Haberler

MİT, Rehileri IŞİD'in Elinden Nasıl Kurtardı?

Güncelleme:

IŞİD'in elindeki 49 Türk Konsolosluğu çalışanının kurtarıldığı MİT operasyonunun detayları ortaya çıktı. İşte rehinelerin kurtuluşunun öyküsü...

IŞİD'in Musul'da rehin aldığı 49 konsolosluk çalışanı 101 gün sonra kurtarıldı ve vatana getirildi. Akşam gazetesi, Türkiye’yi sevince boğan operasyonun detaylarına ulaştı. 101 günlük süreç MİT Dış Operasyonlar Başkanlığı’ındaki özel tim tarafından yürütüldü. Daha önce de Afganistan, Suriye ve Lübnan’da farklı ülkelerin vatandaşlarını IŞİD’in elinden kurtaran MİT, 49 kişi için önceki operasyonların yöntemlerini inceleyerek bir yol haritası belirledi.

EN ÖNEMLİ UNSUR GİZLİLİK

MİT’in yol haritasına göre bu zor sürecin yaklaşık 1.5 ila 2.5 ay arasında bir zaman alabileceği belirlendi. Sürecin en önemli unsuru ise sabırla ve gizlilik içerisinde yürütülmesiydi. Bu nedenle sonuç alınıncaya dek bilgi sızmamasına dikkat edildi. Gizlilik yemini edildi. Özel operasyon birimi tarafından en başta aşiretler olmak üzere beş altı kanalla sürekli irtibat sağlandı.


(Başkonsolos Öztürk Yılmaz, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan dönüş uçağında böyle poz verdi.)

REHİNELERİN YERLERİ 8 KEZ DEĞİŞTİRİLDİ

Rehinelerin 5 defa alınması gündeme geldi. Hatta şoförlerle birlikte serbest bırakılmaları konuşuldu. Ancak çatışmalar nedeniyle gerçekleşemedi. Rehinelerin yeri Musul içerisinde 8 kez değiştirildi.

REHİNE TAKİBİ ARALIKSIZ SÜRDÜ

Bu değişmeler MİT tarafından sürekli takip edildi. Yetkililer takip sırasında insansız hava araçlarıyla elektronik istihbarat ve insan kaynağı olmak üzere 3 yöntem kullandı. Takip MİT’in sahadaki elemanları tarafından gerçekleştirildi.

REHİNELER İÇİN BİRE BİR GÖRÜŞMELER BAŞLADI

Sürecin sonuna yaklaşırken artık MİT yetkilileri ile IŞİD unsurları birebir görüşmeye başladı. Herhangi bir fidye pazarlığı ya da çatışmanın söz konusu olmadığı görüşmeler beklenen sonucu verdi.


(Başbakan, Başkonsolos Öztürk Yılmaz'ı alnından öptü.)

2 GÜN ÖNCE SONUÇ ALINDI

49 Türk vatandaşı için iki gün önce öğle saatlerinde sonuç alındı. Rehineler korunarak çatışmanın yaşandığı Kürt bölgesinden geçirilmeden yola çıkarıldı. 49 rehine, Şanlıurfa üzerinden Ankara'ya getirildi.

REHİNELERİN SERVEST KALMASININ HABERİNİ FİDAN VERDİ

Haberi önceki gün 23.30 sıralarında MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Bakü'de bulunan Başbakan Davutoğlu'na telefonla verdi. Fidan, yapılan görüşmelerin başarıya ulaştığını belirterek, rehinelerin sabah saat 05.00'da MİT mensupları tarafından Suriye'nin Tel Abyad kentinden teslim alınacağını iletti.

Kaynak: Haberler.Com / Gündem

Hakan Fidan Türkiye Suriye Musul Gündem Haberler

Bakmadan Geçme

Cumartesi günü eczaneler açık mı? Eczaneler Cumartesi günü saat kaça kadar açık? 20 Nisan 2024 Eczane çalışma saatleri! Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 20 Nisan dün gece deprem mi oldu? Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 20 Nisan Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Bugün hangi sınav var? Bugün ne sınavı var? 20 Nisan Cumartesi hangi sınav yapılacak? İşte ÖSYM Sınav Takvimi Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title