Haberler

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'nun (PPK) toplantı özetinde, yurt içi nihai talebin ılımlı seyretmeye devam ettiği ve ihracatın ise küresel büyümenin zayıflamasına rağmen artış eğilimini koruduğu kaydedildi.

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'nun (PPK) toplantı özetinde, yurt içi nihai talebin ılımlı seyretmeye devam ettiği ve ihracatın ise küresel büyümenin zayıflamasına rağmen artış eğilimini koruduğu kaydedildi.

Kurulun, 18 Aralık tarihli toplantı özetinde yer alan "Para Politikası ve Riskler" başlıklı bölümünde, son dönemde açıklanan verilerin, iktisadi faaliyetin hem seviyesinin hem de kompozisyonunun beklenen doğrultuda seyrettiğini gösterdiği belirtildi.

Toplantı özetine göre, iç ve dış talep arasındaki dengelenme öngörüldüğü şekilde sürüyor. Yurt içi nihai talep ılımlı seyretmeye devam ederken, ihracat ise küresel büyümenin zayıflamasına rağmen artış eğilimini koruyor. Bu doğrultuda, toplam talep koşulları enflasyondaki düşüşü desteklerken, cari işlemler açığı kademeli olarak azalmaya devam ediyor.

Kurulun, yılın son çeyreğinden itibaren iktisadi faaliyetin daha güçlü bir eğilim sergileyeceği tahminine yer verilen özette, şunlar ifade edildi:

"Nitekim Merkez Bankası'nın yıl ortasından itibaren uyguladığı destekleyici likidite politikasının ve risk iştahındaki göreli iyileşmenin etkisiyle son dönemde güven endekslerinde ve kredi büyümesinde kayda değer bir artış gözleniyor. Dolayısıyla önümüzdeki dönemde iç talebin büyümeye daha fazla katkı yapacağı öngörülüyor. Bununla birlikte Kurul, gerek fiyat istikrarı gerekse finansal istikrar açısından kredilerin ve iç talebin sürdürülebilir oranlarda büyümeye devam etmesinin önemini bir kez daha vurguladı. Bu bağlamda, son aylarda piyasa faizlerinde gözlenen belirgin düşüşün iç talep ve krediler üzerindeki etkileri dikkatle takip edilecektir.

Kurul, işlenmemiş gıda fiyatlarındaki olumlu seyrin katkısıyla enflasyonun yıl sonunda Ekim Enflasyon Raporu tahminine kıyasla oldukça düşük bir düzeyde gerçekleşeceğini öngörüyor. Temel enflasyon göstergelerinin de maliyet ve talep yönlü unsurların desteğiyle kısa vadede aşağı yönlü eğilimini koruması bekleniyor. Ayrıca yakın dönemde enflasyon beklentilerinde iyileşme eğilimi gözleniyor. Bununla birlikte, yönetilen/yönlendirilen fiyatlar ve enerji fiyatlarındaki artışların dolaylı etkileri orta vadeli enflasyon görünümü açısından yakından izleniyor."

-"Ekonomik dayanıklılık açısından ihtiyatlı maliye politikaları kritik önem taşıyor"-

Kurul'un, sermaye girişlerinin hızlandığı mevcut konjonktürde finansal istikrara dair riskleri dengelemek amacıyla bir yandan faiz oranlarının düşük tutulmasının diğer yandan makro ihtiyati tedbirlere devam edilmesinin yerinde olacağını belirttiği toplantı özetinde, şunlar kaydedildi:

"Bu doğrultuda Kurul, finansal istikrarı desteklemek amacıyla, politika faizini sınırlı oranda düşürürken zorunlu karşılıklara ilişkin ölçülü adımların atılmasını uygun bulmuştur. Bu çerçevede, yabancı para zorunlu karşılık oranlarının ve Türk lirası zorunlu karşılıkların altın cinsinden tesis edilen dilimlerine ilişkin rezerv opsiyonu katsayısının sınırlı oranda artırılmasının faydalı olacağı değerlendirilmiştir. Ayrıca, önümüzdeki dönemde finansal istikrar açısından gerekli görülmesi halinde faiz koridorunda ölçülü bir ayarlamanın gündeme alınabileceği ifade edilmiştir."

Toplantı özetine göre, son aylarda Türkiye'ye yönelik göreli risk algılamasında iyileşme gözlense de küresel ekonomiye dair belirsizlikler sürüyor. Dolayısıyla Kurul, para politikasında her iki yönde de esnekliğin korunmasının uygun olacağını belirtti. Bu doğrultuda, alınan tedbirlerin krediler, yurt içi talep ve enflasyon beklentileri üzerindeki etkileri dikkatle takip edileceği, Türk Lirası fonlama miktarının gerekli görüldüğünde aşağı veya yukarı yönlü ayarlanacağı ifade edildi.

Kurulun para politikası stratejisini oluştururken maliye politikasına ilişkin gelişmeleri yakından takip ettiği vurgulanan özette, "Mevcut dönemde fiyat istikrarına ve finansal istikrara yönelik öngörüler yapılırken Orta Vadeli Program'da belirlenen çerçeve esas alınıyor. Dolayısıyla önümüzdeki dönemde mali disiplinin korunacağı ve yönetilen/yönlendirilen fiyatlarda öngörülmeyen bir artış gerçekleşmeyeceği varsayılıyor. Maliye politikasının söz konusu çerçeveden belirgin olarak sapması ve bu durumun orta vadeli enflasyon görünümünü olumsuz etkilemesi halinde para politikası duruşunun da güncellenmesi söz konusu olabilecektir" denildi.

Küresel konjonktürdeki belirsizliklere karşı ekonominin dayanıklılığının korunması açısından ihtiyatlı maliye politikalarının kritik önem taşıdığı dile getirilen özette, "Orta vadede ise mali disiplini kalıcı hale getirecek ve tasarruf açığını azaltacak yapısal reformların güçlendirilmesi, ülkemizin kredi riskindeki göreli iyileşmeye katkıda bulunarak fiyat istikrarını ve finansal istikrarı destekleyecektir. Bu yönde atılacak adımlar aynı zamanda para politikasının hareket alanını genişletecek ve uzun vadeli kamu borçlanma faizlerinin düşük düzeylerde kalıcı olmasını sağlayarak toplumsal refahı destekleyecektir. Bu çerçevede, Orta Vadeli Program'ın gerektirdiği yapısal düzenlemelerin hayata geçirilmesi konusunda atılacak adımlar büyük önem taşımaktadır" ifadeleri yer aldı.

(Son)

Muhabir: Murat Birinci

Yayıncı: Affan Kulunyar - İSTANBUL

Kaynak: AA / Ekonomi

Para Politikası Kurulu Merkez Bankası Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title