Haberler

Okul Koridorlarında "Atatürk" Anlatılacak

Güncelleme:

Yönetmeliğe göre, okul koridorları ve uygun diğer alanlarda, Atatürk'ün eğitim ve diğer konularla ilgili görüşlerinin olduğu levhalar bulunacak.

Milli Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliği'ne göre, okul koridorları ve uygun diğer alanlarda, Atatürk'ün "eğitim ve diğer konularla ilgili" düşüncelerini açıklayan söz, yazı ve resimler ile Talim ve Terbiye Kurulunca önerilmiş Türk büyüklerine ait resimler, Türk tarih ve kültürüne ait levhalar ve haritalar, eğitici ve sanat değeri olan resimler, saat, takvim ve okul gazetesi bulundurulacak.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın "Milli Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliği" Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı. Yönetmelik Milli Eğitim Bakanlığına bağlı resmi ve özel, okul öncesi eğitim ve ilköğretim kurumlarının Türk Milli Eğitiminin genel amaç ve temel ilkelerine uygun olarak görev ve işleyişi ile ilgili usul ve esaslarını düzenleyecek.

Yönetmeliğe göre, okul öncesi eğitim kurumlarında günde ellişer dakikalık aralıksız 6 etkinlik saati süre ile ikili eğitim yapılacak. Ancak, ana sınıflarında kayıt alanındaki tüm çocukların kayıtlarının yapılmasına rağmen, ikili eğitim için grup oluşturacak sayıda çocuk bulunamadığı takdirde okulun öğretim şekline uygun olarak normal eğitim de yapılabilecek.

-ÇOCUK SAYISI FAZLA OLDUĞU TAKDİRDE İKİNCİ GRUP OLUŞTURULACAK-

Bir gruptaki çocuk sayısının 10'dan az, 20'den fazla olmaması esas olacak. Çocuk sayısı fazla olduğu takdirde ikinci grup oluşturulacak. Ancak, her bir grubun azami çocuk sayısı dolmadan yeni grup oluşturulamayacak. Tek ana sınıfı ve uygulama sınıflarında ise sınıf kapasitesi dikkate alınarak çocuk sayısı 25'e kadar çıkarılabilecek. Eğitim ve öğretim yılı içinde çocuk sayısı 10'un altına düşen gruplar öncelikli olarak diğer gruplarla birleştirilecek. Bunun mümkün olmaması durumunda bu gruplar eğitim ve öğretim yılı sonuna kadar eğitimine devam edecek.

-ÖĞRENİM ÇAĞINDA OLUP NÜFUS KAYDI BULUNMAYAN ÇOCUKLAR NÜFUS MÜDÜRLÜĞÜNE BİLDİRİLECEK-

Okul öncesi eğitim ve ilköğretim kurumlarında yeni kayıtlar, haziran ayının üçüncü haftasının ilk iş gününde başlayacak. Kayıt işlemi, ulusal adres veri tabanındaki adres bilgileri esas alınarak, e-Okul sistemi üzerinden yapılacak Kayıt işlemleri sırasında herhangi bir belge talep edilmeyecek.

Okul yönetimi, öğrenim çağında olup nüfus kaydı bulunmayan çocukları, nüfus cüzdanı düzenlenmesi için nüfus müdürlüğüne bildirecek ve Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası temin edilen öğrencilerin kesin kayıtlarını e-Okul sistemi üzerinden yapacak. Yabancı uyruklu olup Türk vatandaşlığına kabul işlemleri devam eden ve kimlik numarası bulunan çocukların kayıtları, oturma belgesi veya pasaportlarındaki bilgilere göre yapılacak. Şehit, harp malulü ve muharip gazi çocukları ile rehberlik araştırma merkezi raporu ile yönlendirilmesi yapılan özel eğitime ihtiyacı olan çocukların yeni kayıtları, durumlarını belgelendirmeleri şartıyla ulusal adres veri tabanındaki adreslerine bakılmaksızın istedikleri okula yapılacak.

-66 AYINI DOLDURMAYAN ÇOCUKLARIN KAYDI YAPILACAK-

Anaokulu ve uygulama sınıflarına, kayıtların yapıldığı yılın eylül ayı sonu itibarıyla 36 ayını tamamlayan ve 66 ayını doldurmayan çocukların kaydı yapılacak. Ana sınıflarına, kayıtların yapıldığı yılın eylül ayı sonu itibarıyla 48 ayını dolduran ve 66 ayını doldurmayan çocuklar kaydedilecek. Ancak bir grup oluşturabilecek kadar çocuk bulunmayan okullarda 36-47 ay arası çocuklar da ana sınıfına kaydedilebilecek.

-ÖĞRENCİNİN OKULLA İLİŞİĞİ KESİLMEYECEK-

Mecburi ilköğretim çağı dışına çıkmadıkça, öğrencinin okulla ilişiği kesilmeyecek. Öğrenci veya velisinin istemesi halinde okula devam eden, mecburi ilköğretimi tamamlayan veya ilköğretim çağı dışına çıktığı için öğrenimini tamamlayamayan öğrenciye durumunu gösterir Öğrenim Belgesi düzenlenecek.

-ÖĞRENCİ-ÖĞRETMEN İŞ BİRLİĞİ İLE ATATÜRK KÖŞESİ OLUŞTURULACAK-

Kenar bölge ve kırsal kesimdeki ekonomik durumu yetersiz aile çocuklarının okul öncesi eğitimden yararlandırılması amacıyla gezici otobüs içerisinde ücretsiz okul öncesi eğitim hizmeti veren gezici sınıflar açılabilecek.

Dersliklerde yazı tahtasının üst kısmına Atatürk'ün portresi, onun üstüne ay yıldız sağa bakacak şekilde Türk Bayrağı, Atatürk'ün portresinin duruşuna göre sağına İstiklal Marşı, soluna Atatürk'ün Gençliğe Hitabesi asılacak. İlkokullarda dersliklerde eğitim ve öğretim yılı süresince öğrenci-öğretmen iş birliği ile Atatürk Köşesi oluşturulacak.

-ATATÜRK KÖŞESİ, OKUL BİNASININ GİRİŞİNDE TEMİZ VE DÜZENLİ OLARAK DÜZENLENECEK-

Atatürk köşesi, okul binasının girişinde, uygun bir yerde temiz, düzenli, Atatürk'ün hayatını, inkılaplarını yansıtacak ve anlamlı bir kompozisyon oluşturacak şekilde düzenlenecek. Okul koridorları ve uygun diğer alanlarda, Atatürk'ün eğitim ve diğer konularla ilgili düşüncelerini açıklayan söz, yazı ve resimler ile Talim ve Terbiye Kurulunca önerilmiş Türk büyüklerine ait resimler, Türk tarih ve kültürüne ait levhalar ve haritalar, eğitici ve sanat değeri olan resimler, saat, takvim ve okul gazetesi bulundurulacak.

Yönetmelik bugün itibarıyla yürürlüğe girdi.

Kaynak: ANKA / Güncel

Mustafa Kemal Atatürk Politika Güncel Haberler

title