Haberler

Necip Fazıl Vefatının 30.yılında Anıldı

Küçükçekmece Belediyesi'nin ev sahipliğinde düzenlenen özel etkinlikle vefatının 30. yılında, üstat Necip Fazıl Kısakürek anıldı.

Cennet Kültür ve Sanat Merkezi'nde Küçükçekmece Belediyesi, İstanbul Medeniyet Üniversitesi, TC. Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi işbirliği ile düzenlenen "Özü Yüzden Okumak, Büyük Doğu'nun Kapakları" adlı sempozyuma ve "Üstadı Anılardan Okumak" adlı panele, Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay ve Başkan Yardımcısı Enver Şengül başta olmak üzere yazar Rasim Özdenören, İstanbul Medeniyet Üniversitesi Rektörü Hamit Okur, TC. Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Rektörü Musa Duman ve Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fatih Andı ile pek çok akademisyen ve yazar katıldı.

Programda üstat Kısakürek, Türkiye'nin yakın dönem tarihine damga vuran ve bir dergi olmaktan öte düşünce ve edebiyat okulu kimliğiyle geçmişteki yerini alan 'Büyük Doğu' dergisinin kapakları üzerinden anıldı. Seminer salonunda sergilenen Büyük Doğu dergisinin kapakları katılımcılar tarafından ilgiyle izlendi.

"NECİP FAZIL, BU ÜLKE İNSANI İÇİN BİR FENERDİ"

Kişiler ve şahsiyetler ile geçmişte atılan adımların

10 yıl sonra nelere mal olacağının ancak geriye bakılarak daha iyi anlaşılabileceğini belirten Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay, sempozyumda yaptığı açılış konuşmasında "Necip Fazıl, bu ülke insanlarının genetik kodları üzerindeki yol haritasını aydınlatan bir fenerdir"dedi.

"Necip Fazıl bir dava adamıydı. Davası adına yılmadan azimle ve güvenle hedefe kilitlenmiştir"diyen

İstanbul Medeniyet Üniversitesi Rektörü Hamit Okur da, dava adamı olmak isteyenlerin hayatı boyunca yılmadan mücadelesine devam eden Necip Fazıl'ı örnek alması gerektiğini söyledi.

"ÜSTADI KAPAKLARLA ANMAK ÇOK DİKKAT ÇEKİCİ"

Konuşmasında, "Necip Fazıl gibi bir edebiyat adamının Büyük Doğu dergisinin kapakları üzerinden ele alınması gerçekten çok dikkat çekici" diyerek Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay'a ve Küçükçekmece Belediyesi'nin yanı sıra sempozyumda emeği geçen herkese teşekkür eden Rasim Özdenören ise, Necip Fazıl'ın bir cesaret adamı olduğunu ve bunun Büyük Doğu dergisinin kapaklarına da yansıdığını söyledi.

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fatih Andı da Aziz Yeniay'a ve Küçükçekmece Belediyesi'ne teşekkür ettiği konuşmasında, "Büyük Doğu, 1943'ten, 1978'e kadar 35 yılda 512 sayılık hayatında İslami heyecan ve azmin oluşmasında Mehmet Akif'ten sonra çok önemli bir yere sahiptir."diyerek Büyük Doğu dergisinin Türk edebiyat tarihindeki önemine değindi.

"ÜSTADI ANLAMAK İÇİN KAPAK FOTOĞRAFINA BAKMAK YETERLİ"

Doç. Dr. Kenan Çağan (Afyon Kocatepe Ünv.) ise 'Büyük Doğu Kapaklarında Aktüel Politik Dil' başlıklı konuşmasında sadece kapak fotoğrafına bakarak bile Necip Fazıl'ın üslubunun anlaşılabileceğini ifade etti. Prof. Dr. Turan Koç ( İst. Sabahattin Zaim Ünv.) da 'Büyük Doğu Kapaklarında Sanat ve Estetik' konusunu işlediği konuşmasında Büyük Doğu'nun kapaklarını sanatsal yönden değerlendirdi. Sempozyumda 'Büyük Doğu Kapaklarında Batı Algısı' adlı bir konuşma gerçekleştiren Yrd. Doç. Dr. Bahtiyar Arslan (İst. Kültür Ünv.) ise, Büyük Doğu dergisinin batıyı hem eleştirdiğini hem de ona imrendiğini ifade etti.

"HAZIRCEVAPLILIĞI HERKESİ GÜLDÜRDÜ"

Sempozyum sonrasında Aydın Kahraman başkanlığında düzenlenen panelde ise, Necip Fazıl'ın mesai arkadaşları Musa Çağıl, Ali Haydar Haksal, Hüsnü Kılıç, Mehmed Niyazi ve Rasim Özdenören anılarındaki Necip Fazıl'ı katılımcılarla paylaştı. Yaptığı konuşmada Mehmed Niyazi, Necip Fazıl'ın cesaretine vurgu yaparken, Hüsnü Kılıç da "Üstat hiçbir zaman yenilgiyi kabul etmezdi. Hastalığa karşı bile bir direniş ruhuna sahipti" dedi. Rasim Özdenören ise Necip Fazıl'ın zeka kokan hazırcevaplılığını ele aldığı konuşmasında anlattığı hikayelerle katılımcıları güldürdü.

Etkinlikte katılımcılara Necip Fazıl Kısakürek'in kitapları hediye edildi. Gün boyu süren program sonunda ise Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay ve Başkan Yardımcısı Enver Şengül tarafından tüm konuşmacılara günün anlam ve önemine dair teşekkür plaketi verildi. - İSTANBUL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Küçükçekmece Belediyesi Necip Fazıl Kısakürek Rasim Özdenören Aziz Yeniay Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title