Haberler

Merkez Bankası Faiz İndirdi

Güncelleme:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın faizle ilgili eleştirilerinin ardından Merkez Bankası, bugün yılın ilk faiz toplantısında faizi indirdi.

Merkez Bankası Ocak ayı Para Politikası Kurulu yıllık faiz toplantısını yaptı ve kararlarını açıkladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi'nin faizle ilgili eleştirilerinin ardından Merkez Bankası, bugün yılın ilk faiz toplantısında faizi indirdi. Merkez Bankası politika faizini 50 baz puan indirerek yüzde 8,25'ten yüzde 7,5'e çekti.

Merkez Bankası, politika faizini Temmuz 2014'ten beri yüzde 8,25 düzeyinde tutuyor. Faiz koridoru ise yüzde 7,50, yüzde 11,25 seviyesindeydi.

FAİZLER İNDİ

Merkez Bankası yılın ilk PPK kararını açıkladı. Merkez Bankası politika faizini yüzde 8,25'ten yüzde 7,5'e indirdi. Merkez Bankası faiz koridoru üst bandını yüzde 11,25'te, alt bandı yüzde 7,5'te sabit bıraktı. MB gecelik borçlanma faiz oranını yüzde 10,75'te sabit tuttu.

PETROL FİYATLARI VURGUSU

Merkez Bankası'ndan yapılan yazılı açıklamada, "Sıkı para politikası duruşunun ve alınan makroihtiyati önlemlerin etkisiyle kredi büyüme hızları makul düzeylerde seyretmektedir. Dış ticaret hadlerindeki olumlu gelişmeler ve tüketici kredilerinin ılımlı seyri cari dengedeki iyileşmeyi destekleyecektir. Dış talep zayıf seyrini korurken iç talep büyümeye ılımlı düzeyde katkı vermektedir. Kurul, açıklanan yapısal reformların uygulamaya geçirilmesinin büyüme potansiyelini önemli ölçüde artırabileceğini değerlendirmiştir. Para politikasındaki sıkı duruş ve alınan makroihtiyati önlemler enflasyonu, özellikle enerji ve gıda dışı (çekirdek) enflasyon göstergelerini ve enflasyon beklentilerini olumlu yönde etkilemektedir. Ayrıca, başta petrol olmak üzere düşen emtia fiyatları enflasyondaki düşüş sürecini desteklemektedir. Bu olumlu gelişmeleri değerlendiren Kurul, bir haftalık repo faizinde ölçülü bir indirim yapılmasına karar vermiştir. Mevcut para politikası duruşu altında Kurul, enflasyonun 2015 yılının ortalarında hedefle uyumlu seviyelere geleceğini öngörmektedir. Bununla birlikte, enflasyondaki düşüşün kalıcı olması için para politikasında temkinli bir yaklaşım gerekmektedir. Bu çerçevede, önümüzdeki dönemde para politikası kararları enflasyon görünümündeki iyileşmenin hızına bağlı olacaktır. Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlar yakından izlenecek ve enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar getiri eğrisini yataya yakın tutmak suretiyle para politikasındaki sıkı duruş sürdürülecektir" denildi.

EKONOMİSTLER YANILDI

Ekonomistler Merkez bankasının herhangi bir indirim yapmasını beklemiyordu.

ERDOĞAN 'NEYİ BEKLİYORSUN' DEMİŞTİ

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, geçen hafta Merkez Bankası'nın faiz politikasını eleştirerek, "Dünyada herkes faizleri indirirken bizim merkez bankamız hala aynı yerde duruyor, inmiyor, neyi bekliyorsun sen?" eleştirisinde bulunmuştu.

FAİZ BEŞ AYDIR DEĞİŞMEMİŞTİ

Merkez Bankası politika faizini Temmuz 2014'ten beri yüzde 8,25 düzeyinde tutuyor. Faiz koridoru ise yüzde 7,50, yüzde 11,25 seviyesinde.

'GÖNÜL ALMA' İNDİRİMİ

Meksa Yatırım Analist Zeynel Balcı piyasaların beklediği oranda indirim yapıldığını belirterek kararın piyasaya etkisinin sınırlı olacağını savundu. Balcı "Son açıklanan enflasyon datasının düşmesi ve başta İsviçre olmak üzere birbiri ardına merkez bankalarının faiz indirmesi sonrası Merkez Bankası'ndan bu toplantı da faiz indirimi bekleniyordu. Bir süredir faiz indirimi konusunda telkinlerin de olduğu biliniyordu. Beklenti 50-75 baz puanlık indirimdi. 50 baz puan indirim piyasa fiyatlamasının içinde var. Kısa süreli bir etki olsa da piyasalarda kalıcı bir etki bırakması zor. Biraz da gönül alma, ne şiş ne kebap yandı türünden bir indirim oldu, dersek yeridir" diye konuştu.

Kaynak: Haberler.Com / Ekonomi

Para Politikası Kurulu Recep Tayyip Erdoğan Merkez Bankası Kobi Ekonomi Ekonomi Ekonomi Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 19 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? Fenerbahçe turu geçti mi, maç uzadı mı, penaltılara mı gitti?
500

Yorumlar (81)

DAHMET:

CUMHURBAŞKANIN DAN ALLAH RAZI OLSUN.

28
19
yanıtYanıtla
yul:

bir burasi kaldi bey efendi buraya da burnunu soktu

21
24
yanıtYanıtla
EMRE:

USTA YAPTI YINE YAPACAGINI )))))))))))

25
13
yanıtYanıtla
Yorum benMobil-IOS:

Akp ALLAH Razı olsun

15
23
yanıtYanıtla
Deve:

İsterse indirmesinler. Yoksa, başkan indimesini bilir :))))

21
10
yanıtYanıtla
Nühü:

Büyük ihtimalle ayakkabı kutuları şimdiye kadar ayakkabı kolileri haline gelip tırla taşınmaya başlamıştır.

9
16
yanıtYanıtla
mustafa:

tek adama bağlı olmak demokrasiyle bağdaşmaz. bu diktatörlüktür. gizli saklı yapılan antlaşmalar neler. terörörgütü pkk. neden yakanmıyor. binlerce şehit boşunamıydı.

12
12
yanıtYanıtla
SabahyildiziMobil-IOS:

Cumhurbaskanimiz Vatanimizi ve Milletimizi düsünüyor. Zoruna giden olabilir ama bu bizim Milletimizin zaten hosuna giden bir durus. Sonuna kadar cumhurbaskanimizin arkasindayiz insallah.

9
15
yanıtYanıtla
KREDİ ÇEKSENİZE FAİZ DÜŞTÜ:

DÜŞÜRÜN ŞUFAİZLERİ ARTIK MİLLET KREDİ ÇEKSİN BORÇLANSIN BORCUNA BORÇ KATSIN NE OLDU BU MİLLETE KREDİ ÇEKİP EV ALMAZ OLDULAR NE GÜZEL BANKADAN KREDİ ÇEKİP EV ALIYORLARDI EV SATAN AKP-LİLERDE MİLLETİN KREDİDEN GELEN PARASI İLE DOLAR ALIYORLARDI

14
9
yanıtYanıtla
Altuğ:

CUMHURBAŞKANI DEDİ İNDİRDİ DİYE HABER YAPIP BUNA İNANAN DİNGİLLER BİRAZ EKONOMİ PROGRAMI İZLEYİN.

12
10
yanıtYanıtla
Tüm 81 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title