Haberler

Kazdağları Hazan Renklerine Büründü - Balıkesir

SEYHAN KIRICI - Mitolojide "İda Dağı" olarak geçen, ağaç ve bitki türlerinin oluşturduğu renkleri, kanyonu, çay ve dereleriyle görülmeye değer güzellik sunan Kazdağları, sonbaharda yüz binlerce kişiyi ağırlıyor.

Su kaynaklarının bolluğu dolayısıyla mitolojide "bin pınarlı İda" olarak geçen, Balıkesir ve Çanakkale sınırlarında yer alan Kazdağları, 21 bin 300 hektarlık alanıyla, deniz ve yeşilin kucaklaştığı zengin fauna ve florası ile ülkenin görülmeye değer ender yerleri arasında bulunuyor.

Doğanın estetiğinin mitolojik hikayelerle hissedilebildiği, mitolojide Afrodit, Hera ve Athena arasındaki "dünyanın ilk güzellik yarışması"nın yapıldığı İda Dağı'nda, bugüne kadar tespit edilen 800 bitki taksonunda, 31'i kendine özgü 78 endemik bitki yer alıyor.

Deniz seviyesinden zirvesine kadar her seviyesinde oksijen bolluğu, şelale, kanyon, çay ve dereleriyle Kazdağları, sonbaharda birbirinden farklı rengi alan ağaçları ve bitkileriyle etkileyici bir güzelliğe bürünüyor.

Kazdağları, hazan mevsiminde, yerli ve yabancı ziyaretçilerin, doğa yürüyüşçülerinin, fotoğraf ve tabiat tutkunlarının, sağlık için temiz hava arayanların adeta akınına uğruyor.

Balıkesir Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Çaltı, başta Balıkesir ve Çanakkale olmak üzere Türkiye'nin önemli turizm merkezlerinden olan Kazdağları'nın efsaneler ve doğanın iç içe olduğu ender yerlerden olduğunu söyledi.

Bölgeye daha fazla ziyaretçi gelmesi için Misya Yürüyüş Yolu gibi farklı çalışmaları hayata geçirdiklerini dile getiren Çaltı, şöyle konuştu:

"Eteklerinde zeytin ağaçlarıyla başlayan, kızıl çam, kara çam, kayın, meşe, gürgen gibi geniş ve ince yapraklı bitkilerle devam eden Kazdağları, 1993'te Milli Park ilan edildi ve ardından bir takım koruma eylemleri gerçekleştirildi. Yurt içi ve dışından yoğun şekilde ziyaretçiyi Kazdağları'nın hemen her seviyesinde görebilirsiniz. Burada ilkbahar, yaz, sonbahar ve kışın ayrı bir güzellik oluşuyor ve her ayının fotoğraflara yansıması ise etkiliyor. Kazdağları, 200-250 bini sonbaharda olmak üzere yılda 1 milyon civarında ziyaretçi ağırlıyor."

Yurt içinden en çok ziyaretçinin İstanbul, İzmir ve Ankara'dan geldiğini dile getiren Mustafa Çaltı, "Hasanboğuldu, Şahindere Kanyonu, Darıdere gibi özel yerleri daha çok ziyaretçi çekiyor. Farklı renklere bürünen ağaç ve bitkileri, güzel kokuları ve temiz havasını koklamak için Kazdağları'na gelenler, bir daha geliyor." dedi.

Çaltı, Kazdağları'ndaki köylerde üretilen doğal ürünlerin de ilgi gördüğünü belirterek, "Köylüler turizmden kazanıyor. Oksijen bolluğu astıma iyi geliyor. Kazdağları'na astım ve rehabilitasyon için merkezler kurulabilir. 20-25 gün burada kalanların hücrelerinin yenilendiği söyleniyor. Bu bile bölgenin tercihinde önemli rol oynuyor." diye konuştu.

Kaynak: AA / Güncel

Çanakkale Balıkesir Athena Çaltı Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi? Survivor Aysu Keskin kimdir? Aysu Keskin kaç yaşında, nereli? Berat Kandili ne zaman 2024? Berat Gecesi hani güne denk geliyor? Berat Kandili'nde oruç tutulur mu, hangi ibadetler yapılır? Mesut Turan kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Çukurca Belediye Başkan adayı Mesut Turan kaç yaşında, nereli? Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır? Yarın okullar tatil mi? 29 Mart Cuma günü okullar tatil edildi mi, kaç gün tatil edildi? SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI 2024: Seçim yasakları nelerdir, ne zaman başlıyor, bitiyor? OY KULLANMAMA CEZASI! Yerel seçimde oy kullanmama cezası var mı, ne kadar? Seçim tarihi değişir mi? Seçim ertelenirse ne zaman, hangi tarihte yapılır? İptal durumunda yeni seçim tarihini duyuruldu!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title