Haberler

CHP'den 2 Milyon 200 Bin Kişiye İş İmkanı Sunacak Proje

Güncelleme:

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, "yüzyılın projesi" olarak nitelediği çalışmayı kamuoyuna açıkladı. Proje ile 2 milyon 200 bin kişiye iş imkanı sağlanacak.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin seçimlerde iktidar olması halinde uygulamaya sokacağı ve 'yüzyılın projesi' olarak adlandırdığı yeni projesini açıkladı. "Merkez Türkiye Projesi" adı verilen projeye göre 20 yılda 200 milyar dolarlık yatırım hedefleniyor. Projeyle 1 milyon 633 bin kişiye, çevresiyle birlikte toplam 2 milyon 200 bin kişiye yeni istihdam sağlanacak, milli gelir ise 30 bin doları olacak.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin yeni Vizyon Projesi olan Merkez Türkiye Projesini İstanbul'da açıkladı.

DOĞU VE BATI ARASINDA YENİ BİR DÜNYA MERKEZİ

'Yüzyılın projesi' olarak duyurulan Türkiye ekonomi yükseliş projesi, Doğu ve Batı arasında yeni bir dünya merkezi oluşturmayı hedefliyor. Proje, 2020'de faaliyete geçecek. Oluşturulacak bu merkez 2035'te tamamlanacak. Bununla beraber toplam 2 milyon 200 bin kişiye yeni istihdam sağlanacak. Verilere göre, 2035'e gelindiğinde milli gelir 30 bin dolar olacak.

Dördüncü küresel projeyi Türkiye'de başlatmak istediklerini söyleyen Kılıçdaroğlu, "Coğrafi üstünlüğümüzü ve genç nüfusumuzun avantajını değerlendirmek istiyoruz. Proje ile 4,5 saatlik bir uçuş mesafesinde 58 ülkeye, 1,5 milyar nüfusa, 21,6 trilyon dolarlık bir ekonomiye ulaşıyoruz. Bugüne kadar bundan yararlanamadık. Biz bu proje ile küresel ekonominin güçlü bir projesi olmak istiyoruz." dedi.

Kılıçdaroğlu'nun projeyle ilgili açıklamalarından satır başları şöyle:

"Yaklaşık bir ay önce 19 Nisan'da yaşanacak bir Türkiye sözü ile sizlerin karşısına çıktım. 4 ayaklı bir seçim bildirgesi vizyonu vardı. Birinci ayağında birinci sınıf demokrasiyi öngörüyorduk. Demokrasi ile hukukun üstünlüğü ile başladık sözlerimize. 'Biz iktidar olduğumuzda birinci sınıf demokrasiyi getireceğiz.' dedik.

İkinci ayağı rekabetçi ve yarışmacı bir ekonomi. Sözü dinlenen, üreten güçlü bir Türkiye. Ülkenin gücü ekonomiden kaynaklanıyor. O nedenle üreten Türkiye olsun dedik. YÖK'ün kaldırılması gerekiyor dememizin temel nedeni de bu.

Stratejimizin üçüncü ayağında ürettiğini hakça bölüşen bir toplum olmalıydık. Güçlü bir sosyal devleti kuracağız. Emeklilere bayramlarda ikramiye verilmesi, asgari ücretin yükseltilmesi. Dördüncü ayağımız da bütün bunları sürdürülebilir bir hale getirmemiz gerekiyordu.

Bu çerçevede sizlere projelerimizi sunmuştuk. Ülkemizin rekabetçi gücünü arttırmamız gerekiyor.

(6 dakikalık tanıtım videosuna geçildi.)

TANITIM VİDEOSUNDA ÖNE ÇIKAN AYRINTILAR:

" *Verilen bilgilere göre, dünyada ticaret yollarını birbirine bağlamayı amaçlayan üç proje var. 'Merkez Türkiye' dördüncüsü olacak.

* Türkiye'yi içine düştüğü orta gelir tuzağından kurtaracak.

* Sadece yolları birbirine bağlamıyoruz; ülkeleri, kültürleri, yaşamları birbirine bağlıyoruz.

* Bürokrasi sıfırlanacak, 2020'de faaliyete geçecek ve büyüyecek 2035 yılına gelindiğinde tamamlanacak.

* Yeni bir şehir, küresel bir proje.

* Akdeniz ve Karadeniz limanları üzerinden dünyaya bağlanan bir merkez.

* 3 milyon nüfuslu yaşanacak bir cazibe merkezi olacak.

* Otoyol ve demiryolu ağlarının tam ortasında yer alan bir şehir.

* AR-GE, tekno park şehri.

* Bölgenin en fazla yeşil alana sahip şehri olacak.

* Projeyle 1 milyon 633 bin kişiye, çevresiyle birlikte toplam 2 milyon 200 bin kişiye istihdam sağlanacak.

* 2035'de 100 milyar dolar katma değer yaratacak.

* 2035 yılında Türkiye insani gelişmişlikte dünyanın ilk 20 ülkesi arasına girecek.

* İşsizlik yüzde 5'in altına inecek, büyüme hızı ortalama yüzde 6 olacak.

* Tüm yakın coğrafyaya barış, mutluluk ve refah gelecek."

"YÜZYILIN PROJESİ DİYORUZ ÇÜNKÜ..."

Bu projeye yüzyılın projesi dememizin anlamı bu. Eğer biz gücümüzü kullanırsak coğrafyanın bize verdiği avantajları kullanırsak Türkiye bölgenin ve dünyanın önemli bir ülkesi olacaktır. Sadece ve sadece ekonomik büyüme projesi değil, barışın da projesi. Kültürler, kentler hepsi entegre olacak.

"BU PROJEYİ NEDEN HAZIRLADIK?"

Bu projeyi neden hazırladık? Küresel ekonomide gelişen ve yükselen ekonomiler var. Toplum küresel ekonomide çok daha fazla pay aldığını biliyoruz. 1990 yılında gelişen ve yükselen ekonomilerin küresel gelirden aldıkları pay yüzde 30 ticaretten ise yüzde 23. Bugün aynı ekonomiden küresel gelirden yüzde 57, küresel ticaretten yüzde 42 pay alıyorlar. Türkiye bütün avantajlarına rağmen bu başarıyı yakalayamıyor. Bu proje ile biz bu başarıyı yakalamak istiyoruz. Bu bizim öngördüğümü yeniden bulduğumuz bir proje değil. Üç dev proje hayata geçmek üzere.

MERKEZ TÜRKİYE PROJESİNİN KALBİNİ OLUŞTURAN MEGAKENT

Merkez Türkiye projesinin kalbini oluşturan megakentin yönetimini büyük ölçüde sivil toplum kuruluşları oluşturacak. Bu mega kent aynı zamanda bir bilim merkezi olacak. Yönetiminde TOBB, Uluslararası nakliyeciler derneği, Turizm yatırımcıları derneği gibi pek çok kuruluş burada görev alacak.

Megakent projesi başladığı andan itibaren dünyanın bütün önemli kuruluşları bu merkezde olmak için yarışacaklar. Çünkü megakentte olmak demek Asya'da olmak, Afrika'da olmak, Ortadoğu'da olmak demektir."

MALİYETLERDE YÜZDE 15-20'LİK AVANTAJ

Biz küresel dördüncü projeyi Türkiye'de hayata geçirmeyi amaçlıyoruz. Bu proje ile biz 4,5 saatlik uçuş mesafesinde 58 ülkeye ulaşıyoruz. 1,5 milyar nüfusa ulaşıyoruz. Hiçbir ülkeye nasip olmayacak bir avantaj. Devasa bir ekonominin güçlü bir parçası olmak istiyoruz.

Demir, kara, hava ve deniz yolu ile küresel sisteme Türkiye entegre olacaktır. Sadece bir lojistik merkezi yapmıyoruz biz. Mükemmel alt yapısı ile bir Anadolu'da mega kent oluşturuyoruz. Buradan ürünler dünyaya ulaşacak. O nedenle 21. yüzyılın projesi ve Merkez Türkiye Projesi dedik. Bu proje bölgemize ne kazandıracak? Bölgemize barışı, zenginleşmeyi getirecek. Bölgeyi kendi içinde entegre edecek. Şangay'dan yüklenen mal Bakü'ye gidecekse 55 gün geçiyor. Bu proje hayata geçtiğinde o mal 15 gün içinde Bakü'de olacak. Maliyetlerde yüzde 15-20'lik avantaj sağlanacak.

YAPIMI NE KADAR SÜRECEK?

Projenin yapımı ne kadar sürecek? Projeyi gerçekleştirirken pek çok fondan yararlanacağız. İşe demir yollarını yeniden ele alarak düzeltme ile başlayacağız. Samsun ve Trabzon'u mega kent ile buluşturacağız. Mersin ve İskenderun'u mega kent ile buluşturacağız. Ulaştırma, iletişim, enerji alt yapısını yeniden düzenleyerek işe başlayacağız.

BÜROKRASİ SIFIRA İNECEK

Mega kent'in yönetimi nasıl olacak? Özel bir yasa ile kurulacak. Bürokrasinin sıfıra indiği özel bir yasa ile. Vali atanacak, yönetimi sivil toplum örgütlerinden oluşacak. Aynı zamanda bilim üssü olacak. Yönetimde Odalar Borsalar Birliği, Nakliyeciler Derneği, Turizm Yatırımcıları Derneği gibi pek çok kuruluş burada görev alacak.

MALİYETİ: 20 YILDA 200 MİLYAR DOLAR

Maliyeti ne olacak? 200 milyar dolar olacak 20 yılda tamamlanacak. 40 milyar dolarını kamu, 160 milyar doları özel sektör tarafından gerçekleşecek. Dünyanın bütün önemli kuruluşları mega kentte yer almak için yarışacak.

2 MİLYON 200 BİN KİŞİYE İŞ İMKANI

Bu proje tamamlandığında ekonomiye 147 milyar dolarlık katma değer yaratacak. Dünyanın bütün yollarını birbirine bağlayan görkemli projelerden bir tanesi. Bu proje sadece Türkiye'ye kazandırmayacak dünyaya kazandıracak. 2 milyon 200 bin kişiye iş imkanı sağlayacak.

ANADOLU'DA KURULACAK

Mega kent Anadolu'da kurulacak. Sadece ticaret ve üretim merkezi mi olacak? Hayır. Kültür, sanat ve fuarlar merkezi olacak. Buradan çıkacak her şey bütün dünya tarafından konuşulsun istiyoruz. Kendi güneş enerjisini kullanacak. Akıllı bir kent yapacağız.

NEDEN 2035?

Neden 2035? 2035'in Türkiye için çok önemli bir anlamı var. Genç nüfusumuzun olduğunu söyledik. Yaşlı nüfus az, genç nüfus fazla. Bunu da üstünlük olarak kabul ediyoruz. 2035 tarihinde Türkiye yaşlı nüfusu fazla olan ülkeler sınıfına girecek. O yüzden önümüzdeki yolları çok iyi kullanmamız gerekiyor. Bu avantajı kullanamazsak Türkiye kan kaybeder.

Kurulan mega kent diğer kentlerin rakibi mi olacak? Tam tersi... Bu kentin Anadolu'nun bütün kentlerine büyük katkıları olacak. Türkiye'nin en temel sorunu orta gelir tuzağından çıkmak. Sadece orta gelir tuzağı değil, bizim aynı zamanda orta teknoloji tuzağından da çıkmamız gerekiyor. Bu merkez iki alanda da bize güç verecek.

KENT İÇİN ÖZEL YASA ÇIKARILACAK

Kişi başı gelir 33 bin dolara çıkacak. Kent için özel yasa çıkacak. Bunun temel nedeni burayı bir dünya markası haline getirmektir. Bu kent için özel teşvikler getireceğiz. Sesi olan ürünleri ile dünyaya ses veren bir kent haline getireceğiz. Anadolu ses verecek.

"TÜRKİYE'NİN VE DÜNYANIN BUNA İHTİYACI VAR"

Kamuoyu böyle bir projeyi beklemiyordu. Ama Türkiye'nin ve dünyanın buna ihtiyacı var. Denizi olmayan ülkeler için Türkiye'yi küresel liman haline dönüştürüyoruz. Ürünlerini getirecekler, burada imal edecekler, burada paketleyecekler. 21 trilyon gelire buradan ulaşacaklar. Bölgesel dengesizlikleri de gidermiş olacağız. Nasıl biz asgari ücreti 1500 lira yapacağız diyorsak, Bakü'ye Çinlilerin 15 günde mallarını satmalarına imkan sağlayacağız. Güney Amerika'nın ürünlerinin daha düşük maliyetle Orta Asya'ya gitmesini sağlayacağız.

"15 BİN ÜNİVERSİTE MEZUNUNU YURT DIŞINA DOKTORA YAPMAYA GÖNDERECEĞİZ"

Her yıl 15 bin üniversite mezununu yurt dışına doktora yapmaya göndereceğiz. 50 bin doktora yapmış insanımızın çalışması demektir. Türkiye bugüne kadar bu kadar süre içinde 50 bin kişi yetiştirmedi. Bu proje diğer bütün projelerle bütünlük içinde. Lafla peynir gemisi yürümüyor. Bu projeyi hazırlarken uzmanlarla tartıştık. Büyüme hızından tutun, kişi başı gelire kadar, hangi demir, kara yollarını bu kenti getireceğimize kadar. Özel yasa çıkartıncaya kadar her şeyi düşündük. Anadolu ve Trakya'yı öksüz bırakamayız.

Biz bunu yapmaya kararlıyız ama yetkiyi bize millet verecek. Ya büyüyeceğiz ya bu treni kaçıracağız. Bu güzel ülkede hiçbir çocuk yatağa aç girmemeli. İç kavgalarımızdan uzak olmalıyız. Yüzyılın projesini hep beraber hayata geçirelim."

Kaynak: Haberler.Com / Güncel

Cumhuriyet Halk Partisi Kemal Kılıçdaroğlu Türkiye Bakü Sıkıcı Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 20 Nisan Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Bugün hangi sınav var? Bugün ne sınavı var? 20 Nisan Cumartesi hangi sınav yapılacak? İşte ÖSYM Sınav Takvimi Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle!
500

Yorumlar (1266)

kamalist:

Bir Ataturkcu olarak bütün, ak parti karşıtlarına tavsiyem gelin CHP çatısı altında birleşelim sonuçta yaşam tarzımız aynı gavurdan farkımız yok ve İslamiyetin hüküm sürmesi değil kemalizmin hüküm sürmesi için çalışalım. . . Bu akp ile topraklarımızın korunması yüzeysel kaldı, ulu Önderimiz atatürkün istediği birşey değil . . . . 2015 seçimleri akp den kurtulmak ve eski türkiyeyi kemalizmi getirmek için son şans birlik kurmamız şart yoksa dinciler örtülüler örümcek gibi her yeri saracak utanmamak elde değil Atatürk Cumhuriyetimizi böyle bir Türkiye için kurmadı… akp li koyun ve yobazlar ancak gericilikle uğraşırlar…. Yaşasın chp

7
164
yanıtYanıtla
ANKETÇİ:

CHP YE OY VERECEKLER BEĞENME BUTONUNA DİĞERLERİ ÖBÜR BUTONA LÜTFEN .

6
156
yanıtYanıtla
Soner BeyMobil-IOS:

Hayran kaldım valla güzel ve akılcı bir proje. AKP neden yapmadı? Hani uçuyorduk? Artık AKP andavalların son çırpınışı! Müslüman ve dindar falan değil bunlar, seçimde kindar hükümetten kurtulacaz ve tekrar demokrasiye dönecez. Allah dindarın yanındadır oda CHP ve MHP koalisyonudur! Yaşasın Kemalist Türk insanı batsın satılmış AKP hükümeti ve ona oy veren andavallar!

9
153
yanıtYanıtla
cem tuna:

Belirgin bir biçimde TROL mesajları yağmış. . . Neyse ki artık insanların büyük bir kısmı bilinçli. . Hangi mesaj, hangi algıyı yaratmak için ve ne amaç ile yazılıyor, bir Trol mesajı nasıl olur bunu anlayabiliyorlar. . . Bu yüzden memnunum. .

13
105
yanıtYanıtla
bas rahip:

Baba oğul kutsal ruh Kemalizm sizlerle olsun chp li evlatlarım, benim ve bütün gayri müslimlerin desteği sizinle. . . Müslüman akp gitmelidir . . .

6
108
yanıtYanıtla
..............:

bu adama inanan zavalilar var

30
61
yanıtYanıtla
uzun adam:

chp palavralarının 3. sezonu hayırlı olsun ha ha ha

62
10
yanıtYanıtla
van lımobilWeb@haberler.com:

İşimiz chp kaldıysa yandık..salla ke malim kim tutar seniii.

26
44
yanıtYanıtla
mehmet:

bunların en büyük projesi 200 metre yüksekliğinde gözlerinden lazer ışıklar yayan heykel olur

35
31
yanıtYanıtla
zeki aus Valencia:

AKPli (koyunlar, bir de Yusuf diye bir kara sigir var!!), tamam siz gene soyguna vurguna, deniz fenerine devam edin Size AKP ve Tayyib uyar. Rant yemege devam edin. Yormayin kendinizi. Sizde uzman deyince akla ya IMAM gelir yada Egemen;))) Acaba neden? Neyse de bak ben Almanyda belediyede calisiyorum 1800 euro kazaniyorum (ALLAHA SUKUR) ve Ispanyada tatildeyim. TR gelmiyorum, neden? AKP milleti vurguncu yapti. Kimse Turklere guvenmiyor artik. Tabi herkes AKP li degil ama herkese potansiyel soyguncu vurguncu AKPli saniyoruz. Deniz feneri ne oldu? AKP gitmezse ve Imaj degismezse kimse gelmez TR ye.

8
56
yanıtYanıtla
Tüm 1266 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title