Haberler

Medeniyetimizin Öznesi Türkçe: Fırsatlar ve Tehditler" Çalıştayı

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Erdem: "Yabancı dillere karşı özenti, iş adamları ve esnafımızı etkiliyor.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ekrem Erdem, yabancı dillere karşı özentinin iş adamları ve esnafı etkilediğini belirterek, "Üretilen mal ve ürünlerin isimlerinde, ticari unvan ve adlarda, yabancılaşma artmakta" dedi.

Erdem, Malta Köşkü'nde AK Parti Ar-Ge Başkanlığı tarafından düzenlenen "Medeniyetimizin Öznesi Türkçe: Fırsatlar ve Tehditler" konulu çalıştayda yaptığı konuşmada, dilin insanlığın varolduğu günden bugüne kadar en çok tartışılan konulardan olduğunu söyledi.

Milletin kimliğini oluşturan, onu diğer milletlerden ayıran ve kendine özgü kılan en önemli aracın kültür olduğunu anlatan Erdem, "Kültür, bir milletin yaşayış ve düşünüş tarzıdır. Her millet, kendine özgü bir kültüre sahiptir. Milli kültürün doğması, kuşaktan kuşağa aktarılması da dil ile olur. Dil sayesinde atalarımızın binlerce yıllık tecrübe ve birikimlerinden faydalanmaktayız" diye konuştu.

Erdem, dilin mükemmeliyet ve zenginliği ölçüsünde duygu ve düşüncenin tam olarak anlatılabileceğini dile getirerek, şöyle devam etti:

"Büyük medeniyetler, yüksek düzeyde dilin varlığıyla kurulabilir. Dolayısıyla yüksek bir kültür seviyesine erişebilmek için yüksek seviyede kültür diline sahip olmak gerekir. Dil varlığını zenginleştiremeyen toplumlar, güçlü bir gelecek kuramaz. Dilini geliştiremeyen, yabancı dillerin istilasından koruyamayan milletler, milli kültür oluşturamaz. Milli kültürün en önemli unsuru, hiç şüphesiz dildir. Dilde başlayan yozlaşma, yabancılaşma, dille sınırlı kalmayarak zamanla tüm değerlerin yok edilmesine sebep olur. Bir milletin dili bozulursa kültürü de bozulur, sanat, edebiyat ve fikir sahalarında çöküntüler meydana gelir. Dili yozlaşan, toplum hayatında, bilim ve eğitimde geri plana düşer. O devletin ekonomik ve askeri gücü, ayakta kalmak için yeterli olmaz."

- "Türkçe'ye hak ettiği özeni göstermek, Türk milletinin görevdir"

Günümüzde dile gereken önemin verilmediğini, onun korunması, kültür taşıyıcı olarak gelecek nesillere aktarılmasında hassasiyet gösterilmediğini vurgulayan Erdem, yabancı kelime kullanmanın artık sıradanlaştığını, bu durumun kimse tarafından yadırganmadığını anlattı.

Erdem, Türkçeleşmiş bazı yabancı ve öz Türkçe kelimelerin bile yabancı dil kurallarına göre yazıldığına dikkati çekerek, "Kasaba 'casaba', gazino 'casino', paşa 'pasha' diye yazılırken, kuaför kelimesinin de 4-5 farklı şekilde yazıldığını görmek mümkün. Bu noktada bir kelime birliği bile yok. Daha vahim olanı ise bazı yabancı kelime düşkünleri, Ankara'nın ismini bile değişik şekillerde yazabiliyor. Mayhoş bile İngilizce yazılıyor ama okunduğu zaman 'mayhoş' şeklinde okunuyor. Artık buna 'dur' demenin zamanı geldi. Yabancı dillere karşı özenti, iş adamları ve esnafımızı etkiliyor. Üretilen mal ve ürünlerin isimlerinde, ticari unvan ve adlarda, yabancılaşma artmakta. Şehirlerimizdeki cadde ve sokakları dolaştığımızda dil kirliliğinin hangi boyutlara ulaştığını görüyoruz. Dildeki yabancılaşmayla ilgili şikayetler, en çok tabela kaynaklı geliyor. Bana göre tabela, bir netice. Biraz ilgilendiğimiz zaman, dile yönelik sıkıntıların derinde olduğunu görüyoruz. Ben bir tabeladan daha çok, 'ef'i önemsiyorum. F'ye 'ef' demek, dilin bittiği yer aslında" değerlendirmesinde bulundu.

Türkçe'nin fakirleştirildiğini aktaran Erdem, "Türkçe bilinmiyor, kimsenin bilmek diye bir derdi yok. En acısı ise okullarda sevilmeyen derslerden biri, Türkçe. Anadilini sevmeyen bir kimsenin eğitim, iş ve aile hayatında başarı şansı var mıdır? Bu kötüye gidiş, dilimizin gücünü bilmemekten ve milli bilincimizin dil ile olan ağının giderek zayıflanmasından kaynaklanmaktadır. Türkçe'ye hak ettiği özeni göstermek, Türk milletinin görevdir" ifadelerini kullandı.

Erdem, okul öncesinden yüksek öğretime kadar dil eğitimiyle ilgili gerekli tedbirlerin alınması ve öğrencilere iyi bir dil bilinci verilmesini hedeflediklerini, çalıştay kapsamında bu konuların konuşulacağını ve ardından bir bildiri oluşturulacağını sözlerine ekledi.

Çalıştaya, AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Zeynep Karahan Uslu, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Davut Dursun, Türk Dil Kurumu (TDK) Başkanı Mustafa Kaçalin, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Derya Örs, UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Öcal Oğuz, yazar Rasim Özdenören ile Beşir Ayvazoğlu, gazeteci-yazar Doğan Hızlan da katıldı. - İstanbul

Kaynak: AA / Güncel

Ekrem Erdem Ak Parti Malta Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Survivor Damla elendi mi? Survivor Damla gitti mi 24 Nisan 2024? Trabzonspor Karagümrük maçı CANLI izle! 24 Nisan TS Karagümrük ZTK maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Sandık Kokusu 20. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 24 Nisan Sandık Kokusu yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Taş Kağıt Makas 9. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 158 Nisan Taş Kağıt Makas yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kuruluş Osman 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 24 Nisan Kuruluş Osman yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Bir Sevdadır 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 24 Nisan Bir Sevdadır yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? OKC Thunder NO Pelicans NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 25 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Survivor Düello oyununu kim kazandı? 24 Nisan Çarşamba 2024? Survivor kim elendi? 24 Nisan Çarşamba Survivor'da kim elendi? Survivor eleme adayları kim? 24 Nisan Çarşamba Survivor potada kimler var? #129300 Kaç öğretmen atanacak? Atanacak öğretmen sayısı belli oldu mu? Bakan Tekin duyurdu Survivor kim kazandı? 24 Nisan Çarşamba Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Görümce nerede çekildi? Görümce filmi konusu nedir, oyuncuları kimlerdir? Görümce hangi il ve ilçede çekildi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title