Haberler

    Muhalefetten Erdoğan Başvurusu

    Cumhurbaşkanı seçilmesiyle birlikte Erdoğan’ın başbakanlığının düşmesi gerektiğini savunan CHP, Yargıtay’ın başvurusunu reddetmesinin ardından konuyu Anayasa Mahkemesi’ne taşıdı.

    10 Ağustos'ta yapılan seçimlerde cumhurbaşkanı seçilen Başbakan Erdoğan, 28 Ağustos'ta Çankaya Köşkü'ne çıkana kadar başbakanlık görevini de sürdürüyor. Ancak muhalefet partilerine göre bu durum yasalara aykırı. Kesin seçim sonuçlarının açıklandığı 15 Ağustos tarihi itibarıyla Erdoğan'ın başbakanlık ve milletvekilliğinin düştüğünü öne süren CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, bu iddia ile başvurduğu Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan aldığı ret yanıtının ardından konuyu Anayasa Mahkemesi'ne taşıdı.

    Türkiye'nin seçilmiş cumhurbaşkanı eliyle kanunsuz emir ve talimatlarla yönetilen bir ülke haline geldiğini ve etkili başvuru yollarının kalmadığını belirten Kart, Anayasa Mahkemesi'ne başvurusunda "Anayasa'nın 101'inci maddesinin ve bağlı mevzuatın uygulanmaması sonucunda doğmuş olan hak ihlallerinin tespitiyle, bu ihlallerin giderilmesini" talep etti.

    MHP Resmi Gazete'yi şikayet etti

    Milliyetçi Hareket Partisi ise kesinleşen seçim sonuçlarının Resmi Gazete'de halen yayınlanmadığını hatırlatarak, Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) başvurdu. MHP, YSK'dan görevi dahilinde yasal süreci işletmesini talep etti. Parti adına başvuruda bulunan MHP Genel Başkan Yardımcısı Oktay Öztürk, ilgili yasanın YSK kararlarının en kısa süre içinde Resmi Gazete'de yayımlanmasını gerektirdiğini hatırlattı.

    Öztürk başvurusunda, "Cumhurbaşkanı seçilen Recep Tayyip Erdoğan'ın milletvekilliği ve başbakanlık görevlerinin de devam ettiği, Anayasanın 101. maddesine göre bu görevlerin son bulacağı ve yine Anayasa'ya göre seçilen cumhurbaşkanı göreve başlayıncaya kadar görev süresi dolan cumhurbaşkanının görevinin devam edeceği düşünüldüğünde, tüm anayasal kurumlar açısından bağlayıcı olan YSK kararları ve YSK'nın tüzel kişiliği Resmi Gazete yönetiminden sorumlu kişilerce gözardı edilerek siyasi iktidarın menfaatleri lehine suiistimal edildiği görülmektedir" dedi. MHP, YSK'dan Cumhuriyet başsavcılıklarına başvurarak tüm adli işlemler de dahil olmak üzere yasal sürecin işletilmesini istedi.

    Tartışma nerden çıkıyor?

    Anayasa'nın 101. maddesi 'Cumhurbaşkanı seçilenin, varsa partisi ile ilişiği kesilir ve Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeliği sona erer' diyor. Bu maddeyi muhalefet partileri kesin sonuçlar açıklandıktan sonra kişi seçilmiş sayılır diye yorumlarken, AK parti hukukçuları, yemin etmeden cumhurbaşkanı sayılmayacağı, Erdoğan'ın parti ve hükümetteki görevlerine devam edebileceği görüşlerini savunuyor.

    Kaynak: Aljazeera / Güncel

    Milliyetçi Hareket Partisi Recep Tayyip Erdoğan Yüksek Seçim Kurulu Anayasa Mahkemesi Politika Güncel Haberler

    500

    Yorumlar (1)

    cenk:

    Dünyada asla görülmemisböyle bir sacmalik iki Makama sahip olmak demekle diktaörlügümü ispat etmis oluyor

    0
    0
    yanıtYanıtla
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title