Haberler

Manisa Adliyesi Önünde '14 Aralık' Protestosu

Manisa Adliye Sarayı önüne toplanan yüzlerce kişi, 14 Aralık operasyonunu ve gözaltı işlemlerini protesto etti. Demokrasi Nöbeti adı altında düzenlenen etkinliğin gözaltına alınan kişiler serbest bırakılıncaya kadar süreceği belirtildi. Topluluk adına basın açıklaması yapan Manisa Baro Başkanı Zeynel Balkız, teşebbüs ile ifade ve düşünce hürriyetinin ihlal edildiğini söyledi.

Demokrasi Nöbeti adı altında Adliye Sarayı'nın önüne gelen yaklaşık 500 kişi, 14 Aralık operasyonunu ve gözaltı işlemlerini "Özgür Basın Susturulamaz" sloganlarıyla protesto etti. Manisa Baro Başkanı Zeynel Balkız ile yönetim kurulu üyelerinin de destek verdiği topluluğun ellerinde çeşitli pankarlar ile Zaman Gazetesi taşıdığı görüldü.

Topluluk adına basın açıklamasını yapan Baro Başkanı Balkız; bir hukuk devletinin teşebbüs, inanç, ibadet, fikir ve düşünce hürriyeti temelleri üzerine oluşturulduğunu söyledi. Baro Başkanı Balkız, "Dünya standardında evrensel ölçülere göre bir hukuk devletinde olması gereken üç temel hürriyet vardır. Birincisi, teşebbüs hürriyetidir. Bir hukuk devleti içerisinde herkesin dilediği bir şekilde, dilediği eşitlik dairesi içerisinde hür türlü işi yapma ve yapabilme hürriyetidir. Tabi ki yasal boyutlarda. İş kurma, sanayi, ticaret, hizmet sektörü ve ne olursa olsun. İkinci temel hürriyet, bu ülkede yaşayan insanların inançlarını ve ibadetlerini hiçbir baskı ve tereddüt duymadan kendi kimlikleri, inanç ve düşünceleri ile aktarmaları, yaşamalıdır. Bu inanç ve ibadet hürriyetidir. Üçüncü hürriyet ise fikir ve düşünce hürriyetidir. Herkesin bu ülkede geçerli olan hukuk nizami, anayasa ve kanunlar çerçevesinde düşündüklerini hiçbir baskı ve tehdit altında kalmadan ifade etmeleri, ortaya koymalarıdır. Eğer üç temel hürriyeti, bünyesinde barındırmayan bir devlet veya hukuk nizamı varsa biz bunları evrensel anlamda objektif bir hukuk devleti olarak nitelendirmemiz mümkün değildir" diye konuştu.

İKİ 'HÜRRİYET' İHLAL EDİLMİŞ

Operasyon ile iki temel hürriyetin ihlal edildiğini söyleyen Baro Başkanı Balkız, "Dünkü operasyonlarda bu temel hürriyetlerden ikisinin ihlal edildiğini görüyoruz. Bir medya grubunun genel yayın yönetmeni iki kişinin alınması 'Teşebbüs hürriyetinin, aynı şekilde yazılarında, senaryolarından ve düşünlerini ifade etmelerinden dolayı başka kişilerin alınması 'ifade ve düşünce hürriyeti'nin ihlali niteliğini taşımaktadır. Biz bu ülkede iktidarı ve muhalefeti ile bu ülkede yaşayan insanlarıyla dünyada Türk milletine yaraşır özgür insanların yaşadığı bir hukuk devletinin varlığına inanıp sürdürmek istiyoruz. Bu bakımdan bugün yapılan işlemler bir hukuk ihlali olarak görülüyorsa da halkın kendi dinamikleri Türk milletinin genlerinde olan hürriyetçi tutumu bu engelleri de en kısa zamanda aşacak. Böylece Türkiye bizim de ve dünyanın da arzu ettiği hukuk devleti olma yolunda emin adımlarda ilerleyecektir. Ben milletimize güveniyorum. Yargıya da güveniyorum. En kısa zamanda bu arkadaşların adaletin tecellisi ile yine aramızda olmaları umuyorum" dedi.

Açıklamanın ardından toplanan grup sloganlar atarak dağıldı. Demokrasi Nöbeti kapsamında, gözaltına alınanlar serbest bırakılıncaya kadar, her gün adliye önünde eylem yapılacağı açıklandı. - Manisa

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Zeynel Balkız Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title