Haberler

Muhtarlar Barış İçin Beyaz Güvercin Uçurdu

Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu’nun 13’üncü İstişare ve Yönetim Kurulu Toplantısı Muş’ta yapıldı.

Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu'nun 13'üncü İstişare ve Yönetim Kurulu Toplantısı Muş'ta yapıldı. Muhtarlar ve katılımcılar, çözüm sürecine destek vermek ve kalıcı barışın sağlanması için beyaz güvercin uçurdu.

Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu'nun 13'üncü İstişare ve Yönetim Kurulu Toplantısı Muş Öğretmenevi'nde yapıldı. Toplantının açılış konuşmanı yapan Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu Başkanı Hüseyin Akdeniz, Muş'ta olmaktan mutluluk duyduklarını belirtti. Federasyon olarak bölgeye ayrı bir önem verdiklerini kaydeden Akdeniz, "Biz Milli Birlik ve Kardeşlik Projesi'ne destek vermek amacı ile Mardin ilinden başlamak kaydıyla toplantılar düzenledik. Benzer toplantıyı daha sonra Şanlıurfa'da gerçekleştirdik ve bugün de yine Doğu Anadolu ili olan Muş'tayız. Bu yola çıkarken, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'dan başladık. Bugün de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, Karadeniz, İç Anadolu, Akdeniz, Marmara ve Ege bölgeleri kaynaşma içerisindeyiz. Farklı kültürlerimizi bir mecraya oturttuk. Birbirimizi artık anlayabiliyoruz" dedi.

Barışın ancak demokratik yollarla kazanılacağına vurgu yapan Akdeniz, "Bir şeylerin artık demokratik yollarla halledilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bu kadar kanun, bu kadar yetki, bu kadar güven ortamı içerisinde siyasetin de siyasi ortam içerisinde şiddete başvurmadan yapılması gerektiğine inanıyoruz. Bin yıllık topraklarda kardeşliğimiz söz konusu. Burnumuzun ucunda olanı görüyoruz, ama biz bu değerlerimizi asla, hiç yitirmeden, 30 yılın vermiş olduğu bir yorgunluk da olsa 2 yılda çok çabuk bir kaynaşma içerisindeyiz" şeklinde konuştu.

Konfederasyon olarak sürece ilk destek veren kurumlardan biri olduklarını vurgulayan Akdeniz, "Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu, Milli Birlik ve Kardeşlik Projesi'ne ilk destek veren kurumlardan biridir. Biz hiçbir bölgeyi bir diğerinden ayırmıyoruz. Bu birliğin tutacağına eminim. Mutlaka zaman içerisinde bazı olumsuzluklar olacaktır, ama biz tabanda bu kaynaşmayı sağladıysak, eminim ki toplumun üst kesimlerine doğru da bu yansıyacaktır" ifadelerini kullandı.

Muş Belediye Başkanı Feyat Asya ise, muhtarların demokrasinin vazgeçilmezi olduğunu belirtti. Muhtarların AK Parti hükümeti tarafından başlatılan bir projeye destek vermek için Muş'ta toplanmalarının kendileri için son derece önemli olduğuna dikkat çeken Asya, "2010 yılında başlatılan barış ve kardeşlik sürecine destek vermek için ilimize gelen muhtarlarımızın bu davranışı doğu ile batının kaynaşmasına ve çözüm sürecinin ilerlemesine vesile olacaktır. Şunu hatırlatmak isterim ki toplumun barışına sizlerin katkısı normal bir vatandaşın katkısından daha fazla etki etmektedir. Sizin buradan çözüm sürecine vereceğiniz destek tüm Türkiye'de olduğu gibi dünya kamuoyunda da yankı uyandıracaktır. Sürecin ve bölge insanının sizlere ihtiyacı olduğunu unutmamanızı hatırlatarak toplantının başta ilimiz olmak üzere bölgemiz ve ülkemize hayırlı sonuçlar doğurmasını temenni ediyorum" diye konuştu.

Ağrı Belediye Başkanı Sırrı Sakık da, muhtarların, sürece verdikleri katkının çok önemli olduğuna dikkat çekti. Sakık, ayrıştırıcı olmanın hiç kimseye fayda sağlamadığını belirterek, demokrasinin en vazgeçilmez unsuru olan muhtarların süreç için bölgenin en geri kalmış illerinden birinde toplanmalarının sürece katkı sunacağını hatırlattı.

Muş Valisi Vedat Büyükersoy ise, çözüm sürecinin başlamasıyla çıkarılan yasa ve kanunlara değindi. Büyükersoy, "Türkiye'de bu alanda çok önemli değişiklikler oldu. Burada yaşamayan insanımız belki kendi özel hayatını ilgilendirmediği için dikkat etmemiş veya dikkatinden kaçmış olabilir, ama kardeşlik hukukumuzu zedeleyecek, bizi birbirimizden farklı görecek, aşağılayacak, küçük görecek ya da küçük görülmesine sebep olacak, geçmişte bir takım hatalarımız, noksanlarımız, hukuki yanlışlarımız vardı. Bu yanlışlar 12 yıl içinde düzeldi ve düzelmeye devam ediyor. Olağanüstü hal 2002 yılında kalktığı için 12 yıl diyorum. Olağanüstü halin kalkması bile çok önemli bir mihenk taşıdır. Olağanüstü hal kalkmasaydı, Demokratik Çözüm, Milli Birlik ve Kardeşlik Süreci asla başlamazdı. Adım dahi atılamazdı. Onun için bu bölgenin en büyük projesi kardeşlik hukukunun geliştirilmesi projesidir" şeklinde konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından toplu fotoğraf çekimi gerçekleştirildi ve muhtarlar kalıcı barış için beyaz güvercin uçurdu. - MUŞ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title