Haberler

Meyvesi Değil, Yaprağı Para Ediyor

Güncelleme:

MURAT KAYA - Nevşehir'de üzüm yetiştiricileri,  meyvesinden daha çok asmanın yaprağından para kazanıyor.

Ürgüp ilçesinde başlayan yaprak hasadı üzüm yetiştiricilerinin yüzünü güldürüyor. Pazarda 3 liraya satılan üzümden kar edemeyen yetiştirici, yaprağın kilosunu 8 liradan satarak aile bütçesini katkı sağlıyor.

Üzüm yetiştiricisi Asuman Öztürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 10 yıl öncesine kadar üzümün fiyatının yüksek olduğunu ancak şimdilerde ise üzümün 50-60 kuruşa alıcı bulabildiğini söyledi.

Üzümün getirisinin düşmesi nedeniyle farklı arayışlara girdiklerini aktaran Öztürk, "Üzümün kilogramı pazarda 3 liraya kadar satılırken, yaprağın ise 8 liradan satılıyor. Aradaki bu farkı çiftçiler olarak biz de çözemedik. Üzüm satışlarımızın az olması nedeniyle bizler de yaprak satışına yöneldik. Bu bölgenin üzümleri coğrafi ve toprak yapısı nedeniyle diğer bölgelere göre daha güzel oluyor" diye konuştu.

Üretici olarak üzümün kendisinden çok yaprağından faydalandıklarını  vurgulayan Öztürk, "İlkbaharda çiftçinin elinde para kalmaması nedeniyle yaprak ticaretine başladık. Sabahın 5'inde yaprak toplamaya çıkılır, en geç saat 10.00'a kadar yaprak toplama işi tamamlanır. Toplanan yapraklar bölgemizdeki doğal kayadan oyma depolarda muhafaza ediliyor" dedi.

Yaprakta ilk ürün 10 liradan satıldı

Yaprak toplama işleminin yorucu olduğunu kaydeden Öztürk, şunları kaydetti:

"Kaliteli yaprak isteyenler bizzat buraya gelerek satın alıyor. Ayrıca ilçedeki pazarlara götürüp satabiliyoruz. Bu sene ilk ürün yaprağın kilosunu turfanda 10 liradan verdim. Bu bizim için çok iyi bir para. Günlük topladığım yaprak miktarı 12 kilogram. Çiftçinin yüzü yaprakla gülüyor."

Öztürk, bölgede sadece emir türü üzüm yaprağının toplandığına dikkati çekerek, "İyi bir sarmalık yaprağın boyutu da inceliği de çok önemli. Yaprağın üzerindeki damarlar kabarık olmayacak, yaprak ince ve açık renk olacak" ifadesini kullandı.

Ağustos ayına kadar toplanabiliyor

Ürgüp Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Hüsnü Özsoy ise Nevşehir'de 182 bin dekar bağ alanı olduğunu belirterek, bunun 70 bininin Ürgüp'te bulunduğunu belirtti.

Özsoy, bin 100 ile bin 500 rakımlı bölgelerde üzüm yetiştirildiğini ve yıllık 140 bin ton üzüm elde edildiğini söyledi.

Ürgüp ilçesinde, emir, dimrit ve parmak üzümü olmak üzere üç türün yetiştirildiğini ifade eden Özsoy, sarmalık için toplanan emir üzümünün yaprağının bin 100 rakımda 21 Haziran, bin 500 rakımda ise Ağustos ayı ortalarına kadar hasat edilebildiğini kaydetti. - Nevşehir

Kaynak: AA / Güncel

Asuman Öztürk Nevşehir Ürgüp Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Hüseyin Yener kimdir? Zafer Partisi Isparta- Gönen Belediye Başkan adayı Hüseyin Yener kaç yaşında, nereli? Hüseyin Yalçın kimdir? Zafer Partisi Isparta- Gelendost Belediye Başkan adayı Hüseyin Yalçın kaç yaşında, nereli? Ercan Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Isparta- Eğirdir Belediye Başkan adayı Ercan Yılmaz kaç yaşında, nereli? Abdülkerim Akkaya kimdir? Memleket Partisi Artvin Arhavi Belediye Başkan Adayı Abdülkerim Akkaya Kaç yaşında, nereli? Adil Gürbüz kimdir? Memleket Partisi Artvin Ardanuç Belediye Başkan Adayı Adil Gürbüz Kaç yaşında, nereli? Turgay Şirin kimdir? Memleket Partisi Ardahan Çıldır Belediye Başkan Adayı Turgay Şirin Kaç yaşında, nereli? Yıldırım Öztuğ kimdir? Memleket Partisi Afyonkarahisar Dazkırı Belediye Başkan Adayı Yıldırım Öztuğ Kaç yaşında, nereli? Hüseyin Yakaryılmaz kimdir? Memleket Partisi Adıyaman Yaylakonak Belediye Başkan Adayı Hüseyin Yakaryılmaz Kaç yaşında, nereli? Hayriye Yıldız kimdir? Zafer Partisi Isparta- Atabey Belediye Başkan adayı Hayriye Yıldız kaç yaşında, nereli? Berat Doğan kimdir? Zafer Partisi Isparta- Aksu Belediye Başkan adayı Berat Doğan kaç yaşında, nereli? Oğuz Emre Gökal kimdir? Zafer Partisi Hatay- Yayladağı Belediye Başkan adayı Oğuz Emre Gökal kaç yaşında, nereli? Akaryakıt fiyatları 3 haneli rakamlara mı çıkıyor? Cumhurbaşkanlığı ne dedi? Suphi Yıldız kimdir? Zafer Partisi Hatay- Samandağ Belediye Başkan adayı Suphi Yıldız kaç yaşında, nereli? Salih Savaşlı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Reyhanlı Belediye Başkan adayı Salih Savaşlı kaç yaşında, nereli? Abdullah Kadayıf kimdir? Zafer Partisi Hatay- Payas Belediye Başkan adayı Abdullah Kadayıf kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title