Haberler

    Kürtlerin Adayı Fuad Mahsum

    Güncelleme:

    Fuad Mahsum kimdir? Fuad Mahsum 1938'de Süleymaniye'nin Koye ilçesinde doğdu.

    Tam adı Fuad Mahsum Havrami olan Mahsum'un hem annesi hem de babası Kuzey Irak'taki Hawraman bölgesinden. Babası saygın bir din adamı.

    Çocukluk arkadaşları olan Mahsum ve Talabani dini anlamda önemli ailelerden geliyor. İkisi de çocukluklarını Koye'de geçirdiler.

    Daha sonra lise dönemini Kürt dini okullarında geçiren Mahsum üniversite öğrenimine ise 1958 yılında Mısır'ın ve dünyanın en prestijli dini okullarından Ezher Üniversitesi'nde başladı. Yüksek lisans ve doktorasını İslami çalışmalarda aynı üniversitede yaptı.

    Mahsum aynı zamanda Irak Komünist Partisi üyesiydi. Daha sonra ise buradan ayrılarak 1964 yılında Kürdistan Demokrat Partisi'ne (KDP) katıldı.

    Basra Üniversitesi'nde öğretim görevliliği yapan Mahsum aynı zamanda KDP'nin askeri operasyonlarından da sorumlu kişi oldu.

    1973 ve 1975 yılları arasında ise KDP'nin ve kurucusu Mustafa Barzani'nin Kahire temsilcisi olarak görev yaptı.

    Mahsum 1975'te kurulan Kürdistan Yurtseverler Birliği'nin (KYB) kurucu ve önde gelen üyesi oldu.

    KDP ile olan yakın bağları nedeniyle iki parti arasında 1980'lerde meydana gelen krizin çözülmesinde yardımcı oldu.

    1992'ye gelindiğinde ise Mahsum Kürt bölgesinin ilk başbakanı oldu.

    2003'teki Amerikan işgalinin ardından Bağdat'ta oluşturulan anayasa taslağını hazırlama komisyonunda görev aldı.

    2004 yılında Irak parlamentosunun ilk başkanı seçildi. Bir yıl sonra ise parlamentoda milletvekili seçildi.

    Fuad Mahsum evli ve beş kız çocuğu babasıdır.

    Kürdistan Yurtseverler Birliği'nin (KYB), cumhurbaşkanı adaylığı için iki aday belirlemesi üzerine Irak Parlamentosu'ndaki Kürt vekiller, başkent Bağdat'ta olağanüstü toplanarak, Fuad Mahsum ile Berham Salih arasında bir tercih yaptı. 55 milletvekilinin katıldığı oylamada Fuad Mahsum 30, Berham Salih 23 oy aldı. İki vekil de kararsız oy kullandı.

    Böylelikle Kürtler, KYB Politbüro Üyesi Mahsum'u cumhurbaşkanı adayı olarak belirledi.

    Mahsum'un seçilmesi, KYB'nin resmi sitesi Pukmedia'da da duyuruldu.

    KYB Irak Parlamentosu Milletvekili Mela Kadir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, oylama sonucu Mahsum'un, Kürtlerin Irak cumhurbaşkanı adayı olduğunu söyledi. Kadir, oylamanın ardından Salih'in, Mahsum'u centilmence tebrik ettiğini aktardı. Kerkük Valisi Necmettin Kerim'in bugün gün içinde adaylığını çekmesini beklediklerini dile getiren Kadir, "Partimizin ve Kürtlerin cumhurbaşkanı adayı Fuad Mahsum'dur" dedi.

    Irak Parlamentosu'nda bugün saat 11.00'de başlayacak oturumda yeni cumhurbaşkanının seçilmesi bekleniyor.

    1938'de Süleymaniye'nin Koye ilçesinde doğan Fuad Mahsum, 1992'de kurulan ilk Kürdistan Parlamentosu'nda kabine başkanlığı görevinde bulundu. Mahsum 2005 yılında KYB'den milletvekili olarak Irak Parlamentosu'na seçildi.

    Cumhurbaşkanı Kürtlerden seçiliyor

    Irak'ta siyasi taraflar arasında yazılı olmayan bir anlaşma çerçevesinde meclis başkanı Sünnilerden, başbakan Şiilerden, cumhurbaşkanı ise Kürtlerden seçiliyor.

    Seçilen cumhurbaşkanı 15 gün içerisinde bir kişiyi hükümet kurmakla görevlendirmek, görevlendirilen kişiyse 45 gün içinde hükümeti kurmak zorunda.

    Kürt İslami Birlik Partisi (Yekgirtu) Irak Parlamentosu Milletvekili Adil Nuri, "Irak'ta 2003'te siyasi taraflar arasında yapılan gayriresmi anlaşmaya göre cumhurbaşkanlığı makamı Kürtlerindir. Kürtler de bu makamı Kürdistan Yurtseverler Birliği'ne (KYB) verdiler" dedi.

    Meclisten konuyla ilgili yapılan açıklamada, "Adaylığa başvuracak kişi ve babası Iraklı olmalı. 40 yaşını doldurmalı. İyi bir siyasi tecrübeye sahip olmalı. Üniversite mezunu ve herhangi bir suçtan hüküm giymemiş olmalı" ifadeleri yer aldı.

    Maliki'nin Kürtlere mesajı

    Irak Başbakanı Nuri Maliki çarşamba günü yaptığı haftalık konuşmasında, Kürtlerin cumhurbaşkanlığı koltuğu için 'uygun bir aday' belirlemesi gerektiğini söyledi, "Seçilecek cumhurbaşkanı Irak'ın parçalanmasını ve bölünmesini engellemelidir" dedi.

    Maliki, konuşmasında "Irak Cumhurbaşkanlığı makamı Kürtlerin hakkıdır. Kürtler bu makam için uygun bir aday belirlemelidir. Cumhurbaşkanı en kısa sürede seçilmelidir. Seçilecek cumhurbaşkanı Irak'ın parçalanmasını ve bölünmesini engellemelidir. Cumhurbaşkanının en önemli görevlerinden biri devletin onurunu, saygınlığını korumaktır" ifadelerini kullandı.

    Irak'taki siyasi krizin aşılmasına katkı sağlayacak ilk adım salı günü atıldı ve Irak Parlamentosu'ndaki oylama sonucunda yeni Meclis Başkanı Sünni Selim Abdullah Cuburi oldu.

    İç karışıklığın arttığı Irak'ta mezhepçi politikalarla ülkeyi bölmekle suçlanan Başbakan Nuri Maliki ise üçüncü dönem başbakanlık iddiasından asla vazgeçmeyeceğini söylemişti.

    Irak'ta kriz sürüyor

    Irak'ta uzun süredir devam eden kaos, Irak-Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) 10 Haziran günü ülkenin ikinci büyük kenti Musul'u ele geçirmesi ve diğer bölgelere ilerlemesi sonrasında daha da şiddetlendi.

    IŞİD'in bölgeye düzenlediği saldırının ardından Irak ordusunun askerleri bölgeden çekilmişti.

    Örgüt güçlü bir direnişle karşılaşmadan kısa süre içinde ülkenin kuzeyinde geniş bir bölgeyi ele geçirmeyi başarmıştı.

    IŞİD 10 Haziran'da Musul'u ele geçirdikten sonra Fırat ve Dicle nehirleri çevresinde de etkinliğini büyük ölçüde artırdı ve Suriye ile Irak arasındaki sınırı fiilen ortadan kaldırdı.

    Kaynak: Aljazeera / Güncel

    Süleymaniye Bağdat Irak Politika Güncel Haberler

    Bakmadan Geçme

    Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi? Survivor Aysu Keskin kimdir? Aysu Keskin kaç yaşında, nereli? Berat Kandili ne zaman 2024? Berat Gecesi hani güne denk geliyor? Berat Kandili'nde oruç tutulur mu, hangi ibadetler yapılır? Mesut Turan kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Çukurca Belediye Başkan adayı Mesut Turan kaç yaşında, nereli? Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır?
    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title