Haberler

Mavi Balina Deniz Tatbikatı Başladı

2014 Mavi Balina Deniz Tatbikatı, Türk Deniz Kuvvetlerinin ev sahipliğinde Aksaz Deniz Üssü'nde başladı.

Güney Kıbrıs Rum Kesimi ile İsrail'in enerji hamlesi başlattığı Doğu Akdeniz'de Türk Deniz Kuvvetleri uluslararası bir tatbikat gerçekleştirmesi dikkat çekti. İlk gün basına ve gözlemci ülke temsilcilerine verilen brifingde, tatbikatın amacının dost ülkelerle askeri iş birliğini geliştirmeye yönelik bir tatbikat olduğu, kesinlikle Doğu Akdeniz'deki sıcak gelişmelerle ilgisi bulunmadığı açıklandı.

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nın planlı tatbikatlarından olan Mavi Balina-2014 Tatbikatı'nın 4'üncüsü, 12 ülkenin katılımı ile gerçekleştiriliyor. Liman faaliyetlerinin icra edildiği ilk günde Aksaz Deniz Üs Komutanlığı'nda demirli Türkiye'nin ikinci milli savaş gemisi 'Büyükada korvetinde gözlemci ülkelere ve basına brifing verildi. Donanma Komutanı Koramiral Veysel Kösele ve Aksaz Deniz Üssü Komutanı Tuğamiral Gökhan Polat'ın da katıldığı brifingde, tatbikatın önemi, amacı ve safhaları hakkında bilgi verildi. Deniz Kuvvetleri Güney Görev Grup Komutanı Tuğamiral Cihat Yaycı tarafından verilen brifingte, Mavi Balina-2014'ün denizaltı savunma harbi eğitimi ihtiyaçları da dahil olmak üzere, deniz harekatının gerektirdiği eğitim ihtiyaçlarını karşılayabilen ve Türkiye ev sahipliğinde 2 yılda bir icra edilen bir davet tatbikatı olduğunu ifade etti.

Tatbikatın, 6-14 Kasım'da Türkiye ile dost ve müttefik ülke deniz kuvvetleri unsurlarının katılımıyla çok uluslu olarak gerçekleştirildiğini vurgulayan Yaycı, tatbikatla, koordineli denizaltı savunma harbi eğitimleri icra etmek, dost ve müttefik deniz kuvvetleri unsurları arasındaki karşılıklı iş birliğini ve birlikte çalışabilirliği geliştirmenin amaçlandığını sözlerine ekledi. Türkiye dahil 12 ülkenin yakın ilgi göstermesi ve yüksek katılım oranı sağlanmasının, bu tatbikatın eğitim değerinin ne kadar yüksek olduğunu gösterdiğini kaydeden Yaycı, tatbikatın 2 yıl öncesinde planlandığını ve Doğu Akdeniz'deki, Güney Kıbrıs kaynaklı gerilimle alakalı olmadığını bildirdi.

TATBİKATA TÜRK MÜHENDİSLERİN TASARIMI GEMİLERİMİZ KATILIYOR

Brifingin yapıldığı TCG Büyükada'nın tamamen Türk Deniz Kuvvetleri'nin mühendisleri ve Türkiye Cumhuriyeti'nin kendi imkanlarıyla üretildiğini ifade eden Yaycı, "Heybeliada sınıfı olan bu korvet, son derece modern bir savaş gemisi yapabileceğimizin en güzel göstergesi. Kendi yaptığımız gemiyle tatbikatta yer almak bizim için büyük bir onur ve gurur vesilesi. Ayrıca bu gemide Türk mühendislerinin ürettiği son derece üstün özelliklere sahip sonar sistemi kullanılıyor" şeklinde konuştu.

TATBİKAT 4 AŞAMADA GERÇEKLEŞECEK

Mavi Balina-2014 Tatbikatı, 4 safhada gerçekleştirilecek. Tatbikatın ilk safhası limanda icra edilecek eğitim öncesi toplantıları ve sosyal etkinlikleri kapsıyor. Entegrasyon eğitimlerinden oluşan tatbikatın ikinci safhasında unsurların koordineli denizaltı savunma harbi, denizaltı ve deniz hava harekatı icra edilecek. Tatbikatın bu safhasında katılımcılara gerçekçi koşullarda eğitim imkanı sağlanacak. Tatbikatın üçüncü safhasında jenerik senaryoya dayalı serbest oyun, son safhada ise Antalya'da liman ziyareti yapılacak.

TATBİKATA KATILAN UNSURLAR

Tatbikatta, Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı gemilerinin yanı sıra NATO kuvveti olarak NATO Daimi Deniz Görev Grubu-2 (SNMG-2), ABD ve Pakistan deniz kuvvetleri unsurları iştirak ediyor. NATO Deniz Komutanlığı'ndan TCG Kemalreis, USS Leyte Gulf, FGS Neidersachsen, ESPS Juan de Borbon, ESPS Reina Sofia ve HMCS Toronto kruvazörleri ve fırkateynleri, ABD Deniz Kuvvetleri'nden USS Cole muhribi ve bir deniz karakol uçağı, Pakistan Deniz Kuvvetleri'nden PNS Alamgir fırkateyni ve bir deniz karakol uçağı, NATO Deniz Komutanlığı'ndan süratli analiz timi tatbikatta yer alıyor. Ayrıca Pakistan, Azerbaycan, Bahreyn, Bangladeş, Gürcistan, Kuveyt ve Lübnan'dan 10 gözlemci tatbikatta bulunuyor.Tatbikatta denizaltı savunma manevraları yapılması planlanırken, vurucu gücü ise Türkiye oluşturacak. - MUĞLA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Doğu Akdeniz Cihat Yaycı Pakistan Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır? Yarın okullar tatil mi? 29 Mart Cuma günü okullar tatil edildi mi, kaç gün tatil edildi? SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI 2024: Seçim yasakları nelerdir, ne zaman başlıyor, bitiyor? OY KULLANMAMA CEZASI! Yerel seçimde oy kullanmama cezası var mı, ne kadar? Seçim tarihi değişir mi? Seçim ertelenirse ne zaman, hangi tarihte yapılır? İptal durumunda yeni seçim tarihini duyuruldu! NİSAN AYI MEMUR MAAŞLARI ERKEN ÖDENECEK Mİ? 2024 Nisan ayı memur maaşları bayramdan önce yatar mı? 2024 seçim görevi iptal etme! Seçim sandık görevi iptal edilir mi? Sandık görevine gitmeyenlere ne ceza verilir? YKS BAŞVURU TARİHİ | YKS son başvuru tarihi ne zaman? YKS'ye nereden başvurulur? ÖSYM Başvuru ekranı! IC ENTERRA YENILENEBILIR ENERJI HALKA ARZ NE ZAMAN? Ic Enterra Yenilenebilir Enerji halka arz talep toplama başladı mı, ne zaman başlıyor? 2024 KPSS başvuruları ne zaman? Başvuru nereden yapılır? ÖSYM BAŞVURU EKRANI! Seçmen kağıdı olmadan oy kullanılır mı? Seçmen kağıdı, oy kullanırken gerekli mi? Oy kullanırken gereken belgeler neler?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title