Haberler

Kredi Derecelendirme Kuruluşu S&P, Türkiye'nin Notunu Açıkladı

Güncelleme:

Kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's (S&P) Türkiye'nin kredi notuyla ilgili açıklamasını yaptı. S&P Türkiye'nin BB+ olan notunu korudu. S&P Türkiye'nin kredi görünümünü de 'negatif'te korudu.

BÜYÜME BEKLENTİSİ ETKİLİ OLDU

S&P'nin resmi internet sitesinde yayımlanan açıklamada, Türkiye'nin 'BB+' olan kredi notunun korunduğu bildirilirken, bu kararın ülke ekonomisindeki büyümenin kademeli olarak tekrar yüzde 3'ün üzerine çıkacağına yönelik beklentileri yansıttığı ifade edildi. Açıklamada, " Türkiye'nin not görünümüne ilişkin değerlendirmemiz negatif olmayı sürdürüyor. Bu, Türkiye'nin 2015 yılında ciddi oranda dış finansmana ihtiyaç duyacak olmasından kaynaklanan aşağı yönlü risklere yönelik görüşümüzü yansıtıyor" ifadelerine de yer verildi.

BİR SONRAKİ AÇIKLAMA MOODY'S'TEN

S&P en son 23 Mayıs'ta Türkiye'nin kredi notunu "BB+" ve görünümünü negatif olarak teyit etmişti. Diğer kredi derecelendirme kuruluşlarınan Moody's Türkiye'nin notunu Baa3 ile yatırım yapılabilir seviyede belirlemişti. Fitch'in belirlediği Türkiye notu ise yatırım yapılabilir seviye olan BBB- kademesinde. Türkiye'nin kredi notu değerlendirmesi için Moody's ve Fitch ile anlaşması bulunurken S&P ile olan anlaşma 2013 yılının ocak ayında iptal edilmişti. Bir sonraki not açıklaması 5 Aralık'ta Moody's'ten gelecek.

DERECELENDİRMELER NE ANLAMA GELİYOR?

AAA: En yüksek kalite, sağlam, Yalnız küçük bir yatırım riski taşırlar.
AA+, Aa, AA- : En yüksek dereceden düşük bir farklılığa sahip olmakla birlikte, yine yüksek dereceli ve sağlamdır.
A+,A: Ortanın üstündedir. Sağlam ve güvenilir olmakla birlikte ekonomik şartlardan etkilenebilir.
BBB+,BBB,BBB-: Orta derecelidir. Uzun vadede risklidir. Spekülatif özellikler taşır.

BU NOT NE ANLAMA GELİYOR?

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's (S&P) Türkiye'nin BB+ notunu ve negatif görünümünü teyit ederken, Türkiye'nin bu yılki gayri safi yurtiçi hasıla performansının en önemli unsuru olarak net ihracatı gördüğünü, iç talebin düşük olduğunu, liranın ise zayıfladığını belirtti. Açıklamada ayrıca "Türkiye'nin büyüme potansiyelinin, özel sektörün büyük ve açık döviz pozisyonu gibi süregelen dış kırılganlıklardan kötü etkilendiğini düşünüyoruz" ifadeleri yer aldı.

"SİYASİ BELİRSİZLİKLER KIRILGANLIĞA YOL AÇIYOR"

Uzmanlar S&P'nin piyasanın görünüm değişikliği beklentisini karşılaşmadığı noktasında hemfikir olurken, S&P'nin bu duruma seçim dönemine girilmesinden dolayı artan siyasi belirsizliklerin ve dış şoklara karşı kırılganlığın neden olduğunu belirtiyorlar.

S&P'nin notu ve görünümü teyit etmesini BloombergHT yayınında yorumlayan Trakya Üniversitesi'nden Prof. Dr. Sadi Uzunoğlu "S&P Türkiye ile anlaşması olmayan, yani Hazine'ye bu notu daha önce bildirmesi gerekmeyen bir kurum, o yüzden görünümü değiştirmemesini olumlu değerlendiriyorum. Ancak yapısal reform ve politik riskler hala devam ediyor" dedi.

Politik riskleri ülke içiyle sınırlı olarak düşünmemek gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Uzunoğlu "Türkiye'de politik riskler devam ediyor. Bir takım riskleri göze alabilmemiz lazım ve bunlara dikkat çekmemiz gerekiyor" dedi.

"NOT DÜŞÜK"

Gedik Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Taner Özarslan ise S&P'nin teyiti ile ilgili "Standard & Poor's'un notu hali hazırda Moody's ve Fitch'ten düşük. S&P teyite karşılık eleştirilerini de yapmış. Bu eleştirileri iki başlıkta toplayacak olursak, seçime yaklaşılmasından dolayı artan siyasi belirsizlik ve yüksek özel sektör borcu diyebiliriz. Özel sektör borcunun yüksek olması likiditenin azalması halinde kırılganlık yaratabilir" yorumlarında bulundu.

Piyasanın beklentisi olan görünüm değişikliğinin de gerçekleşmediğini belirten Özarslan "Pazartesi gününden itibaren bizi 80.000'in üstüne taşıyan köpüğün de kaybolduğunu görmeye başlayabiliriz. Çin'in faiz indirimi nedeniyle emtia fiyatları gerileyebilir. Bu da Türkiye'nin bugünlerdeki hikayesi olduğu kabul edilen durumu kötü etkileyebilir" diye konuştu. (Kaynak: Bloomberg)

Kaynak: Haberler.Com / Ekonomi

Türkiye Ekonomi Haberler

500

Yorumlar (39)

sundaymobilWeb@haberler.com:

İstedikleri kadar yirtinsinlar turkiye ak parti ile cok daha iyi yerlere gelecek, cekemiyenler catir catir catlasin

10
18
yanıtYanıtla
MEHMET:

biz sizin dilinizden anlamıyor olabiliriz biz sizin gözünüzde barbar da olabiliriz belki ama siz de şunu bilin biz bize yeterde artarız ne terörle ne ekonomi ile ne de ciğeri 5 para etmezlerle gücümüze engel olamayacaksınız. . . ALLAH Turk milletini Ebediyete kadar daim kılsın. .

22
5
yanıtYanıtla
Nihat. ÜnalMobil-IOS:

Türkiyenin kötülüğünü istemek vatan hainliğidir. Bu yorumu yapanlar bana Türklükten zöz etmesin.

19
5
yanıtYanıtla
MardinliMobil-IOS:

Allah Türkiye Cumhuriyeti ni ve Türk vatandaşlarını size muhtaç etmesin her zaman muzaffer eylesin

19
4
yanıtYanıtla
mustafa kaya:

akp olmasaydı şimdi yerlerde sürünüyor olacaktık.

7
16
yanıtYanıtla
AydınlıMobil-IOS:

Yarınki havuz medyası manşeti: Kredi notlarına kesin paraleller el atmıştır. :)))))))))

17
5
yanıtYanıtla
notu tehlikeli hırsıza cevir:

inşallah daha düşer. . yerle bir olur. . . benden en ağır vergileri zorla alıp kendileri, siyasetçileri, doğu ilerine maaş bedava kömür bedava, hastane bedava, suriyeli iş verip türkleri boğarsa yanan yansın yıkılan yıkılsın notu yerle bir olsun

7
13
yanıtYanıtla
HasanMobil-IOS:

Vatandaş ayağında yırtık ayakkabı ile geziyor parasızlıktan dişini yaptıramıyor. Millet ise burada artislik yapıyor "para lazımsa verelim kısa kes avrupa" diyor. İlginç insanlar

15
1
yanıtYanıtla
polat:

kriz kapıda

10
5
yanıtYanıtla
sırat:

Türk lirasının daha da değer kazanmasına izin verecek halleri yoktu işlerine geldiğinde notumuz yükselir şimdiye kadar düşen dolar ve euro şimdi hareketlenmeye başlar bu tür kurumlardan adil bir hüküm beklemeyin

8
7
yanıtYanıtla
Tüm 39 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title