Haberler

Onlar İçin Aşağıya da Bakın

Onlar için aşağıya da bakın Cücelerin yaşam mücadelesi Akondroplazi hastası Erdal Görgeç: "Birazda aşağılara bakın ki aşağıdaki insanların dertlerini sıkıntılarını görüp halledin" Akondroplazi hastası Selami Ünlü: "Biz bankoya varıyoruz, orada çalışan personel bizi görmeyebiliyor" "Hangi...

Onlar için aşağıya da bakın

Cücelerin yaşam mücadelesi

Akondroplazi hastası Erdal Görgeç:

"Birazda aşağılara bakın ki aşağıdaki insanların dertlerini sıkıntılarını görüp halledin"

Akondroplazi hastası Selami Ünlü:

"Biz bankoya varıyoruz, orada çalışan personel bizi görmeyebiliyor"

"Hangi birine söyleyelim, kaç kişiye söyleyelim"

ESKİŞEHİR - Eskişehir'de 'Akondroplazi' hastası cüceler, günlük hayatta yaşadıkları sorunlardan dolayı mağduriyet yaşıyor. Yapılan hemen her şeyin sağlıklı insanlar için bulunduğu kent merkezinde cüceler, yetkililerin kendileri için aşağıya bakmalarını istiyor.

Akondroplazi hastalığı, sebebi bilinmeyen kalıtsal bir cücelik tipi olarak biliniyor. Gövde normal büyüklükte olup, kol ve bacaklar anormal derecede kısa ve baş normalden büyük olabiliyor. Eskişehir'de de bu kalıtımsal hastalığa sahip cüceler, günlük hayatta yaşadıkları zorluklardan dolayı mağdur oluyor. Merdiven basamakları, taksi çağrı ve apartman zilleri, posta kutuları, banka ve postanelerdeki bankolar gibi birçok yerde sorun yaşayan cüceler, bu yerlere ulaşabilmek için adeta savaş veriyor. Özellikle taksi çağrı zillerine yetişemeyen bu vatandaşlar, direk diplerinde butona basmak için zıplamak zorunda kalıyor. Yetkilerden yaşadıkları sorunlara çözüm bulunmasını talep eden cüceler, kendi yaşamlarını kolaylaştırıcı işler bekliyor.

"Birazda aşağılara bakın ki aşağıdaki insanların dertlerini sıkıntılarını görüp halledin"

Cücelerin yaşadığı mağduriyetleri anlatan Erdal Görgeç, cüceler olarak bir çok şeyle karşılaştıklarını belirterek, "Bizim cüceler olarak hayatta çok şeylerle karşılaşıyoruz. Gerek devlet dairelerinde gerek postanelerde bir sürü sorunlarla karşılaşıyoruz. Kurumlarda para yatırmada, memurlarla görüşmede zorluklar çekiyoruz. Başta posta kutularında, taksi çağırmada, bankamatikten para ödemelerinde sıkıntı yaşıyoruz. Yani bunlar cücelerin çok karşılaştığı bir sorun. Sadece benim değil, tüm cüceler aynı sorunu yaşıyor. Lütfen yukarılara bakmayın, birazda aşağılara bakın ki aşağıdaki insanların dertlerini sıkıntılarını biraz görüp halledin. Çok istiyoruz bunu, Türkiye'de bayağı cüce arkadaşımız var. Yetkililerden bir an önce ilgilenmelerini istiyoruz. Çünkü bizler de bu Türkiye'nin evlatlarıyız. Lütfen bize de sahip çıkın" ifadelerini kullandı.

"Biz bankoya varıyoruz, orada çalışan personel bizi görmeyebiliyor"

Yine Akondroplazi hastası Selami Ünlü, günlük hayattaki şeylerin normal insanlara göre yapıldığı için zorlandıklarını söyleyerek, "Tabii ki doğal olarak yani bu boydan dolayı, günlük hayattaki şeyler normal insanlara göre yapıldığı için bankolar ve diğer yerler olsun biz biraz zorlanıyoruz. Yani nasıl oluyor, biz bankoya varıyoruz, orada çalışan personel bizi görmeyebiliyor. ya sesimizi yükselteceğiz ya da bir şekilde el kol hareketi yapacağız ki o da kalkacak yerinden bizi görecek. Bu sadece bizim için geçerli değil diğer engelli. Tekerlekli sandalyedeki kişiler için de aynı şeyden mustarip bu problemlerden. Ben şöyle çözüm düşünüyorum, bun kuruluşlar ayrı bir banko hazırlayabilir. Normal banko ile çalışamayan kişiler buraya yönelebilir, işlemlerini yapabilir. Bu şekilde olabilir. Yani bunları bazı kuruluşlar da yapıyor" diye belirtti.

"Hangi birine söyleyelim, kaç kişiye söyleyelim"

Ünlü, toplu taşıma araçlarında yaşadıkları sıkıntıları da anlatarak, "Şehir içi bir otobüsünde yolculuk yaptığım sırada, aşağıda duracak düğmesi yok. Yukarıdaki düğmeye basacağım ama otobüste kimse yok. Sesleniyorum sesimi duyuramıyorum ve 2 durak geçtim. 2 durak sonra binecek birisi oldu da ben öyle inmek durumunda kaldım. Tabi o hızla 2 durak geçmiş bulundum. Tramvaya binen bazı vatandaşlarda bizi görmeden geliyor. Tutacak yer var ama en azından biz de oraya yönelelim. Adam abanmış direk gibi bir yere tamam ben oradan tutacağım ama adam abanmış direğin üzerine, ben tutamıyorum. Zaten oradaki tutamağı da tutamıyorum. Oradaki vatandaşım bunu görmesi gerekiyor. Hangi birine söyleyelim, kaç kişiye söyleyelim. Toplu taşıma araçlarına binen insanların biraz daha önsezili olması gerekiyor" şeklinde konuştu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Genel

Eskişehir Türkiye Genel Haberler

Bakmadan Geçme

23 Nisan'da Hastane ve Eczaneler Çalışıyor mu? Sağlık Hizmetleri Durumu Milli Bayramlar: Milli Bayramlarımız nelerdir? Milli bayramlarımız kaç tanedir, hangileridir? Milli bayramların isimleri ve tarihleri! Hal Ekleri nelerdir? İsmin hal ekleri nelerdir? Hal ekleri cümle içerisinde örnekler ve konu anlatımı! Kaç tane hal eki var? Hacet duası okunuşu! Hacet namazı duası nasıl okunur? Hacet duası nasıl yapılır? Hacet duası Arapça ve Türkçe yazılışı! Galatasaray'ın kaç şampiyonluğu var? Galatasaray en son ne zaman şampiyon oldu? Cleveland Cavaliers Orlando Magic NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 23 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! New York Knicks Philadelphia 76ers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 23 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 23 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 23 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 23 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu kimdir, mesleği ne? 4. eleme adayı kim oldu? Survivor haftanın eleme adayları ki potada kimler var 23 Nisan Salı? Kalkınma Yolu Projesi nedir, nereden geçiyor? Sivasspor'un penaltısı doğru mu? Hakem yorumları ne diyor? (Sivasspor - Fenerbahçe) Derin Futbol ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda?????? 23 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title