Haberler

Kemik İliği Naklinde Önemli Sorun: Akraba Dışı Verici Yok

Güncelleme:

Prof. Dr. Teoman Soysal, bu rakamın 10 yıl öncesine göre artmış olarak görünse de hedefin altında olduğunu kaydetti.

Türkiye'de son 10-12 yılda 14 bin kişiye nakil yapıldığını aktaran Prof. Dr. Teoman Soysal, bu rakamın 10 yıl öncesine göre artmış olarak görünse de hedefin altında olduğunu kaydetti.

Türk Hematoloji Derneği tarafından düzenlenen Ulusal Kemik İliği Transplantasyonu ve Kök Hücre Tedavileri Kongresi'nin sekizincisi, Antalya Belek'te gerçekleşiyor. Kongre ile ilgili düzenlenen basın toplantısına Türk Hematoloji Derneği Prof. Dr. Teoman Soysal, Türk Hematoloji Derneği Genel Sekreteri Prof. Dr. A. Muzaffer Demir, Türk Hematoloji Derneği İkinci Başkanı Prof. Dr. Hale Ören ve Türk Hematoloji Derneği Saymanı Prof. Dr. Fahir Özkalemkaş katıldı.

Nüfusu 80 milyon düzeyinde olan Almanya'da yılda 5 bin civarında nakil yapıldığını ifade eden Prof. Dr. Teoman Soysal, Türkiye nüfusuna göre yapılan nakillerin henüz istenen düzeyde olmadığını söyledi. Prof. Dr. Soysal, dünyada 23 milyon 500 bin civarında kayıtlı verici ve 600 bin kordon kanı varken, Türkiye'de kayıtlı verici sayısının 37 bin, kordon kanının 765 düzeyinde olduğunu belirtti. Batılı ülkelerde başkasından yapılan nakillerin en az yarısının akraba dışı vericilerden sağlandığını kaydeden Prof. Dr. Soysal, Türkiye'de ise başkasından yapılan nakillerin yüzde 16'sının ancak akraba dışından yapılabildiğini belirtti. Bu rakamın artması halinde Türkiye'de de kemik iliği nakli sayılarının batıdaki gibi yüzde 50 seviyesine ulaşacağına dikkati çeken Prof. Dr. Soysal, "Sorunumuz akraba dışı verici bulamamaktan kaynaklanıyor" diye konuştu.

"NAKİL BAŞARISI AVRUPA İLE AYNI"

Prof. Dr. Teoman Soysal, Türkiye'de yapılan nakillerle Avrupa ülkelerinde yapılan nakil başarılarının aynı olduğunu kaydetti. Türkiye'den artık kimseyi ilik nakil olmak için yurt dışına göndermediklerini anlatan Soysal, geçen yıl yaklaşık bin 200 kişinin dünya ilik bankasına başvurduğunu kaydetti. Dünyada bağış ortalamasının yüzde 1,7 olduğunu açıklayan Soysal, Almanya ve Amerika'da yüzde 4, Güney Kıbrıs Rum Kesimi'nde ise yüzde 16 olduğunu ifade etti. Soysal, Türkiye'de ise bağış oranın 10 binde 3 olduğunu belirtti.

"TÜRKKÖK PROJESİ BİR AN ÖNCE HAYATA GEÇİRİLMELİ"

Türkiye'deki verici ve nakil sayılarını artırmak için bir süre önce gündeme getirilen TÜRKKÖK Projesi'nin bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Teoman Soysal, kemik iliği vericisini artırma noktasında da yöntemle ilgili çalışma yapılması gerektiğini ifade etti. Türkiye'de verici sayısını artırmak için bugüne kadar çok sayıda kampanya yapıldığını aktaran Prof. Dr. Teoman Soysal, "Bunlar toplumda bilinç oluşturup gönüllülük bilincini artırıyor. Ama bence bizim ihtiyacımız olan şey anlık kişiye özel kampanyalar değil, süreklilik arz eden gönüllü verici kazanım programları olmalıdır" diye konuştu.

"10 BİN VERİCİNİN KAYDI SİLİNDİ"

TÜRKKÖK Projesi'nin yanında insanların da verici olmak için gönüllü olması gerektiğine dikkati çeken Prof. Dr. Teoman Soysal, Türkiye'de kök hücre vericisi olup da adres bilgisini yenilememesinden dolayı 10 bin civarında kaydın silindiğinin altını çizdi. Kemik iliği ve kök hücre nakli yapılırken doku tahlillerinin de yapılması gerektiğini belirten Prof. Dr. Teoman Soysal, bir kişinin doku tahlillerinin yapılmasının 70 Euro'yu bulduğunu da ifade etti.

"KISMİ UYUMLU NAKİLLER DE BAŞARIYLA UYGULANIYOR"

Türk Hematoloji Derneği 2. Başkanı Prof. Dr. Hale Ören, kısmi uyumlu nakillerle ilgili bilgi verdi. Kısmi uyumlu nakillerin son yıllarda Türkiye'de de başarıyla yapıldığını belirten Prof. Dr. Ören, bugüne kadar 150 hastaya bu tür ilik nakli yapıldığını açıkladı. Kısmi ilik uyumlu ilik naklinde yüzde 50 başarı oranı yakalandığını belirten Prof. Dr. Ören, başarı oranı bakımından Avrupa ülkeleriyle aynı seviyede olduklarını ifade etti. İlik naklinde ilk olarak yakın akrabaların tercih edildiğini vurgulayan Prof. Dr. Ören, yarı uyumlu nakillerin tüm olasılıklar tükendikten sonra değerlendirildiğini sözlerine ekledi.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Almanya Türkiye Teoman Ören Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Kırmızı Takım'dan Mavi Takıma kim geçti (Survivor)? Survivor'da Takım Değişikliği: Kırmızı Takım'dan Mavi Takıma Kim Geçti? Galatasaray Bankalar Birliği'nden çıkıyor mu, GS borcu ne kadar 2024? 24-25 Nisan Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? 26 Nisan Cuma Hutbesi yayınlandı! 26 Nisan Cuma Hutbesi tam metni! 25-26 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Zaha neden yok? Adana Demirspor maçında Zaha neden yok, sakat mı, cezalı mı, yedek mi? Orlando Magic Cleveland Cavaliers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! LA Lakers Denver Nuggets NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Hudutsuz Sevda 30. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Hudutsuz Sevda yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İnci Taneleri 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan İnci Taneleri yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Aldatmak 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Aldatmak yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Kül Masalı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Kül Masalı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title