Haberler

Liselilerden Beyaz Bastona Duyarlılık Yürüyüşü

Liselilerden beyaz bastona duyarlılık yürüyüşüSAMSUN - Bafra Anadolu Lisesi öğrencileri "Beyaz Bastona Özgürlük Projesi" kapsamında Bafra Görme Engelliler Derneği üyeleri ile duyarlılık yürüyüşü yaparak, "Bafra'daki Engellerimiz" adlı fotoğraf sergisi açtı.

Liselilerden beyaz bastona duyarlılık yürüyüşü

SAMSUN - Bafra Anadolu Lisesi öğrencileri "Beyaz Bastona Özgürlük Projesi" kapsamında Bafra Görme Engelliler Derneği üyeleri ile duyarlılık yürüyüşü yaparak, "Bafra'daki Engellerimiz" adlı fotoğraf sergisi açtı.

Bafra Anadolu Lisesi önünden Cumhuriyet Meydanı'na kadar süren duyarlılık yürüyüşüne Bafra Görme Engelliler Derneği üyeleri ve sivil toplum üyeleri de katıldı. Yürüyüş esnasında Bafra Anadolu Lisesi öğrencileri Gençlik Caddesi'nde görme engellilerin hayatını kolaylaştırmak için cadde üzerindeki kaldırımlarda bulunan sarı renkli kabartma şeritlerini işgal eden vatandaşları uyararak masa ve sandalyeleri kaldırmalarını istedi. Bu isteğe olumlu cevap veren vatandaşlar öğrencilere bu duyarlı davranışlarından dolayı teşekkür etti. Cumhuriyet Meydanı'na gelen Görme Engelliler Derneği üyeleri ve öğrenciler burada engellilerin hayatı zorlaştıran ve özgürlükleri kısıtlayan kaldırım işgalleri ve sarı çizgilerin işgallerini gösteren fotoğraf sergisi açtı.

Anadolu Lisesi öğrencisi Sinem Kurban yaptığı basın açıklamasında, "Her çağda bağımsızlaşma ve özgürleşmenin çeşitli araçları vardır. Bütün çağlar boyunca baston da körlerin bağımsızlaşmasını ve özgürleşmesini simgeleştiren en önemli araçtır. 15 Ekim birleşmiş milletler tarafından Dünya Beyaz Baston Günü olarak ilan edilmiştir. Beyaz baston görme özürlüler için bir bağımsızlık ve güvenlik sembolüdür. Her koşulda ona rehberlik eden bir arkadaş gibidir. Ancak mimari sorunlardan ulaşım sorununa kadar pek çok sorunumuz vardır. Güzel ilçemiz Bafra'da görme engelli yürüyüş yollarının olması memnuniyet verici. Ancak çok yetersizdir. Hali hazırdaki yollar da birçok sorun vardır. Bugün burada bu eksiklikleri sergiliyoruz. Yetkililere sesleniyoruz, lütfen bu insanlarla empati kurun ve bizlere kulak verin" dedi.

Öğrenciler aynı zamanda vatandaşların gözlerini siyah bantlarla kapatıp beyaz bastonla yürümelerini isteyerek görme engellilere farkındalık kazandırmak için "Bizimle Beş dakika empati kurar mısınız?" etkinliğini düzenledi. Gözleri bağlanan Osman Erol isimli vatandaş ise, "Kapkaranlık bir ortamda yürümek zor. Sarı şeride girdiğimiz zaman en azından bir yol olduğu belli oluyor. Kaldırımlarda bulunan sarı şeritlerin kapatılması çok kötü bir şey" ifadelerini kullandı.

Bafra Görme Engelliler Derneği Başkanı Fatih Uyanık, "Farkındalık oluşturmak için Bafra'da yaşadığımız kaldırım işgal sıkıntıları ve sarı çizgilerin çeşitli materyallerle doldurulması hususunda çektiğimiz zorlukları dile getirmek amacıyla böyle bir etkinlik düzenledik. Yolda gelirken de engellerle karşılaştık ve güzel bir üslupla vatandaşlarımızı uyararak daha dikkatli bir şekilde davranmalarını onlara anlatmaya çalıştık. İnşallah etkinliğimizin faydalarını ilerleyen zamanlarda görürüz. Bafra'da engelsiz bir yaşamın için üzerimize düşen görevi yapmaya devam edeceğiz" diye konuştu.

Bafra Anadolu Lisesi İngilizce öğretmeni Naim Okay ise şunları söyledi: "Bafra Anadolu Lisesi olarak Beyaz Baston Özgürlük Projesi kapsamında bir empati yürüyüşü yaptık. Bu yürüyüşle beraber vatandaşlarımızın görme engellilere karşı dikkatini çekmek istedik. Aynı zamanda belediye çalışanlarının, esnafların ve bazı vatandaşlarımızın sarı şeritlerin ihlali konusunda bir fotoğraf sergisi hazırladık. Bu sergimizin de adına 'Bafra'daki Engellerimiz' sergisi olarak koyduk. Böylelikle buradaki vatandaşlarımıza sarı şeritlerin ihlal edilmemesi konusunda uyarıda bulunmak istedik. Umuyorum bu etkinliğimizle ve fotoğraf sergimizle vatandaşlarımız daha duyarlı olacaklardır."

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Bafra Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title