Haberler

New York'un Polis Şefi, Müslümanları İzleyen Birimi Kaldırdı

Güncelleme:

New York Polis Teşkilatının (NYPD) büyük eleştirilere neden olan Müslüman toplumunu izlemeye yönelik istihbarat birimi lağvedildi.

Eski New York Belediye Başkanı Michael Bloomberg'e bağlı, NYPD'nin başındaki Raymond Kelly'in öncülüğünde, 11 Eylül saldırıları gerekçesiyle terörle mücadele çerçevesinde New York'taki Müslüman toplumunun izlenmesini gerçekleştiren istihbarat birim, yeni Belediye Başkanı Bill de Blasio'nun göreve getirdiği yeni NYPD şefi William Bratton tarafından lağvedildiği açıklandı.

NYPD'nin aldığı bu karar, Bloomberg ve polis şefi Kelly'nin görev süresinin dolmasından ve ülkenin merkezi yönetiminin, Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA) dahil, "11 Eylül" sonrası kanunları yeniden gözden geçireceğini bildirmesinden ardından geldiği dikkati çekti.

NYPD sözcüsü Stephen Davis, birimin lağvedildiğini doğrularken, bu birimde çalışan dedektiflerin diğer istihbarat birimlere kaydırıldığını bildirdi. New York'un yeni Demokrat Belediye Başkanı Bill de Blassio da, kararla ilgili açıklamasında, polis ile hizmet ettiği toplumlar arasındaki gerginliğin düşürülmesinde kritik bir adım olduğunu ifade etti.

NYPD'nin Mülsüman toplumuna yönelik casusuluk faaliyetleri sivil haklar savunucuları ve Müslüman toplum temsilcileri dışında, Amerikan Federal Soruşturma Bürosu'nun (FBI) bir üst düzey yetkilisi tarafından da eleştirilmişti.

Merkezi Haberalma Teşkilatı (CIA)'in yardımlarıyla organize edilen "Müslümanları izleme" programının merkezini oluşturan Demografi Birimi, Müslümanların yaşadığı, çalıştığı, alışveriş yaptığı ve cami gibi dua ettiği yerlerden toplanan veritabanları üzerinden "casusluk" ve "fişleme" yaptığı gerekçesiyle eleştirilerin odağı durumdaydı.

Geçen hafta NYPD'nin yeni istihbarat şefi John Miller ile bir toplantı gerçekleştiren New York'taki Arap Amerikan Derneği yöneticisi Linda Sarsour, yasadışı izlemeler yapan birimin lağvedilmesiyle ilgili açıklamasında, kararı memnuniyetle karşıladığını belirtirken, suça ilişkin hiçbir kanıt olmadan camilere sızan mubirler hakkında hala endişeleri olduğunu dile getirdi.

2003 yılında kurulduğu belirtilen NYPD'nin Demografik Birimi'nin adı son yıllarda, Bölge Değerlendirme Birimi olarak değiştirilmiş ve yeni polis şefi Bratton'un göreve geldiği 2014 Ocak'tan bugüne de etkinliğini büyük ölçüde yitirmişti. - New York

Kaynak: AA / Güncel

Michael Bloomberg New York Eylül Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Mesut Turan kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Çukurca Belediye Başkan adayı Mesut Turan kaç yaşında, nereli? Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır? Yarın okullar tatil mi? 29 Mart Cuma günü okullar tatil edildi mi, kaç gün tatil edildi? SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI 2024: Seçim yasakları nelerdir, ne zaman başlıyor, bitiyor? OY KULLANMAMA CEZASI! Yerel seçimde oy kullanmama cezası var mı, ne kadar? Seçim tarihi değişir mi? Seçim ertelenirse ne zaman, hangi tarihte yapılır? İptal durumunda yeni seçim tarihini duyuruldu! NİSAN AYI MEMUR MAAŞLARI ERKEN ÖDENECEK Mİ? 2024 Nisan ayı memur maaşları bayramdan önce yatar mı? 2024 seçim görevi iptal etme! Seçim sandık görevi iptal edilir mi? Sandık görevine gitmeyenlere ne ceza verilir? YKS BAŞVURU TARİHİ | YKS son başvuru tarihi ne zaman? YKS'ye nereden başvurulur? ÖSYM Başvuru ekranı! IC ENTERRA YENILENEBILIR ENERJI HALKA ARZ NE ZAMAN? Ic Enterra Yenilenebilir Enerji halka arz talep toplama başladı mı, ne zaman başlıyor? 2024 KPSS başvuruları ne zaman? Başvuru nereden yapılır? ÖSYM BAŞVURU EKRANI!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title