiği, 2007'de öldürülen Ermeni gazeteci Hrant Dink'i öldürenlerin yargılamasının raydan çıkarıldığı gibi iddialar olduğunu sıralayarak şöyle devam ediyor:

"ERDOĞAN, SADDAM GİBİ TEHDİTLER SAVURDU"

"Erdoğan geçen yıl Gezi Parkı göstericilerini ezmesi için polisi gönderdi; partisinin ve akrabalarının yolsuzluğa bulaştığı iddia edilince çıldırdı ve yüzlerce polis ve güvenlik yetkilisini kovdu veya yerinden etti. Kaçınılmaz şekilde kazandığı yerel seçimlerden önce 'sosyal medyayı' yok edeceğini söyledi -anlaşılan yeni 'teröristler' Facebook ve YouTube'du- ve Türkiye'nin daima yumuşak başlı basınına Saddam Hüseyin'in söylemiş olabileceği türden kelimelerle tehditler savurdu. Anlaşıldı ki Türkiye'nin yapabileceği tek rol modellik, yine Türkiye için rol modelliğiydi."

KESEB SALDIRISI

"Kim eski Osmanlı bayrağının -veya şimdiki Türk versiyonunun- bir kez daha Gazze ve Mısır'daki Arap evlerinin üzerinde gururla dalgalanacağına inanırdı?

"RUS KAYNAKLAR, 'KİMYASALLAR ESAD'A SATILMADI' DİYOR"

Fisk, yazısının devamında şöyle diyor: "Independent Suriye'deki saldırıları soruşturduğunda Rus kaynaklar, kimyasalların Esad'a satılmadığını belirtti. Bunlar Moskova tarafından Libya'daki eski Kaddafi rejimine satılan stoklardan geliyordu."

Fisk'in yazısı şöyle devam ediyor:

"GADDARLIK"

"Bir Türk gazeteci geçen hafta İstanbul'da bana, Erdoğan'ın -zaten bilinen- çılgınlığının, Şam'daki Guta sarin saldırısının Obama'yı Esad rejimine saldırmaya sevk etmesi beklenirken sonunda öyle olmaması üzerine, gaddarlık düzeyine çıktığını ısrarla anlattı."

"NEREDEYSE SARİN'İN ANTİFRİZ OLDUĞUNU İDDİA EDECEKLER"

"Suriye ordusu subayları ve Esad'a yakın bir isim de, ABD ve müttefikleri gaz saldırısı nedeniyle rejimi suçlamakta ısrar edince bana, sarin gazının Türkiye'nin bir bölümünden Suriye'nin kuzeyindeki isyancılara taşındığına ilişkin resmi kanıta kulak asılmamasından şikayet ediyordu. Sürekli olarak, Türkiye'nin güneyinden, yerel polis tarafından sarin olarak tanımlanan kimyasal madde taşımakla suçlanan 10 El Nusra adamı hakkındaki 130 sayfalık Türk iddianamesine atıf yapıyorlardı. Doğru söylüyorlardı. Grubun elebaşı Haytam Kassab, Türk savcısının 25 yıl hapis cezası istediği mahkemeye çıkarıldı ve daha sonra 'yargılanmak üzere' serbest bırakıldı. Hepsi ortadan kaybolurken, Türkiye'nin Moskova büyükelçisi tutuklamaları gözardı ederek -neredeyse Saddamvari bir kanaatle- 'sarin'in 'antifriz' olduğunu iddia edecekti."

FISK'TEN HERSH'E SERZENİŞ

Robert Fisk, Hersh'in iddialarını olumlamasının dışında, eski arkadaşı Seymour Hersh'in adı belirsiz "yetkilileri" ve "uzmanları" kaynak olarak belirtmesine serzenişte de bulundu.

"GİZLİ HAT"

"Hersh'e göre Erdoğan, Amerikalıların Libya'dan Türkiye üzerinden Suriyeli isyancılara silah nakli için 'gizli hat' kurmasına izin vermişti - Sovyetler Birliği'nden Libya'ya sarin nakledilmesi gibi. Hersh, Guta saldırısının meydana gelmesinden sonraki aylar boyunca bu 'gizli hattın' devam ettiğini söylüyor. Aynı zamanda, Türklerin İran ile altın ticareti yapmasına verilen iznin; milyarlarca dolarlık rüşvet parasını, aynı zamanda Erdoğan etrafındaki üst düzey isimlerin eline geçtiği ortaya çıkan yolsuzluk parasını yaratan kârlı girişim."

"EĞER AMERİKAN BOMBARDIMANI GERÇEKLEŞSEYDİ..."

"Bir Türk gazeteci geçen hafta İstanbul'da bana, Erdoğan'ın -zaten bilinen- çılgınlığının, Şam'daki Guta sarin saldırısının Obama'yı Esad rejimine saldırmaya sevk etmesi beklenirken sonunda öyle olmaması üzerine, gaddarlık düzeyine çıktığını ısrarla anlattı. Eğer Amerikan bombardımanı gerçekleşseydi Türkiye yeni Suriye'de mevki sahibi olacak, bu kadim ülke farz edilen, geniş, Osmanlı tarzı imparatorluğun parçası haline gelebilecekti. Bu işleri çok ileriye götürmek olur."

"ERDOĞAN'DA SİYASİ MEGOLAMANİ İZLERİ..."

Erdoğan'da "siyasi megalomani izleri" olduğunu söyleyen Fisk, yine Hersh'e atıfla, ABD Başkanı Barack Obama'nın Beyaz Saray'daki yemekte MİT Müsteşarı Hakan Fidan'a "Suriye'deki radikallerle ne yaptığını biliyoruz" dediği iddiasını aktararak makalesini şöyle bitiriyor:

"TÜRKİYE, SURİYE SAVAŞI'NA KARIŞACAK"

"Türkiye'nin Suriye savaşına karışması, Amerikalılar ne yaparsa yapsın sürecek. Obama isyancıların hem güvenilmez, hem tehlikeli, hem de mağlup durumda olduğuna inanıyor. Fakat YouTube'da yer alınca -ki yasaklandı- Erdoğan'ı çok öfkelendiren bantlardan biri, Türk yetkililerin Suriye'ye kendi saldırılarına bahane ararkenki konuşmalarını aktarıyordu. 'Üzerinde oynanmış' diye haykırdı Türk hükümeti. Hiç kuşkusuz."

Kaynak: Haberler.Com / Dünya

Recep Tayyip Erdoğan Robert Fisk Türkiye Suriye Politika Dünya Haberler

Bakmadan Geçme

Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır? Yarın okullar tatil mi? 29 Mart Cuma günü okullar tatil edildi mi, kaç gün tatil edildi? SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI 2024: Seçim yasakları nelerdir, ne zaman başlıyor, bitiyor? OY KULLANMAMA CEZASI! Yerel seçimde oy kullanmama cezası var mı, ne kadar? Seçim tarihi değişir mi? Seçim ertelenirse ne zaman, hangi tarihte yapılır? İptal durumunda yeni seçim tarihini duyuruldu! NİSAN AYI MEMUR MAAŞLARI ERKEN ÖDENECEK Mİ? 2024 Nisan ayı memur maaşları bayramdan önce yatar mı? 2024 seçim görevi iptal etme! Seçim sandık görevi iptal edilir mi? Sandık görevine gitmeyenlere ne ceza verilir? YKS BAŞVURU TARİHİ | YKS son başvuru tarihi ne zaman? YKS'ye nereden başvurulur? ÖSYM Başvuru ekranı! IC ENTERRA YENILENEBILIR ENERJI HALKA ARZ NE ZAMAN? Ic Enterra Yenilenebilir Enerji halka arz talep toplama başladı mı, ne zaman başlıyor? 2024 KPSS başvuruları ne zaman? Başvuru nereden yapılır? ÖSYM BAŞVURU EKRANI! Seçmen kağıdı olmadan oy kullanılır mı? Seçmen kağıdı, oy kullanırken gerekli mi? Oy kullanırken gereken belgeler neler?
500

Yorumlar (9)

SARIN GAZIinfo@Mollebackensbygg.com:

tayyipin alkaidaya verdigi sarin gazla 100 lerce cocuk ve bebekler katledildi, keske tayyipin cocuklarida vahsice öldurulen cocuklarin arasinda bulunsaydida tayyip ayni aciyi yasasaydi..

6
3
yanıtYanıtla
Veli Demir Potinmahmutdogan1960@hotmail.com:

Ey Robert Fisk isimli gazeteci! ,Sen tarif etmeye çalıştığın gibi birini arıyorsan hiç uzağa gitme. Aç üzerine güneş batmayan imparatorluk tarihinizin arşivini. Adi diktatörlerin bile aklına gelmeyecek aşağılıkların, rezilliklerin ve vahşetin faillerini gör. 1918'den bu yana Ortadoğuda yaptığınız ve el altından hala sürdürmekte oldunuz şenaatleri ve müslümanı insan saymayan politikalarınızı bi zahmet araştır. Ondan sonra hala Sayın Başbakanı eleştirmeye yüzün olursa eleştir.

3
2
yanıtYanıtla
şule şekers.seker34@hotmail.com:

size mikrofon uzatan da kabahat, hala akıllanmadınız, başkasının işine burnunuzu soktugunuzda bin kat zoruyla boğuştugunuzu hala göremiyorsunuz

4
0
yanıtYanıtla
İNANAMIYORLARqamzecik@hotmail.com:

1- Dindar ama laik, güçlü ama demokratik, bağımsız ama güvenilir bir NATO kankası; tam da Beyaz Saray ve Pentagon'un, Osmanlı imparatorluğunun Arap kısmında kılavuzluk için güvenebilecekleri bir adam 2-'Kim eski Osmanlı bayrağının -veya şimdiki Türk versiyonunun- bir kez daha Gazze ve Mısır'daki Arap evlerinin üzerinde gururla dalgalanacağına inanırdı?İNANAMIYORLAR VE İNANAMAYACAKSINIZZZZZZZZZ

1
0
yanıtYanıtla
maraşlıdeniz_artist_@hotmail.com:

işinize bakın olum kafanızı koparrım bak

0
1
yanıtYanıtla
DENİZazim34@hotmail.com:

sünnetci abi ucundan acıcık kopar

yanıt0
yanıt0
???????????qamzecik@hotmail.com:

'RUS KAYNAKLAR, 'KİMYASALLAR ESAD'A SATILMADI' DİYOR'Fisk, yazısının devamında şöyle diyor: 'Independent Suriye'deki saldırıları soruşturduğunda Rus kaynaklar, kimyasalların Esad'a satılmadığını belirtti. Bunlar Moskova tarafından Libya'daki eski Kaddafi rejimine satılan stoklardan geliyordu.'Bu Haberle İlgili Yorumunuzu Yazın

0
0
yanıtYanıtla
qamzeqamzecik@hotmail.com:

bu yazıda ki bilgileri normal görüp ucuna ERDOĞANA nasıl bağlayıp ne cüretle diktatör dediğini anlamadım bunun adı basın özgürlüğü değil KÜSTAHHH lık

yanıt0
yanıt0
mahmutmahmutgencer@hotmail.com:

Yazıyı okumadım, en kısa zamanda okuyacağım. Umarım genel bağlamdan çıkarılarak kelime çekilerek bizim Erdoğan düşmanlarına malzeme verilmemiştir. Robert Fisk dünyanın en onurlu gazetecisidir. Kendi başbakanını bile acımasızca eleştirir. Bir süredir ermeni soykırımı üzerine yazdığı için Türkiyeye ve Erdoğana odaklanması normaldir. Diğer yazılarını görmezden gelip sadece Erdoğana ilişkin yazdığını gündeme taşımakta biraz kötü niyet kokuyor.

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title