Haberler

Merkez Bankası Başkanı Başçı Soruları Yanıtladı Açıklaması

"Eğer faizi çok sert bir şekilde eski seviyesine getirseydik, ocaktaki aynı durumu bir defa daha yaşardık.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Erdem Başçı,  "Eğer faizi çok sert bir şekilde eski seviyesine getirseydik, ocaktaki aynı durumu bir defa daha yaşardık. İki kere iki dört. Bu kesin" dedi.

Merkez Bankası, Kastamonu Ticaret ve Sanayi Odası ve Dünya gazetesi iş birliği ile Kastamonu Ticaret Odası Konferans Salonu'nda düzenlenen toplantıda "Ekonomik Görünüm ve Para Politikaları" konulu sunum yapan Başçı, sunumun ardından analistlerin, gazetecilerin ve iş adamlarının sorularını yanıtladı.

Başçı, "Avrupa Merkez Bankası'nın muhtemel paketinin büyüklüğünün ne olacağını bekliyorsunuz? Bunun Türkiye'ye etkileri ne olabilir?" şeklindeki soru üzerine, onların herhangi bir açıklama yapmadan kendisinin bir açıklama yapma yetkisinin bulunmadığını söyledi. Avrupa bankalarının genelde Türk bankalarını finanse ettiğini anımsatan Başçı, Avrupa bankalarının finansman imkanı ne kadar kolaylaşırsa Türkiye'deki bankaların da dış finansman imkanının o kadar rahatlayacağını vurguladı.

"Faiz koridorunun simetrik olması tüketici açısından ne anlama geliyor, mevduatı daha değerli kılmak adına planladığınız önlemler var mı?" sorusu üzerine Başçı, şunları kaydetti:

"Enflasyon eğer bugün 5 beklense, faizler çok cazip. Ama enflasyon 7 beklense daha az cazip, enflasyon 10 beklense pek de cazip değil. Biz mutlaka ikna edeceğiz ki bu enflasyon düşecek. Bir numaralı tedbir bu. Onun dışında tüketicilerin bizim faiz koridorlarıyla alakaları yok, onları ilgilendirmez."

"Türkiye'de proje kredilerinin tamamına yakını yabancı para cinsinden alınıyor"

"Kredi değerlendirme kurumlarının son dönemde artan, bankaların dış sağlamasının yurt dışı bağımlılığını ortaya koyduğu söylemini nasıl değerlendiriyorsunuz? Özellikle proje kredilerinde bankaların rol alması risk yaratıyor mu?" şeklindeki soruya Başçı, "Türkiye'de proje kredilerinin tamamına yakını yabancı para cinsinden alınıyor. Merkez Bankası'nın uyguladığı politikaların doğrudan doğruya bir etkisi yok. Yurt dışından sağlanan kredi ister uluslararası kuruluşlar kanadından sağlansın isterse uluslararası bankalardan sağlansın uzun vadeli yabancı para cinsinden kredilerdir. Bu tür krediler alınabilir ve bunların maliyetleri de oldukça düşük. Bizim arzu ettiğimiz bu tür projelerde artık Türk parasıyla da finanse edilsin" şeklinde cevap verdi.

Erdem Başçı, "Faizi ocak ayında neden kuvvetli artırdınız, kademeli bir şekilde indiriyorsunuz?" sorusunu, "Eğer faizi çok sert bir şekilde eski seviyesine getirseydik, ocaktaki aynı durumu bir defa daha yaşardık. İki kere iki dört. Bu kesin" diye yanıtladı.

"Takipteki kredilerin artışı hakkında bir önlem gündemde mi? Bu nedenle bankacılık sektörü yakın bir zamanda sıkıntıya düşer mi?" sorusu üzerine, Başçı, "Tüketici kredilerinin büyüme hızı aşağıya geldi, bu bizim arzu ettiğimiz bir şeydi. Burada yaşlanma etkisi diye bir unsur var. Tüketici kredilerinin büyüme hızı yavaşladığı zaman ortalama bir alacağın yaşı artar. Sadece istatistiksel olarak burada bir miktar artış olması doğal. Burada hiçbir sorun görünmüyor. Herhangi bir tedbire ihtiyaç yok" dedi.

"Türk parasıyla ihracat yapılabilir mi, yapılamaz mı?" diye incelediklerini aktaran Başçı, "Malezya başlamış, Çinli başkanı dinledik, oralarda başlamışlar ama çok küçük. Ben Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı olarak Türk Lirası'yla ihracatı tercih ederim" sözlerine yer verdi.

"İhtiyaç kredilerinin risk ağırlığı yüzde 100'de"

"Enflasyon programının 2015 yılı için emlak projelerine etkisi ve inşaat sektörüne vereceği yönün ne olacağı, gıda enflasyonunu düşürmeye yönelik tedbirlerin hayata geçirilmesinin ne zaman ve ne sürede olacağı, en olası, en efektif tedbirlerin ne olduğu, hissedarlara önerileri ya da bu hisselerin bankalarca satın alınmasının düşünülüp düşünülmeyeceğinin" sorulması üzerine Başçı, şunları kaydetti:

"Konut piyasasında finansman Türk Lirası bazında oluyor. Konut kredileri Türk Lirası olarak veriliyor. Onların faiz oranları ihtiyaç kredilerine göre çok düşük. Fakat yaşadığımız iki raunt türbülans sonrasında konut kredisi faizlerinde bir artış olmuştu. En son normalleşme adımları atıldıktan sonra burada hafif de olsa düşüşler başladı. Çok hafif de olsa yavaş yavaş kredi bakiyesinde bir kıpırdanma olabilir. Konutlarda risk ağırlığını yüzde 50'de tutuyor. Konut kredilerini teşvik edici bir konumda. İhtiyaç kredilerinin risk ağırlığı yüzde 100'de."

Başçı, konuşmasını şöyle sonlandırdı:

"Gıdayla ilgili olarak doğrudan doğruya sadece biz enflasyonu düşürelim diye değil, Ekonomik Koordinasyon Kurulu'nda alınan karar. Çok değişik alanlarda Türkiye için fırsatlar var, zorluklar var. Merkez Bankası'nda özel hissedarlarımız var. Zaman zaman yanlış şekilde medyada da dile getiriyorlar. Zannediliyor ki 'Merkez Bankası'nın sahipleri var, hazine dışında. Bunlarda çok ciddi şekilde temettü alıyor'. Hayır. Merkez Bankası'nın özel hissedarları temettü falan almıyorlar. Kanunla gelen bir sınır var. Toplam temettü bin 500 Türk Lirası'nı geçmiyor. 6 bin 400 civarında, 450'si vefat etmiş hissedarımız var. 6 bin küsur kişiye bin 500 Türk Lirası gibi bir şey. Çoğu da almaya gelmiyor zaten. Kuruş mertebesinden bir şey. Bizim hissedarlar sadece ve sadece Merkez Bankası'nın kurucu hissedarları olmaktan onur duyuyorlar, çerçeveletip duvarlarına asıyorlar, torunlarına gösteriyorlar. Bizim temettüden onlara herhangi bir para gitmiyor. Bizim bütün kazancımız önce Kurumlar Vergisi ödüyoruz, ondan sonra kalan kısmını hazineye aktarıyoruz."

- Kastamonu

Kaynak: AA / Ekonomi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Merkez Bankası Erdem Başçı Kastamonu Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title