Haberler

Küçükçekmece Belediyesi Necip Fazıl'ı Andı

Küçükçekmece Belediyesi, Mayıs ayında doğan ve 79 yıl sonra yine aynı ay vefat eden üstat Necip Fazıl'ı bir sempozyumla andı.

Küçükçekmece Belediyesi, Mayıs ayında doğan ve 79 yıl sonra yine aynı ay vefat eden üstat Necip Fazıl'ı bir sempozyumla andı. Anma programına katılan Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay, "Medeniyeti yarınlara taşıyacak olan insanlar, yol haritalarını belirlerken Necip Fazıl çok iyi bir fener olduğunu düşünüyorum" dedi.

Küçükçekmece Belediyesi ile İstanbul Medeniyet Üniversitesi ve TC. Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi şairi Necip Fazıl Kısakürek'i "Özü Yüzden Okumak, Büyük Doğu'nun Kapakları" adlı sempozyum ile andı.

Anma sempozyumuna Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay'ın yanı sıra edebiyatçı Rasim Özdenören,

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Dekanı Prof. Dr. Fatih Andı, İstanbul Medeniyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamit Okur, birçok akademisyen,

yazar ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Sempozyumda Necip Fazıl Kısakürek'in değişik evrelerde yayınladığı dergilerden biri olan Büyük Doğu Dergisi'nin günümüzde ki yeri ve önemi, gençlerin edebiyata bakışı,

Büyük Doğu Dergisi kapağından içeriğinin anlaşılıp anlaşılamaması gibi konular ele alındı.

Cennet Kültür ve Sanat Merkezi'nde düzenlenen bilgi şöleninde Büyük Doğu Dergisi'nin kapak yüzleri sergilendi. Sempozyuma katılanlar vatandaşlar ise gördükleri kapaklar karşısında çok mutlu olduklarını dile getirdi.

Programda konuşan Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay, Necip Fazıl Kısakürek'in edebiyat tarihinde apayrı bir yere sahip olduğunu dile getirdi. Başkan Yeniay, "Süreç itibariyle geriye dönüp baktığımızda onları daha iyi anlayabiliyoruz. Dolayısıyla bugün geldiğimiz nokta itibariyle üstadı anlamak için geriye bakmak istedik. Bugün de o gün yakılan meşalelerin bugün yansımalarının hangi noktaya geldiğini çok daha net göreceğiz.

Bu çerçevede özellikle şu son yüzyılda ve dönemlerde popüler kültürün baskısı altında ezilen bir nesil var. Medeniyeti yarınlara taşıyacak olan insanlar, yol haritalarını belirlerken Necip Fazıl çok iyi bir fener olduğunu düşünüyorum" diye konuştu.

"O HİÇBİR ZAMAN HİÇBİR SÖZÜN ALTINDA KALMAMIŞTIR"

Türk öykü ve deneme yazarı Rasim Özdenören, tanıdığı Necip Fazıl Kısakürek'i anlattı. Özdenören, "Kısakürek, hayatımın her anında sanki bir emrivakie cevap verme, beklenmedik durumlarda cevap hazırlamaya memur gibi davranmıştır. Onun her beklenmedik durum karşısında verilmeye hazır duran hazır cevabı bir beklenmedik karşılığı olmuştur. O hiçbir zaman hiçbir sözün altında kalmamıştır. En beklenmedik anlarda en beklenmedik anlarda muhatabını şaşırtması ve sevdiklerini sevindirmiş ve gülümsetmesini bilmiştir. Bu sempozyumun ana konusunu temsil eden 'Büyük Doğunun Kapakları' konferanslarda onun dünyayı nasıl okuduğunu sunacaktır" diye konuştu.

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Dekanı Prof. Dr. Fatih Andı ise Büyük Doğu Kapaklarında Eleştirel Dil' konusunu ele aldı. Fatih Andı, " Büyük Doğu Dergisi'nin 512 kapaktan oluştuğunu dile getirdi. Andı, " Fikir, sanat, siyaset, edebiyat, basın tarihi, estetik, disiplinler çerçevesinde yorumlamak üzere bu sempozyumu düzenliyoruz" dedi.

İstanbul Medeniyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamit Okur konuşmasında üniversitenin en önemli misyonunun topluma hizmet olduğunu söyledi. Okur, "Büyük fikir adamı üstat Necip Fazıl Kısakürek'in en önemli eseri olan davasının,

bir ana unsuru olan Büyük doğu mecralarının kapaklarını şekillendiren Fazıl'ı anlamak olarak belirlenmiş. Bence, bugüne kadar gerçekleştirilmeyen ve Necip Fazıl'ı anlamaya yönelik bir program oluşturuyor. Bu yüzden bu programları düzenleyen herkese çok teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Programın birinci oturumunda ise Mehmet Ocaktan'ın başkanlığında bir panel düzenlendi. Panelde konuşmacı olarak; A.Turan Alkan, Yrd. Doç. Dr. Zeynep Şerefoğlu, Prof. Dr. Fatih Andı, Ali Haydar Haksal, Prof. Dr. Turan Koç, Ömer Lekesiz, Rasim Özdenören ve Hüsnü Kılıç söz aldı. "Özü Yüzden Okumak Büyük Doğu'nun Kapakları" sempozyumu dört oturumdan oluşacak. Çıkışta ise katılımcılara "Büyük Doğu Dergisi"nin kopyaları dağıtılacak. - İSTANBUL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Küçükçekmece Belediyesi Necip Fazıl Kısakürek Rasim Özdenören Fatih Andı Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title