Haberler

Mazlumun Kimliğine Mi Bakılıyor?

Güncelleme:

Suriye'deki savaştan kaçarak Urfa'ya sığınan 22 kişilik aile, Kürt kimliklerinden dolayı kendilerine kimsenin yardım elini uzatmadığını iddia etti.

Suriye'de yaklaşık üç yıl önce başlayan iç savaş tüm şiddetiyle devam ederken, devreye giren Irak Şam İslam Devleti ( İŞİD) örgütünün kanlı saldırılarını arttırmasıyla siviller açısından daha da tehlikeli günler yaşanmaya başladı. Telhamut, Süleyman Şah, Birecik, Harran ve Viranşehir kamplarında kalan 200 bin kişinin yanı sıra kendi imkanları ile temin ettikleri ev, baraka veya çadırlarda yaşayanlarla birlikte Suriyeli sığınmacı sayısı 500 bini aştı. Resmi kurumlar ve halkın yardım ettiği Suriyeli sığınmacı sayısı da azımsanmayacak kadar çok. Ancak hala yardımın ulaşmadığı veya az ulaştığı aileler de mevcut. Bunlardan birisi de IŞİD'in kanlı saldırılarından güçlükle kaçarak kurtulan 22 kişilik Berekat ailesi. Halep'in Şeyh Maksut Mahallesinden kaçarak günlerce yaptıkları yolculuktan sonra Şanlıurfa'ya yerleşen aile, sadece 46 yaşındaki Ferid Berekat'ın ayakkabı boyacılık yaparak kazandığı parayla geçinmeye çalışıyor.

'KÜRT OLDUĞUMUZU ÖĞRENİNCE YARDIM GELMEDİ'
Berekat ailesi, Halep'teki çatışmadan kaçtıktan sonra Efrîn'e sığındıklarını, kocası öldürülen gelin ve üç çocuğunu burada bıraktıklarını geriye kalan 22 kişinin de Öncüpınar Sınır Kapısı üzerinden Kilis'e geçtiklerini söyledi. Ferid Berekat, annesi, oğlu ve torunu ile Kilis'ten de Urfa'ya geldiklerini, ancak Arap göçmenlerin yoğunlukta kaldığı çadır kamplara gitmediklerini ifade etti. Topçu Meydanında bulunan adeta harabe üç odalı bir eve aylık 200 lira kira karşılığında yerleştiklerini kaydeden Ferid Berekat, geçen yıl ilk geldiklerinde yardım alabilmek için muhtarlığa ve belediyeye başvurduklarını ancak herhangi bir yardım alamadıklarını söyledi. Berekat, "Geçen yıl önce muhtara gittik. Daha sonra belediyeye. Orada bizim Arap olduğumuzu zannedip yardım edeceklerini söylediler. Kürt olduğumuzu öğrenince 'Gidin 10 gün sonra biz size haber veririz' dediler ama yedi aydır kimseden hiçbir yardım gelmedi. Burada komşuların, hayırseverlerin yardımıyla geçinmeye çalışıyoruz" dedi.

'KÜRT'ÜZ DİYE YENİDEN AÇLIĞIN PENÇESİNE DÜŞTÜK'
Berekat ailesinin en yaşlı üyesi 70 yaşındaki Gulê Berekat ise, "Çeteciler evimizi başımıza yıktı. Nereye gideceğimizi bilemedik. Tarlamızı, her şeyimiz bırakıp geldik. Günlerce yol yürüdük. Hayırseverlerin verdiği elbiseleri giydik. Savaştan, açlıktan kaçtık ama burada açlığın eline yeniden düştük. Kürt'üz diye zulmettiler bize ama Kürtler bir gün kazanacaktır ve biz yeniden evimize döneceğiz" diye konuştu.

BUCAK: KÜRTLERE ŞÜPHELİ GÖZLE BAKILIYOR
Gazete İpekyol'da daha önce yayınlanan haberdeki üç yaşındaki Ferit ve ailesi olan Berekat ailesinin mağduriyetinin giderilmesi için çalışma başlattıklarını kaydeden Şanlıurfa Barosu Başkanı Ali Fuat Bucak, mültecilerin mülteci haklarından yararlanamadığını belirtti. Sığınmacıların statülerinin bulunmadığını, resmiyette mülteci olarak kabul edilmediğini, misafir olarak kabul edildiklerini söyleyen Bucak, "Misafir oldukları için herhangi bir hakları bulunmuyor. Cenevre Sözleşmesi imzalanmadığı için Türkiye'nin doğusundan gelen misafirler mülteci olarak kabul edilmiyor. Bu sebeple kendilerine devlet ne verirse onunla yetinmek zorundalar. Kamplarda yer olmadığı için özellikle Kürt kökenli misafirler kent merkezinde barınmak zorunda kalıyor. Zaten Kürt mültecilere PYD ve PKK ile ilişkileri var mı diyerek şüpheli bir gözle bakılıyor ve ayrımcılık yapılıyor. Şehir merkezinde 50-70 bin civarında mülteci var. Kayıt ettirmişler kendilerini ama o da sadece sağlık alanında yararlanıyorlar. Eğitim ve diğer hiçbir haktan yararlanmıyorlar." dedi.

'DEVLET YAPAMIYORSA STK'LARA ENGEL OLMASIN'
Belediyelerin de mültecilerle ilgili ciddi hiçbir girişiminin bulunmadığını ifade eden Bucak, "Belediyenin bir takım adımlar atması gerekiyor. Tek tek şahısların, kurumların yapacağı yardım eksik kalıyor. Kaç kişiye yetişebilir. Devlet eğer bunu yapamıyorsa gelen STK'lara zorluk çıkarmaması gerekiyor. Dışarıdan gelen STK'lar Urfa'da yer tutup mültecilere yardım etmeye çalışıyorlar. Ancak dışarıdan gelen STK'lara da bir çok zorluk çıkartılıyor ve misyoner şüphesiyle yaklaşılıyor. STK'lara kolaylık sağlansa dışarıdan bir çok sivil toplum kuruluş burada yaşayan sığınmacılara maddi ve sosyal anlamda büyük yardım sağlayabilirler. Buraya yabancılar dolmasın diye devlet refleksi devam ediyor" şeklinde konuştu.

'MÜLTECİLERE YÖNELİK ÖTEKİLEŞTİRME VAR'
Kent merkezinde yaşayan mültecilere empati yapılmadan ötekileştirme politikası izlendiğini belirten Bucak, mültecilerin suça bulaşmasına ilişkin ise şöyle konuştu: "Fuhuş, gasp ve hırsızlık ortaya çıktı. Bu suçlar sadece mültecilere mal edilmemelidir. Bu insanlara ciddi bir yardım yapılmazsa aç bırakılırsa her insanın başvuracağı bir olaydır hırsızlık, gasp veya fuhuş. Ama öncelikli olan onları bu duruma sürükleyen sebeplerdir. Tüm bu yaşananlardan dolayı mültecilere yönelik bir ötekileştirme var. Bu şehirde özellikle empati yapıp anlamaları lazım. O insanların barınacak hiçbir yerleri yok buraya gelmeye mecbur kalmışlar. Mültecilik yalnız Suriyelilere mahsus değil herkesin başına gelebilir."

Bucak, Şanlıurfa Barosu'nun insani yardımların yanı sıra mültecilerin haklarının korunmasına yönelik çalışmalar da başlatıldığını dile getirdi.
(Kaynak: Gazeteipekyol)

Kaynak: Temsilci / Yerel

Süleyman Şah Suriye Bucak Işid Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 19 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? Fenerbahçe turu geçti mi, maç uzadı mı, penaltılara mı gitti?
500

Yorumlar (2)

kemal arazkemo@hotmail.com:

Terbiyesiz yalancılar. Suriyeyi bu fitnelerinizle yakıp yıktınız. Şimdide ülkemde bu çirkince propagandayı yapıyorsunuz. Şanlıurfa'da hiç kimse Suriyelilerin kimliğine bakıp yardım yapmıyor. Türkiyeli Arap, Kürt, Türk kökenli vatandaşlar Suriyeliler için elinden geleni yapıyor. Çadırkente neden müracaat etmediğinizi de herkes biliyor. Eğlence ve oynaşa alışmış olan Siz Suriyeliler çadırkenti boğucu buluyormuşsunuz. Çadırkente yerleştirmek istediklerimizin söyledikleri şeydi bu. Neyse inşallah bu fitnecilikten vazgeçersiniz. Çünkü bunun gerçek olmadığını herkes biliyor.

1
0
yanıtYanıtla
Mehmetmaceraci63@hotmail.com:

Eee bu ülkede insanlar dinine, ırkına, rengine, cinsiyetine, ismine göre ayrılır. Biz müslüman demokratik bir ülkeyiz. Anlayana....

0
1
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title